Silifkeli Ceviz Üreticilerinin Kabuk Soyma Derdi Sona Erdi

İçel’in Silifke ilçesinde ceviz üretimi yapan üreticilerin günlerce süren kabuk soyma derdi, İçel Büyüksehir Belediyesinin hediye ettigi ceviz soyma makinesi ile sona erdi.

Silifkeli Ceviz Üreticilerinin Kabuk Soyma Derdi Sona Erdi
Her hasat zamani ceviz soyma zorlugunun derdine düsen üretici için üretimin en zor asamasini soyma kismi olustururken, İçel Büyüksehir Belediyesine bagli Tarimsal Hizmetler Dairesinin yerinde incelemeler yaparak Silifke ilçesi Cambazli Köyü Sulama Kooperatifine teslim ettigi makine, üreticilerle bulustu ve toplanan cevizleri soymaya basladi.

Günler alan soyma isleminde hem zaman hem de is gücü açisindan kayip yasayan üreticiler, günler alan yaklasik 1000 kilogram cevizi soyma islemini makine sayesinde birkaç saat içinde tamamlayabilir hale gelirken, gelen makine agirlikli olarak soyma islemini gerçeklestiren üretici kadinlari mutlu etti.

“Üreticilerimiz ceviz soyma zahmetinden kurtuldu”

Teknik ekip olarak mahalleleri gezerek yerinde incelemeler yaptiklarini ve hangi mahallelere ceviz soyma makinesi verilmesi gerektigini tespit ettiklerini kaydeden Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanliginda görev yapan ziraat teknikeri Ramazan Üredi, “Bu yil Anamur Sugözü Tarimsal Kalkinma Kooperatifi, Mezitli Tepeköy Sulama Kooperatifi ve Silifke Cambazli Sulama Kooperatifine 3 adet ceviz soyma makinesini teslim ettik. 2023 yilinda üreticilerden toplam 3 adet ceviz soyma makinesi talebi geldi. Makinemiz saatte yaklasik 1000 kilogram ceviz soyma kapasitesine sahip. Üreticilerimiz sabahtan aksama kadar topladiklari cevizleri, aksam bir saatte temizleyebiliyorlar. Bu sayede üreticilerimiz, ceviz soyma ile ugrasmaktan kurtuldular” dedi.



“Daha önce ceviz soyma islemi günlerce sürüyordu”

Cambazli Köyü Sulama Kooperatifi Baskani Suayip Dölek de bugüne kadar elleriyle soyduklari cevizleri artik makineyle soyacaklarini söyleyerek, büyük bir yükten kurtulduklarini ifade etti.

Dölek, “Bu makine İçel Büyüksehir Belediye Baskanimizin armaganidir. Baskanimiza ve ekibine çok tesekkür ederiz. Bu makineyi bize armagan etmesiyle, özellikle kadinlar büyük bir is yükünden kurtuldu. Makine gelmeden önce kilolarca cevizi günlerce elimizle soyuyorduk. Bu da zaman kaybina yol açiyor ve bedenen çok yorucu oluyordu. Makine bizi büyük bir yükten kurtardi. Makineden herkes memnun” ifadelerini kullandi.

“Makine sayesinde hem zamandan kazaniyoruz hem de beden yorgunlugu olmuyor”

Ceviz soyma makinesinin 40-50 kilo cevizi 10 dakika gibi kisa bir sürede soyabildigini ve kendilerini büyük bir zahmetten kurtardigini kaydeden ceviz üreticilerinden Ali Yetkin, “Makineyle isler daha kolay. Hem zamandan kazaniyoruz, hem beden yorgunlugu olmuyor. Ayrica kisa sürede daha çok is yapiyoruz. Baskanimiza, köyümüze yardim ettigi için tesekkür ederiz” seklinde konustu.

Ceviz soyan bir makinenin oldugunu daha önce bilmediklerini belirten bir baska ceviz üreticisi Neslihan Yetkin de “Bu cevizleri tarladan topluyor, günlerce soymaya ugrasiyorduk ve ellerimiz kapkara oluyordu. Simdi makine sayesinde 2 kasa cevizi 10 dakikada soyuyoruz. Baskanimiza çok tesekkür ediyoruz. Bu hizmetleri görünce çok memnun oluyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA