Diyarbakir'in Kislik Peyniri Tezgahlarda Yerini Almaya Basladi

Diyarbakir’da zorlu sartlarda üretilen kislik peynirler, havalarin sogumasiyla tezgahlarda yerini almaya basladi.

Diyarbakir'in Kislik Peyniri Tezgahlarda Yerini Almaya Basladi
Besicilik kapasitesinin büyük oldugu Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerinde üretilerek yurdun dört bir yanina gönderilen peynir, kis aylarinin yaklasmasiyla birlikte soguk hava depolarindan çikarilarak tezgahlara konuldu.

Ilkbahar aylarinda büyük ve küçükbas hayvanlardan sagilan sütlerden elde edilen örgü, lavas, dil ve salamura peyniri, mayis ayinda soguk hava depolarina atilip ekim ayinda ise çikariliyor. Kentin kirsal mahallelerinde zorlu sartlarda hazirlanan peynirler, havalarin sogumasiyla depolardan çikarilip tezgahlara dizildi.

Sur ilçesindeki Peynirciler Çarsisi’nda 25 yildir peynircilik yapan Aziz Günel, kis için hazirladiklari peynirleri Türkiye’nin dört bir yanina sattiklarini söyledi.



Kislik peyniri kilosunun 180 TL oldugunu ifade eden Günel, “Mayis, Haziran, Temmuz aylarinda peynirleri basiyoruz, sonra buzhaneye birakip simdi de çikartiyoruz. Kislik peynirlerimiz çikti. Yaptigimiz peynirleri Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Su anda peynirin kilosu 180 lira, daimi müsterilerimize 170 liraya veriyoruz. Örgü, lavas ve dil peynirlerimiz var. Genelde örgü ve lavas peyniri satiliyor. Peynirlerimizin çogunu Çinar ilçesi, Mardin’in Mazidagi ilçesi ve Bingöl’e bagli köylerden getiriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA