Denizli'de Su Ve Gidanin Önemine Dikkat Çekildi

Denizli’de Dünya Gida Günü etkinlikleri bu yil "Su hayattir, su gida demektir ve kimseyi geride birakma” mottosuyla kutlandi.

Denizli'de Su Ve Gidanin Önemine Dikkat Çekildi


Denizli’de “Dünya Gida Günü”, “Su hayattir, su gida demektir ve kimseyi geride birakma” mottosuyla kutlandi. Denizli Il Tarim ve Orman Müdürlügünün ev sahipligi yaptigi programa Denizli Valisi Ömer Faruk Coskun, Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Ahmet Kutluhan, Su Yönetimi Genel Müdürlügü Su Kalitesi Daire Baskani Zakir Turan, Denizli Il Tarim ve Orman Müdürü Sakir Çinar, STK ve özel sektör temsilcileri ile çok sayida davetli katildi.



Düzenlenen etkinlik; saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasindan sonra Piyano da Prof. Dr. Özgün Gülhan ve Çello da Dr. Ögr. Üyesi Derya Kiraç Sapzehzar’in müzik dinletisiyle basladi.

Etkinligin açilisinda konusmalarini gerçeklestiren Denizli Il Tarim ve Orman Müdürü Sakir Çinar; "Dünya Gida Örgütü ve Dünya Saglik Örgütü tarafindan bazi raporlar yayinlanmakta ve bu raporlara göre baktigimizda açlik ve israf günümüzün en büyük problemi. Biz gidayi koruyamiyoruz, gida israfini engelleyemiyoruz ve bundan dolayi da ciddi sikintilar yasiyoruz. Dolayisiyla da biz Su hayattir, Su besindir diyerek bu seneki dünya gida gününü kutlamayi arzu ediyoruz. Bugünkü organizasyonumuzun temel amaci bir farkindalik olusturmaktir. Tabii ben sunu söyleyebilirim, dünya gida örgütünün raporlarina göre her yil yaklasik 600 milyon kisi gida kaynakli bir saglik problemi yasamakta ve her yil 400 bin kisi civarinda da gida kaynakli sebeplerden dolayi ölümler yasandigini söyleyebiliriz. Dolayisiyla gida gerçekten çagimizin en büyük sikintisi” dedi.

Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan ise yapmis oldugu konusmada; “Tabi ki gida çok çok kiymetli ama gidanin olmasi için olmazsa olmaz Su. Su olmadigi zaman gidaya ulasamazsiniz, gidayi yetistiremezsiniz, ortaya çikaramazsiniz, bir elma yetistiremezsiniz, agaçlari yesil tutamazsiniz. Su ! tabii ki saglikli suyun olmasi lazim, temiz suyun olmasi lazim. Nasil gidada vahsi tüketim dedigimiz o obeze varan vahsi tüketim yasiyoruz. Suda da maalesef koruyamiyoruz. Vahsi sulamalarla, suyumuzu heder ediyoruz. Yüzde 2 buçuk olan su oranimizi maalesef israf etme noktasina varan gayretlerimiz var. Su üretilebilen bir sey degil, her seyi üretebilirsiniz ama suyu üretemezsiniz. Onun için üretilemeyen seyi muhafaza etmek lazim” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Su Yönetimi Genel Müdürlügü Su Kalitesi Daire Baskani Zakir Turan, su verimliligi seferberligi konusunda sunum gerçeklestirdi. Degerlendirme kismi ile devam eden program plaketlerin takdim edilmesi ve çekilen toplu fotografin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA