Konut Alimi Çoklu Hisseye Dönüyor
Vatandaslar, yüksek talep nedeniyle anormal derecede artan konut fiyatlarina çözümü çoklu hisseyle alimda buldu. Konut arzinin talebi karsilamamasiyla yukari tirmanan fiyatlardan dolayi tek basina ev alamayan vatandaslar ortak olarak satin alma yapmaya basladi. Gelistirilen yöntemde bir konutu birden fazla kisi satin alarak hisseli olarak daire sahibi oluyor ve ister kira getirisi sagliyor isterse de kendileri oturabiliyor. Uzmanlar ise altyapisi olmayan bu yöntemle konut alacak vatandaslari uyardi.

Konut arzinin talebi karsilamamasi ve krediye erisimin azalmasiyla gayrimenkul almak isteyenler farkli yöntemlere basvuruyor. Bir konutu birden fazla kisi satin alarak hisseli bir sekilde konut sahibi olunuyor. Uzmanlar altyapisi olmayan bu yöntemin saglikli olmadigini belirterek, açiklanmasi beklenen ’Gayrimenkul Sertifikasi’ programini takip etmelerini önerdi. Sertifika ile metrekare satin alinabiliyor. Proje bitiminde metrekare toplami bir ev almaya yetiyorsa ev aliniyor, yetmiyorsa alinan metrekareler elden çikarilip satilabiliyor.
"Ortak daire alacak vatandaslar Gayrimenkul Sertifikasi’ programini beklemeli"
Vatandaslarin genel olarak yatirimini konuta yaptigini söyleyen Gayrimenkul Yatirim Uzmani Olcay Selvi, "Ev almak isteyen vatandaslar yeni yollara da basvuruyor. Son dönemde benimde sosyal medyada üzerinden gelismeleri takip ettigim yapilanmalar var. Hisseli gayrimenkul satislari söz konusu. Burada özellikle sosyal medyadan, ’tek basiniza bir ev alamiyorsaniz, bunu 52 haftaya bölerek alin ve evden gelecek kiradan kendi haftanizin karsiligini alin’ diye altyapisi olmayan hisseli gayrimenkul satislari olarak biliniyor. Bir dönem çok sik olan devre mülk satislarina benziyor. Vatandaslar, hükümetin açiklamasini yapmasini bekledigimiz Gayrimenkul Sertifikasi programini takip etmesi gerekiyor. Gayrimenkul Sertifikasi’nda metrekare satin alabiliyorsunuz. Yeni baslayacak veya baslamak üzere olan projeler de yapilacak. Aylar boyunca devam eden insaat döneminde elinizdeki pesinati kullanarak metrekare satin alacaksiniz. Insaat bitiminde de eger elinizdeki metrekare toplami bir ev almaya yetiyorsa ev alacaksiniz, yetmiyorsa aldiginiz metrekareleri elden çikarip satabileceksiniz. Baslangiç fiyatiyla teslimat fiyati arasindaki kardan sizde faydalanacaksiniz" açiklamalarinda bulundu.
"Hem kentsel dönüsüm hem de yeni konut üretimiyle ilgili çalismalar yapiliyor"
Selvi, "Konut her zaman bir yatirim araci oldu. Konut arzi, Subat ayinda yasadigimiz aci depremden sonraki göç dalgasiyla birlikte de azaldi. Tüm dünyada meydana gelen ekonomik yansimalarinin bizi de etkilemesiyle konuta ulasim daha da azaldi. Bu anlamda bir takim çalismalar var. Hem kentsel dönüsüm ayaginda hem de yeni konut üretimiyle ilgili çalismalar yapiliyor" diye konustu.
Öte yandan Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK), 2023 yili Eylül ayi konut satis istatistiklerini açikladi.
Buna göre, Türkiye genelinde konut satislari Eylül ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu.
Olcay Selvi, "Eylül ayinda 102 bin civarinda konut satilmis oldu. Azalisin çesitli sebepleri var. Özellikle ipotekli satislar yüzde 8,2 civarinda gerçeklesti. Bu da iki sebebe dayaniyor. Kredi faizlerinin ciddi oranda yüksek olmasi ve ikinci konut alirken, sadece yüzde 22,5 civarinda bir kredi kullanimi olmasidir. Burada, konuta gerçekten ihtiyaci olan veya konutu olmayan ve kirada oturan insanlarin konuta erisiminin saglanmasi amaçlandi. Burada yapilmasi gereken asil adimlardan bir tanesi de konut arzinin yükseltilmesidir. Toplam satislarin 70,3’ü ikinci el konutta yapildi. Sifir konuttaki üretim sikintisi ve arsalarin ciddi oranda pahali olmasi konut üretimini azaltan nedenler arasinda gösterilebilir" dedi.
Yabanciya satista da bir azalma söz konusu oldugunun altini çizen Selvi, "Yabancilara yapilan konut satislari Eylül ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 42 azaldi" ifadelerini kullandi.
