Bakan Uraloglu Açiklamasi ''Bir Kusak Bir Yol' Projesini Bir Firsat Olarak Degerlendiriyoruz'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, ulasimda uluslararasi entegrasyonun, kalkinmanin dinamosu oldugunu belirterek, "Demiryolu yatirimlarini bu dinamonun en önemli güç kaynaklarindan biri olarak görüyoruz. Bu çerçevede Asya, Avrupa ve Orta Dogu’yu birbirine baglayacak, ’Bir kusak bir yol’ projesini ülkemiz açisindan çök önemli bir firsat olarak degerlendiriyoruz" dedi.

Bakan Uraloglu Açiklamasi ''Bir Kusak Bir Yol' Projesini Bir Firsat Olarak Degerlendiriyoruz'
Bakan Uraloglu, İçel programi çerçevesinde İçel-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hizli Tren Hatti Yenice Santiyesinde incelemelerde bulundu. Uraloglu, burada yetkililerden brifing aldiktan sonra yaptigi açiklamada, hattin, Türkiye’de yapimi devam eden en önemli demiryolu projelerinden biri oldugunu söyledi.



Ulasimda uluslararasi entegrasyonun, kalkinmanin dinamosu oldugunu vurgulayan Bakan Uraloglu, "Demiryolu yatirimlarini bu dinamonun en önemli güç kaynaklarindan biri olarak görüyoruz. Bu çerçevede Asya, Avrupa ve Orta Dogu’yu birbirine baglayacak, ’Bir kusak bir yol’ projesini ülkemiz açisindan çök önemli bir firsat olarak degerlendiriyoruz. Bu projenin orta koridorunun, bizim deyimimizle ’Yeni Ipek Yolu’ olmasi için ülke içinde dogu-bati ve kuzey-güney eksenindeki eksik ulasim baglantilarini tamamlayacak projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Londra’dan Pekin’e uzanan ’Demir Ipek Yolu’nun hayata geçmesi titizlikle ele aldigimiz islerin basinda gelmektedir. Son 21 yil içinde insa ettigimiz Marmaray, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hatti ve Ankara merkezli çekirdek hizli tren hatlarimizda bu vizyonun ürünleridir. Bakü-Tiflis-Kars Hatti ile Türkiye’den, Batida basta Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Avusturya, Polonya, Romanya, Çekya, Slovakya, Sirbistan ve Fransa olmak üzere Avrupa’da birçok noktaya, Doguda Iran, Afganistan ve Pakistan’a, Kuzeyde Rusya’ya, Asya’da Gürcistan, Azerbaycan, Özbekistan, Tacikistan, Kirgizistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Çin’e karsilikli yük trenleri isletiyoruz. Simdi Zengezur Koridoru ve Kalkinma Yolu projeleri ile iki yeni uluslararasi hatti daha hayata geçirmeyi hedefliyoruz" diye konustu.



"Orta Koridora yeni bir soluk getirecek ’Kalkinma Yolu’ projesiyle bölgemiz, ’Ipek Yolu’ndaki konumunu güçlendirecektir"

Türkiye ile Azerbaycan arasinda dogrudan demiryolu ve kara yolu ulasimini saglayacak Zengezur Koridoru baglantisinin hayata geçmesinin, tüm ’Orta Koridor’ ülkeleri açisindan önemli bir adim olacagina inandigini kaydeden Uraloglu, "Bu koridor kapsaminda hayata geçecek Kars-Nahcivan Demiryolu Projesi, tüm Avrupa’yi Nahçivan üzerinden Iran, Azerbaycan, Türkmenistan ve Pakistan’a baglayacak. Yine bir diger önemli projemizde Basra’dan Türkiye sinirina uzanan kara ve demiryolu ulastirma koridoru insasina yönelik ‘Kalkinma Yolu’. Kalkinma Yolu projesi özellikle Rusya-Ukrayna çatismasinin ardindan Avrupa’nin yeni ortaklar aradigi bir dönemde ülkemizi daha fazla bölgesel iliskilerin merkezine yerlestirecek. Türkiye, Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerden Basra Körfezine gelen her türlü emtianin, Faw Limani ve Kalkinma Koridoru ile lojistik dagitim merkezi olacak. Basra Körfezinde elleçlenen bir ürün buradan yüklendiginde Türkiye üzerinden hiç aktarma yapmadan Avrupa’ya ulasacak. Üstelik ilerde Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde hayata geçirilecek demiryolu baglantisi ile Istanbul Bogazi üzerinde Marmaray’a alternatif ikinci bir demiryolu hattimiz da olacak. ’Kalkinma Yolu’ projesi, uluslararasi güney-kuzey koridorlari arasindaki Uzak Dogu, Güney Asya ve Orta Dogu’yu Avrupa’ya baglayacak en kisa ve en ekonomik yol olacak. Orta Koridora yeni bir soluk getirecek ’Kalkinma Yolu’ projesiyle bölgemiz ’Ipek Yolu’ndaki konumunu güçlendirecektir" ifadelerini kullandi.

"Ülkemizi Avrupa’da 6., dünyada 8. hizli tren isletmecisi yaptik"

Cumhurbaskani Erdogan liderliginde demiryollarinda yepyeni bir dönem baslattiklarini vurgulayan Bakan Uraloglu, "Uluslararasi boyutta projeler hayata geçirerek ülkemizi ticari yük tasimaciliginda lider konuma tasidik. Mevcut konvansiyonel demiryolu hattimizi komple yeniledik. 2003 yilinda yaklasik 11 bin kilometre olan demiryolu uzunlugumuza, 2023 yili itibariyle 2 bin 250 kilometresi YHT ve hizli tren hatti olmak üzere yaklasik 3 bin kilometre ekledik. Demiryolu agimizi 14 bin kilometreye yükselttik. Ülkemizi, yarim asirlik hayalimiz olan Yüksek Hizli Tren isletmeciligi ile tanistirdik ve Avrupa’da 6., dünyada 8. hizli tren isletmecisi yaptik. Uzun yillar vatandaslarimizin tercih etmedigi demiryolu seyahatlerini artik hizli ve konforlu seyahat isteyenlerin ilk adresine dönüstürdük. Hizli trenlerimizle konforlu, hizli ve modern seyahat hizmetini dogrudan ve dolayli olmak üzere 19 ilimize ve ülke nüfusumuzun yaklasik yüzde 50’sine ulastirdik. Ankara merkezli yüksek hizli tren aginin olusturulmasi hedefi kapsaminda yaklasik 3 bin 800 kilometrelik demiryolu hattinda da yapim çalismalarimiz devam ediyoruz. Hedefimiz 2053 yilina kadar hizli tren hizmeti alan il sayimizi 52’ye çikartmak ve demiryolu hat uzunlugumuzu 28 bin 590 kilometreye yükseltmektir" seklinde konustu.

İçel-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hizli Tren Hattinin da bu çalismalarin en önemlilerinden biri oldugunu belirten Bakan Uraloglu, "Bu projemizin en güçlü Avrupa Finans Kuruluslarindan alinan 1,5 milyar Avroluk kredi, yabanci yatirimcilarin ülkemize duydugu güveni göstermistir. 312,5 kilometre uzunlugundaki İçel-Adana-Gaziantep Hizli Tren Hatti projemizle; İçel-Adana arasindaki mevcut hattin altyapisini hizli trene uyumlu hale getirerek ve ilave yeni hat yapimlarini tamamlayarak hem yolcu hem yük tasimaciligina elverisli elektrikli, sinyalli bir hizli tren hattini hizmete alacagiz. Ayni zamanda yapim çalismalarinda sona yaklastigimiz Çukurova Havalimani için insa edecegimiz 10 kilometre uzunlugundaki hat ile havalimanina erisimi de saglayacagiz. Projemizin tamamlanmasiyla, İçel-Adana-Osmaniye-Gaziantep arasi mevcutta 361 kilometre olan mesafeyi, yük için yüksek standarda ve yolcu treni için 200 kilometre hiza uygun olarak yeniden insa ediyoruz. Yeni durumda yolu 312,5 kilometreye ve 6 saat 23 dakika olan seyahat süresini ise 2 saat 15 dakikaya düsürecegiz. Saatte 200 kilometre tasarim hizi ile bu hatta yilda ortalama 6,4 milyon yolcu ve yaklasik 100 milyon ton yük tasimayi hedefliyoruz" dedi.

Hatlar çerçevesinde 2 gar ve 19 istasyon ile 86 karayolu üstgeçidi, 32 demiryolu köprüsü ve 17 adet tünel insa edilecegini dile getiren Bakan Uraloglu, "287 kilometre katener sistemi kuracak, elektromekanik ve sinyalizasyon islerini tamamlayacagiz. Su anda bin 720 personel ile sürdürülmekte olan çalismalar ile Nurdagi-Baspinar kesimindeki toplam 34 bin 700 metre uzunlugundaki 6 tünelin kazi çalismalarini tamamladik. Iç kaplama çalismalarina devam ediyoruz. Viyadük, menfez, köprü, altgeçit ve üstgeçitler gibi sanat yapilarinin yapim çalismalarina da araliksiz devam ediyoruz. Yüzde 12 ilerleme kaydettik. Altyapi çalismalarinin yaninda üstyapiya yönelik çalismalari da es zamanli olarak sürdürüyoruz.

1 milyon adet traversin 70 bin adetinin üretimini bitirdik. 79 bin ton rayin 20 bin tonunu sahada stokladik. Insallah en kisa zamanda bu hatti çalisir vaziyete alarak stratejik bir hizmeti daha tamamlayacagiz" ifadelerini kullandi.

"İçel-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hattimizin açilisini gerçeklestirdigimizde, ülkemizin bir prestij projesini daha basariyla tamamlamanin gurunu yasayacagiz"

"Halkimizin yarim asir boyunca sürat demiryolu adi altinda özlemle bekledigi yüksek hizli tren hayalini gerçege dönüstürmek, Cumhurbaskanimiz liderligindeki AK Parti iktidarina nasip oldu" diyerek konusmasini sürdüren Bakan Uraloglu, söyle devam etti:

"Insanimiz yüksek hizli trenle yapilan seyahatin konfor ve güvenine o kadar alisti ki, bu hatlarda bugüne kadar 78 milyon üstünde yolcu tasindi. Artik her sehir yüksek hizli tren ile seyahat etmek istiyor. İçel-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hattimizin açilisini gerçeklestirdigimizde, ülkemizin bir prestij projesini daha basariyla tamamlamanin gurunu yasayacagiz. Ülkemiz adina çok büyük ve önemli bir projeyi daha hayalden gerçege dönüstürecegiz. Bu hattimizin güzergâh üzerindeki tüm bölgenin kalkinmasi adina adeta bir lokomotif olacagina inaniyor, bölgeye ticaret ve turizm açisindan büyük hareketlilik kazandiracagini öngörüyoruz."
Kaynak: İHA