Tüketiciler Sigara Yasagina Uymuyor

Temiz ve saglikli bir çevrede yasamanin evrensel bir tüketici hakki oldugunu belirten TÜKDES Genel Baskan Yardimcisi Dr. Gültekin Güllü, son zamanlarda gerekli denetimlerin yapilmadigini ve yasal yaptirimlarin uygulanmadigini söyledi.

Tüketiciler Sigara Yasagina Uymuyor
Son zamanlarda sigara kullananlarin sigara yasagi yokmus gibi hareket ettiklerini ve tüketicilerin saglikli bir çevrede yasama hakkinin bu durumdan olumsuz etkilendigini söyleyen Güllü, toplumda görülen problemlere yönelik açiklamalarda bulundu. Sigara kullanma yasaginin oldugu lokanta, kafeterya, kiraathane gibi mekanlarda sigara kullaniminin sikça görüldügünü söyleyen Güllü, “Kapali alanlarda, kamu kurumlarinda, kampüslerde, garlarda, duraklarda, sehirlerde hemen hemen her yerde sigara kullanimi gittikçe yayginlasmakta ve dumansiz hava sahalari sürekli ihlal edilmektedir. Sigara kullananlar, izmaritleri disarlarda rasgele yerlere attiklari için sokaklar, caddeler, yollar, kaldirimlar, toplu tasima duraklari, bütün kamusal alanlar ve her yer kirletilmekte ve sigara izmaritleri sehirlerde yasanan kirliligin en önemli sebeplerinden birisi haline gelmistir. Bütün bu yasananlarla, tüketicilerin, özellikle sigara kullanmayan tüketicilerin saglikli ve temiz bir çevrede yasama haklari hiçe sayilmaktadir.” seklinde konustu.



"Denetimler arttirilmali, cezai islem uygulanmali"

Sigara kullanim yasagi ile ilgili mevzuatin gelistirilmesi ve bu konuda cezalarin caydirici hale getirilmesi gerektiginin altini çizen Güllü, kamusal alandan baslayarak dumansiz hava sahalarinin yayginlastirilmasi için çalismalar yapilmasina ihtiyaç oldugunu söyledi.

Güllü, “Saglik Bakanligi koordinasyonunda her ilde olusturulan dumansiz hava sahasi denetim ekiplerinin sayisi artirilmali ve sigara kullanim yasaginin oldugu kapali alanlar titizlikle denetlenmelidir. Sigara kullanim orani düsürülmesi için stratejik planlar yapilmali ve bu kapsamda çalismalar arttirilmalidir. Sigara kullanma yasagini ihlal edenlere, 4207 sayili Kanun’u 5. Maddesinin ilgili fikralari ve Kabahatler Kanunu’nun 39. Maddesine göre hiç çekinilmeden cezai islem uygulanmalidir” dedi.

Güllü, yasaklanmis alanlarda sigara içilmesi nedeniyle magduriyet yasayan vatandaslarin ALO 184 Tütün Ihbar Hatti’ni arayarak veya akilli telefon ve tablet üzerinden "Yesil Dedektör" mobil uygulamasini kullanarak sikâyette bulunabileceklerini söyledi.

Kaynak: İHA