Kültürün Merkezine Dönüstürülen Eski Cezaevi Depremde Can Simidi Oldu

Malatya’nin Yesilyurt ilçesinde bulunan ve kültür merkezine dönüstürülen eski cezaevi, 6 Subat depremlerinde büyük yikim yasayan kentte yüzlerce vatandasa can simidi oldu.

Kültürün Merkezine Dönüstürülen Eski Cezaevi Depremde Can Simidi Oldu
Malatya’da, yaklasik 34 yil kullanildiktan sonra kapatilan ve uzun bir süre atil durumda olan Yesilyurt Cezaevi, ilçe belediyesi tarafindan yapilan çalismalarin ardindan kültür merkezine dönüstürülürken, tarihi yapi 6 Subat depremlerinde büyük yikim yasayan kentte yüzlerce vatandasa da can simidi oldu.

“Orta kismi tamamen çökmüstü”

Depremlerde yapi stokunun yaklasik yüzde 70’i zarar görürken, çok sayida kültür varliginin da depremlerde nasibini aldigi Yesilyurt’ta ayakta kalabilen birkaç kültür varliginda biri olan eski cezaevinin belediye meclis toplantilarina da ev sahipligi yaptigini aktaran Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, ”Bulunmus oldugumuz yer 1970’li yillarda Yesilyurt ilçe cezaevi olarak yapilan bir bina. Yapi 2004 yillarina kadar cezaevi olarak kullaniliyor, daha sonra ise 2014 yilinda yapinin devri için çalisma baslattik. Ilgili kurumla yapilan çalismalar sonrasinda devrini aldigimiz cezaevinde kiraathane, çoban müzesi, mahkum el sanatlari galerisi ve mevcut sartlarin korunarak sergilendigi açik görüs alanlarini , tek kisilikli hücreleri de muhafaza ederek yapiyi sehrimizin en güzel kültür merkezlerinden biri haline getirdik. Yesilyurt Belediyesi olarak her ay toplantilarimizi burada yaparak farkindalik olusturuyoruz. Devrini aldigimiz cezaevinin orta kismi tamamen çökmüstü. Yapi yapilan restore edilerek bölgenin kültür merkezi haline geldi diye biliriz” dedi

“Hediyeye degil kitaba ihtiyacimiz var”

Yerel seçimlerinin ardindan müze için kitap çagrisinda bulunduklarini kaydeden Çinar, ”2019 seçimlerini kazandiktan sonra hayirli olsun ve tebrikler çerçevesinde gönderilmesi planlanan hediyelerin yerine müzemizde bulunan kiraathane ve kütüphanemizde kitaplara ihtiyacimizin oldugunu belirtmemiz üzerine yaklasik 19 bin 200 kitabimiz birikti. Yine müzemiz açildiginda Malatya Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi Baskanligiyla da istisare ederek çobanlarin kullandigi çesitli malzemeleri de bir araya getirerek Çoban Müze’sini kurduk. Ki burada 140 parça ile basladigimiz müze 288 parçaya ulasti” ifadelerini kullandi.

"Depremlerde can simidi oldu"

Müzenin depremlerde yüzlerce vatandasa ev sahipligi yaptigini da belirten Çinar, “Cezaevimiz 6 Subat depremlerinde en saglam yapilardan biri olarak ayakta kaldi. Müze de yaklasik üç ay boyunca temel ihtiyaçlarinin belediye olarak karsiladigimiz 350 vatandasimiz konaklayarak burada barindi. Hem kapali hem de saglam olmasi nedeniyle yapi bir anlamda da depremzede hemserilerimiz can simidi oldu. Normallesme asamasindayiz, sehirde tekrar bir hareketliligin olusmasi için de çalismalarimiz sürüyor. Ayni zamanda da kültürümüzü, geçmisimizi ve geleneklerimizin yasatilmasi için kültür alanlarinin da aktif olarak ta kullanilmasi gerekiyor. Bu noktada hemserilerimiz yeni yeni müzemizi ziyaret etmeye basladi.

Insallah bundan sonra da bu hareketlilik artarak devam eder, maalesef depremlerde bir çok kültürel varliklarimiz yikildi en azinda saglam olanlara sahip çikalim bu noktada Yesilyurt Belediyesi olarak her türlü rehberligi her türlü katki sunmaya haziriz yeter ki bu sikintilari atlatarak ayaga kalkalim” diye konustu.

Kaynak: İHA