ITO, Cumhuriyetin 100. Yili Heyecanini 7 Etkinlikle Kutlayacak

750 binden fazla üyesiyle Istanbul is dünyasinin en büyük meslek örgütü olan Istanbul Ticaret Odasi, Cumhuriyet’in 100. yili için düzenleyecegi kutlama etkinliklerini açikladi. ITO Baskani Sekib Avdagiç, “Bizim için Cumhuriyet, Atatürk’ün ifadesiyle saadet demektir, basari demektir, zafer demektir. Milletimize bu üç hasleti yasatmak için çalismak demektir” dedi.

ITO, Cumhuriyetin 100. Yili Heyecanini 7 Etkinlikle Kutlayacak


Istanbul Ticaret Odasi (ITO), Ekim ayi Meclis toplantisinda ‘Cumhuriyet Özel Oturumu’ düzenleyerek, ITO’nun Cumhuriyetin 100. yili kutlama etkinliklerini duyurdu.

ITO Baskani Sekib Avdagiç, yaptigi konusmada ITO’nun kutlamalarini kapsamli 7 etkinlik üzerine kurduklarini söyledi.

Programa göre, ITO, Cumhuriyet’in 7’den 70’e milletin her ferdinde yasayan bir bilinç olmasi amaciyla bir iletisim kampanyasi hazirlayacak ve bu kampanyada Cumhuriyet’in is dünyasi için ifade ettigi anlami dile getirecek. 29 Ekim haftasi Oda’nin yayinladigi Istanbul Ticaret Gazetesi ’100. Yil özel sayisi’ olarak çikarilacak. Cumhuriyet’in 100. yili anisina bir ’prestij yayin’ hazirlanacak. 22 Ekim’de ise Cumhuriyet resepsiyonu ve senfoni orkestrasi esliginde bir konser düzenlenecek. ITO’nun Eminönü’ndeki merkez binasinin Bogaziçi’ne bakan cephesinde bir isik gösterisi yapilacak. Ayrica en az 12 bin adet Türk Bayragi ve Türk Bayragi rozeti yaptirilirken, 100. yil anisina pul ve hatira para da bastirilacak.

"Cumhuriyet ’kimsesiz’ kimsenin kalmamasi demektir"

Sekib Avdagiç, 6 Ekim’de kutlanan Istanbul’un kurtulusunun Cumhuriyet’in anahtari ve baslangici oldugunu kaydetti.

Avdagiç, “Muzaffer Türk ordusu, 6 Ekim’de son düsman askerinin Istanbul’u terk etmesiyle, bu mübarek sehre girdi. Ve 29 Mayis 1453’te Fatih Sultan Mehmet’in bize emanet ettigi Istanbul’a sahip çikti. Istanbul’un isgalci Ingiliz ordusu ve müttefiklerinden kurtulusunun 100. yilini kutluyorum. ’Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe’ Istanbul’un ‘Türk ili’ olarak yasayacagina yürekten inaniyorum” dedi.



O tarihte Meclis Baskani olan Mustafa Kemal Atatürk’ün anayasa degisikliginin kabul edilmesinin hemen ardindan Cumhuriyetimizin ilk reisicumhuru seçildigini hatirlatan Avdagiç, Atatürk’ün yaptigi tesekkür konusmasina dikkati çekti. Sekib Avdagiç, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tesekkür konusmasinin sonunda Meclise söyle seslendi. ‘Milletin teveccühünü daima dayanak noktasi kabul ederek, hep beraber ileriye gidecegiz. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktir.’ Iste, bizim için Cumhuriyet, Atatürk’ün ifadesiyle saadet demektir, basari demektir, zafer demektir. Milletimize bu üç hasleti yasatmak için çalismak demektir” ifadelerini kullandi.

Atatürk liderligindeki Meclisin ’Türkiye hükümetinin sekl-i hükümeti, Cumhuriyettir’ hükmünü anayasaya koydugunu hatirlatan Avdagiç, "Cumhuriyet, Türk devletini bu cografyadan silmek isteyenlere, hatta bu amaçla bize ömür biçenlere, devletimizin ebediyen var olacagini haykiran bir semboldür. Türk tüccari açisindan baktigimizda ise Cumhuriyet, ekonomik bagimsizlik demektir, yerli üretim demektir, kalkinma demektir, ’kimsesiz’ kimsenin kalmamasi demektir, daha yaygin ve nitelikli egitim demektir. Muasir medeniyet seviyesine ulasmakla yetinmeyip, onun önüne geçmek, bu hedeflerle donanmaktir. Cumhuriyet, ülkemiz ve milletimiz için çalismak demektir" ifadelerini kullandi.

"Israil’in sivil halka yönelik bombardimanlari derhal durdurulmalidir"

ITO Baskani Sekib Avdagiç, Israil ile Filistin arasindaki çatismalara iliskin olarak, "Israil devleti, ülkesini savunma adi altinda Filistinlilere yönelik katliam uyguluyor. Bölgede Israil’in sivil halka yönelik bombardimanlari derhal durdurulmalidir. Aksi takdirde savasin yayginlasmasi gündeme gelecektir. Bu da hem bölge hem dünya için büyük tehlike doguracaktir. Is dünyasi olarak sivil can kayiplardan büyük üzüntü duyuyoruz" degerlendirmesinde bulundu.

Avdagiç, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Disisleri Bakanliginin büyük çaba gösterdigi sükûnetin bir an evvel tesis edilmesini dilediklerini kaydetti.



Sekib Avdagiç söyle devam etti: "Cumhurbaskanimizin açiklamasinin en dogru çikis ve çözüm yolu olduguna inaniyoruz: Filistin meselesi hakkaniyete uygun bir sekilde çözülmelidir. Bunun esasi da 1967 sinirlari temelinde bagimsiz ve cografi bütünlüge haiz, baskenti Kudüs olan bir Filistin Devletinin hayata geçirilmesidir. Artik bu gerçegin ertelenemeyecegini, Filistin topraklarinda Filistin devleti olmadan bir baris olmayacagini herkesin anlamasi gerekiyor. Filistin halki yok edilemez. Filistin halki, Israil nüfusuyla çevrilmis abluka mahallelerde yasamaya mahkûm edilemez. Artik öfke yerine aklin hakim olmasi, siddet yerine baris dilinin konusulmasi gerekiyor. Baris bölgeye en dogru yolu gösterecektir."
Kaynak: İHA