Facianin Yil Dönümünde Acilari Tazelendi

Türkiye Taskömürü Kurumu(TTK) Amasra Müessesi’ne bagli maden ocaginda meydana gelen grizu faciasinda hayatini kaybeden 43 madenci, kuyu basinda gerçeklestirilen program ile anildi. 1 yil önce meydana gelen aci olay nedeniyle acilari tazelenen madenciler, faciada hayatini kaybeden mesai arkadaslari için dualar etti

Facianin Yil Dönümünde Acilari Tazelendi
14 Ekim 2022 yilinda meydana gelen grizu faciasinda 43 madenci yasamini yitirirken, 10 isçi de yaralanmisti. Olayin meydana geldigi maden ocagina inen kuyunun basinda toplanan madenciler, düzenlenen programla 1 yil önce kaybettikleri arkadaslarini andi. Gaziantep Valisi Nurtaç Arslan, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Yusuf ziya Aldatmaz, Bartin Üniversitesi (BARÜ) Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Genel Maden Isçileri Sendikasi Genel Baskani Hakan Yesil, belediye baskanlari, askeri erkan, daire müdürleri ve madencilerin katildigi program Kur’an-i Kerim Tilaveti ile basladi.

Okunan sure, getirilen tekbir ve salavatlarin ardindan kazada ölen madenciler için dua edildi. Maden ocaklarinda yasamlarini yitiren madencilerin isimlerinin yer aldigi anitin da açilisinin yapildigi programda madencilere gülsuyu, lokma ve mevlit sekeri de ikram edildi.

Maden isçilerinden Orhan Sariok, "O günü tekrar yasadik gibi olduk. Kardeslerimizi yad ettik. Allah hepsine rahmet eylesin, yarali kardeslerimize sifalar diliyoruz. Aci bir olaydi. Buranin atmosferi çok farkli. Buradaki kafesten indigimizde, oradaki ortami sadece madenci kardeslerimiz bilir. temennimiz, bir daha böyle büyük acilarin yasanmamasidir. Bütün hepimiz, insallah sag salim bu kurumdan emekli olmayi diliyoruz. Böyle bir aciyla bir daha karsilasmayiz insallah" dedi.

Maden isçilerinden Vural Çolak ise madende kaybettikleri arkadaslarini unutmalarinin mümkün olmayacagini belirterek, "Aci bir olayin üzerinden bir sene geçti. Kur’an-i Kerim tilaveti ile arkadaslarimizi yad ettik. Allah rahmet eylesin, yarali abilerimize de Allah’tan acil sifa dileriz. Biz burada çalisiyoruz, asagiya iniyoruz ama sanki, onlar tekrardan bir yerden çikacakmis, gelecekmis gibi geliyor bize. Hiç birini unutmadik, asla unutmayacagiz. Biz onlarla beraber çalistik, mesailer yaptik. Buruk buruk çalisiyoruz. Bir sene geçti, hayat bir sekilde geçiyor. Aileleri de biz de, sorumlularin cezalandirmalarini istiyoruz" dedi.

Olay günü yasadiklarini da anlatan maden isçisi Çolak, "Olay günü isten çiktik, 1-2 saat sonra patlama oldu dediler, tekrar geri geldik ocaga. Asagiya indigimizde arkadaslarimizi çikartmaya basladik. Asagidaki manzara tarif edilemez, çok aci bir sekildeydi. Orasi çok kötüydü. duman içerisinde insan aradik.

Madencileri Vali Arslan ugurladi

Programin ardindan mesailerine baslamak için kuyu basindaki demir kafes(asansör) önüne gelen madencileri Vali Nuray Arslan ve beraberindeki protokol dualar ederek, ugurladi.
Kaynak: İHA