Artvin'de Su Degirmenleri Yerini Elektrikli Degirmenlere Birakti

Artvin’in Yusufeli ilçesine bagli 2 bin 50 rakimli Avcilar köyünde kurulan elektrikli degirmen çevre köylere de hizmet veriyor.

Artvin'de Su Degirmenleri Yerini Elektrikli Degirmenlere Birakti
illar önce birçok köyde akarsularin üstüne kurulu su degirmenleri, yüzyillardir bölge insanina hizmet verdi. Su degirmenleri zamana dirense de teknolojinin gelismesiyle yerini zamanla elektrikli degirmenlere birakti. Degirmenciligin zor olmasi ve geçmise oranla daha az kazandirmasi nedeniyle meslegi devam ettirenlerin sayisi neredeyse kalmadi. Avcilar köyü halki da daha önce, hasat ettikleri arpa, bugday, yulaf gibi tahil ürünlerini at sirtinda civar köylere götürüp su degirmenlerinde ögütüyordu. Hem yolda geçen zaman hem de ürün kaybina son vermek için köy muhtarligi degirmen sorununu çözüme kavusturdu.

Köy muhtarliginin projesine devlet de destek vererek 2001 yilinda köyün merkezine elektrikli degirmen kuruldu. Köy halki kendi imkânlariyla hasadini ögüterek una çevirmeye basladi.

Civar köylerde de su degirmenleri artik islemez hale gelince köylüler tahillarini traktörlerle, araçlariyla Avcilar köyüne getirerek ögütüyor. Ögütülen tahillarin karsiliginda elektrik parasi veren vatandaslar uygulamadan oldukça memnun.

Köy halkina da büyük kolaylik saglayan degirmen yörenin ekonomik ve sosyal yasaminda önemli bir yer tutuyor.

Saatte 100 kilogram tahil ögütüyor

Geçmis yillarda at sirtinda civar köylere tahil götürdüklerini hatirlatan Avcilar Köyü Muhtari Medet Tüysüz, 2001 yilinda devlet destegiyle köye kurulan elektrikli degirmen sayesinde artik diger köylerden de köylerine gelindigini söyledi.

Muhtar Medet Tüysüz “Önceden diger köylerde su degirmenleri vardi. Biz de bugdaylarimizi yakin çevre köylerine götürüyorduk. Atla götürüyorduk. Götürdügümüz bugdaylarin yarisini orada degirmenciye hak olarak veriyorduk. Bu sefer yakin köyler bize gelmeye basladi.

2001 yilinda devlet destegiyle bu degirmeni kurduk suanda diger köyler, bizim gittigimiz köyler bize geliyor. Elektrikli degirmenler elektrik sayesinde saatte 100 kilogram ögütebiliyor. Yani vatandasi rahatliga kavusturduk. Köy halki bugday, arpa, yulaf bunlari ekiyor. Bugdaylarini kendine göre hazirliyor, yikiyor, kurutuyor degirmene gelip 1 saat, 2 saatte ögütüp gidiyor. Bunun karsiliginda vatandaslar sadece elektrik parasi ödüyor” dedi.

öte yandan muhtarlik yaptigi dönem degirmenin çalisma sistemini ögrenen Necdet Uzun, muhtarlik görevini devretmesine ragmen degirmenciligi gönüllü olarak sürdürüyor. Gönüllü degirmenci Uzun “Köyümüzde böyle bir degirmenimiz var. Bunu kullanan da pek az oldugu için ben gönüllü olarak vatandasin isi görülsün diye yapiyorum. Geçen dönem ben muhtardim. Kimse olmadigi için mecbur kaldim bu isi ögrendim suanda da gönüllü olarak yapiyorum. Bu sene hasatlar çok güzeldi. Devletimiz sagolsun bir bugday tohumu verdi çok verimli bugdaydi. Vatandas ekti ve faydasini da gördü” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA