Foça'da Kiyi Balikçiligi Yapilabilecek Bölgeler Azaldi

Denizlerde ve iç sularda geleneksel kiyi ve küçük ölçekli balikçiligin hem devlet hem de sivil toplum kuruluslarinin destegiyle devam etmesi, balikçilarin yüzünü güldürmeye devam ediyor.

Foça'da Kiyi Balikçiligi Yapilabilecek Bölgeler Azaldi
Türkiye kiyilarindaki tüm dogal yasam alanlarinin, özelde ise Akdeniz foku popülasyonlarinin ve geleneksel kiyi balikçiliginin sürdürülebilirliginin saglanmasi misyonu olan Sualti Arastirmalari Dernegi SAD-AFAG, Foçali balikçilara çizme, yagmurluk ve balikçilik malzemesi destegi sagladi.

Balikçilik ve su ürünleri sektörünün sorunlariyla ilgili konularin yer aldigi toplantida, Foça kiyilarinda bazi bölgelerin balikçiliga kapali alan ilan edilmesiyle ilgili çalismalarin kiyi balikçiligina olumsuz etkileri konusuldu.

"Kiyi balikçiligi kiyi ekosistemini koruyor"

Sualti Arastirma Dernegi Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi Cem Orkun Kiraç yaptigi açiklamada, “Uzun zamandir çalismalar yapan; denizlerde, su alti ve kiyilarda dogal kültürel ve tarihi koruyan bir dernegiz. Balikçilik çalisma alanlarimizdan çok önemli bir tanesi. Balikçilarimiz deniz kiyi ekosisteminin korunmasi konusunda önemli bir paydasimiz. Geleneksel kiyi balikçilari ve balikçiligi bizim için ayri bir öneme sahip. Çünkü kiyi balikçilari nesli azalan deniz canlilari ile birlikte ayni ortamda avlaniyor ve dolasiyorlar, örnek vermek gerekirse deniz kaplumbagalari, yunus baliklari, Akdeniz foklari gibi canlilari aslinda koruyan ve onlarla birlikte ayni ortami paylasan meslek grubu kiyi balikçiligidir. Balikçilarimizin yaninda oldugumuzu, onlarin gönlünde oldugumuzu göstermek için balikçilik ekipmanlari dagittik. Kurum olarak, Foça‘da yeteri kadar kiyi balikçiligina kapali alanlar mevcut, ek olarak kapali alanlar olusturulmasinin kiyi balikçiligina olumsuz etki yapabilecegini düsünüyoruz” dedi.



"Foça’da avlanma yapilabilecek dört ada kaldi"

Kiyi balikçisi Ceyhun Ekinci ise, “Küçük ölçekli bir balikçiyim, ayni zamanda Sualti Arastirma Dernegi üyesiyim. Dernegin balikçilarimiza sagladigi çam sakizi çoban armagani malzemeler balikçilarimizin bir nebze olsun yüzünü güldürdü. Kiyi ve küçük ölçekli balikçilarin ismi küçük oldugu kadar bir o kadar da sorunlari var. Foça balikçilarinin en büyük sorunlarindan bir tanesi avlak sahalarinin yetersiz kalmasi ve bir o kadar da denizanasi gibi geçici ekolojik problemler. Foça’da bazi bölgelerin kiyi balikçiligina kapali alan ilan edilmesi ilgili bir gündem var. Zaten Foça’da balikçiliga kapali alanlar var, otellerin kapatmis oldugu alanlar var. Balikçi kasabasi Foça’da avlanma yapilabilecek dört ada kalmis durumda. Küçük ölçekli balikçiligin ve kiyi balikçiliginin yok olmamasi için kapali alanlarin genislememesi gerektigini düsünüyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA