Bartin'daki Balik Ölümlerinin Nedeni Belli Oldu

Bartin Irmagi’nda yasanan balik ölümlerinin nedeni belli oldu. Baliklarin irmakta sudaki oksijen oraninin düsmesi nedeniyle telef oldugu belirlendi.

Bartin'daki Balik Ölümlerinin Nedeni Belli Oldu
Bartin Irmagi’nda meydana gelen balik ölümleri üzerine suya kimyasal atik karisip karismadiginin tespit edilmesi amaciyla Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü ekipleri tarafindan irmaktan numune alinmisti. Yapilan tahlillerde suya karisan herhangi bir kimyasalin bulunmadigi tespit edildi. Yasanan balik ölümlerine su seviyesinin yetersiz olmasi nedeniyle düsen oksijen oranlarinin yol açtigi ortaya çikti. Baliklarin yasayabilmesi için normalde 1 litrede 5-6 miligram oksijen bulunmasi gerekirken, irmaktan alinan su örneklerinde ise litrede 0,5 gramin da altinda oksijen bulundugu belirlendi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Yasin Önder, alinan numunelerde suyun kirlenmesine yönelik bir bulguya rastlanmadigini, su yetersizliginin neden oldugu sudaki oksijen oranlarinin düsmesi nedeniyle balik ölümlerinin yasandigini ifade etti.

Önder, her yil bu dönemlerde Bartin Irmagi’ndaki oksijen oraninin çok azalmasi nedeniyle balik ölümlerinin yasandigini ifade ederek, beklenen yagmurlarin yagmasi ile de balik ölümlerinin sona erecegini kaydetti.

Kaynak: İHA