Ankara Emniyeti'nden Siber Dolandiriciliga Yönelik Vatandaslara Uyari

Ankara Emniyet Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Subesi, internet üzerinden gerçeklestirilen dolandiriciliklarla ilgili vatandaslara uyarilarda bulundu.

Ankara Emniyeti'nden Siber Dolandiriciliga Yönelik Vatandaslara Uyari
Siber Suçlarla Mücadele Subesi adina açiklamalarda bulunan polis Hasan Yavuz, siber sebekelerin uyguladigi dolandiricilik yöntemlerinden bahsederek su ifadelere yer verdi:

"Teknolojinin günden güne gelismesi sebebiyle internet kullanimi daha da yayginlasmistir. Vatandaslarimizin birçogu internet ayarlarinda çerezlere izin verdigi için bu durumu bilen dolandiricilar yatirim arayisi içinde olan vatandaslarimizin karsisina cazip teklifler içeren ve yatirim yapmaya tesvik edici reklamlari, ya sosyal medyalar araciligiyla ya da haber siteleri üzerinden karsilarina çikarmaktadir. Bu reklamlara tiklanmasi sonucunda açilan forma, bilgiler girildikten sonra, sebeke elemanlari kisilerle irtibata geçmekte ve düsük miktar yatirim ile yüksek kazanç verilecegi yönünde vaatlerde bulunarak güven saglamaktadir. Dolandiricilar tarafindan yapilan islemlerin yasal oldugu sürekli vurgulanarak 3. kisiler adina kurulan paravan sirketlere para yatirmalari saglanip dolandiriciligin asamalari böylece baslamaktadir. Daha sonra sebeke elemanlari tarafindan gerçek yatirim sitelerinin ara yüzü taklit edilerek olusturulan APK’larin indirilmesi için yatirimcilara bir link gönderilir. Yatirimciya bu link araciligi ile sahte yatirim sitesinin APK dosyasi telefonuna indirilmesi saglanir. Kurulum esnasinda telefonumuza erisim ile ilgili birçok izin verilmesi istenir. Bu izinler genellikle mikrofon, kamera, konum gibi yerler olmasi gerekirken sinirsiz yetki verilmesi halinde internet bankaciligi veya özel bilgilerimize bile ulasilabilecek yetkilere izin verilmesi istenebilmektedir."

"Bilmedigimiz alanlarda yapilan yatirimlar bize her konuda kaybettirebilir"

Yatirim yapilacak platformun çok iyi arastirilmasi gerektigini kaydeden Yavuz, "Bu nedenle yatirim yapmak için yatirim sirketi seçiminde, yatirim sirketinin lisans vermeye yetkili yerlerden lisansi olup olmadigina bakilmasi faydali olacaktir. Dolandiricilar tarafindan, vatandaslarimizin güvenini kazanmak amaciyla ünlü kisilerin yüzlerini kullanarak reklam verildigi veya sponsorluk adi altinda reklam amaçli kendilerini tanittiklari yapilan tespitler arasindadir. Sosyal medyada verilen yatirim tavsiyelerine güvenerek dogrudan yatirim yapilmamalidir. Yatirim yapilacak alanlarin çok iyi arastirilmasi ve çok iyi analiz edilmesi gerekir. Unutmayalim ki kolay para kazanma vadedilen bir yerde mutlaka hizli para da kaybedilebilir. Bilmedigimiz alanlarda yapilan yatirimlar bize her konuda kaybettirebilir. ‘Bedava peynir fare kapaninda olur’" dedi.

Kaynak: İHA