Aileler Dikkat Açiklamasi 'Çocugunuz Gözünü Kisarak Bakiyorsa Bir Göz Hekimine Gösterin'

Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Suzan Karamete, küçük çocuklarin görme sorunlarini fark edemediklerine dikkat çekerek, “Aileler genelde çocuklarinin ‘gözlerini kisarak bakmalari’ sikayetiyle bize geliyor. Çocuk normal görmeyi o sekilde kabul etmis oluyor ve bu az görme düzeyi okul basarisini etkiliyor” dedi. Dr. Karamete, anne babalara mutlaka çocuklarinin rutin göz kontrolünü yaptirmalarini tavsiye etti.

Aileler Dikkat Açiklamasi 'Çocugunuz Gözünü Kisarak Bakiyorsa Bir Göz Hekimine Gösterin'
Çocuklarin ve bebeklerin görme sorunlarindan bahseden Acibadem Kayseri Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Suzan Karamete, “Biz bebeklerde yeni dogan döneminde ilk ayda, 6’nci ayda ve 1 yasina geldiginde rutin muayene öneriyoruz. 1 yas muayenesine göre 2’nci yasta tekrar görebiliyoruz. Yoksa da kres öncesi mutlaka 3’üncü yasta rutin göz muayenesi öneriyoruz. Daha sonra okul dönemi sonrasi 6’nci yastan itibaren yillik kontrolleri öneriyoruz” dedi.



“Belirtilerden biri gözlerini kisarak bakmak”

Çocuklarda görme bozuklugu belirtilerinin genelde “gözleri kisarak bakmak” seklinde ortaya çiktigini belirten Dr. Karamete, ailelerin en çok “gözlerini ovusturma, kirpistirma, uzaga bakarken kirparak bakma, sakak bölgesinden basa yayilan agri” sikayetleriyle hekime basvurdugunu söyledi.

Sikayeti olan çocuklarin aileleri tarafindan bir sekilde hastaneye ulastirildigini ama çocugun iyi görmedigini kendinin fark edemedigini ifade eden Dr. Karamete, “Çocuk normal görmeyi o sekilde kabul etmis oluyor. Bu da okul basarisini etkiliyor. Görmeyen çocugun okul basarisi düsüyor. Kendini geri çekiyor. Bu kez derslerden kendini soyutlamaya basliyor. Ögrenme performansini tam olarak gösteremeyebiliyor. O yüzden sikayet olmasa dahi çocuklarda yillik kontrol çok önemli” seklinde konustu.



“Ögretmenler de göz taramasi yapabilir”

Ögretmenlerden çocuklarin kabaca göz keskinligine bakmalari için göz taramasi yapmalarini istediklerini belirten Dr. Karamete, “Ögretmenlerden göz taramasi için destek alabiliriz. Tahtada ufak bir harfi gösterip sag ve sol gözle ayri ayri okutup, harfleri okuyamayan çocuklari hekime göndermeleri dahi çok önemli. Çünkü görme ilk 6 yasta yüzde 95 kapasitesine ulasiyor. Görme ögrenilen bir duyudur. O yüzden göz tembelligi yapabilecek yüksek hipermetrop, astigmat ve miyop derecesi olan, gözlük kullanmasi gerektigi halde gözlük kullanmayan çocuklar, 7 yasindan sonra tam tedavi versek dahi yüzde 100 görme keskinligine ulasamayabiliyorlar” diye konustu.

Çocuklarda rastlanan diger görme bozukluklarina da deginen Dr. Karamete, genelde iki gözün arasindaki göz derecesi farkliligiyla kendini belli eden görme tembelliginin sasiligin ve göz numaralarinin yüksek olmasinin baslica sorunlar oldugunu ve bu nedenle çocuklarda rutin göz kontrolünün gerekli oldugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA