Greyfurt, Kis Mevsiminin Süper Meyvesi

Özellikle kis mevsiminde ihtiyaç duyulan C vitaminin en çok oldugu kis meyvesi greyfurt pazar tezgahlarinda vatandaslardan yogun ilgi görürken, beslenme uzmanlari greyfurtu “süper gida” olarak tanimliyor.

Greyfurt, Kis Mevsiminin Süper Meyvesi
Aksaray’da pazar alisverisine çikan vatandaslar C vitamini içeren meyvelere ilgi gösteriyor. Tezgahlarda kilosu 5 TL’den satisa çikan greyfurt pazar tezgahlarinin gözdesi oldu. Beslenme uzmanlarinin ‘süper gida’ olarak tanimladigi greyfurtun faydasini bilen vatandaslar kilo kilo greyfurt alirken, tezgah basinda greyfurtun suyunu sikan esnaflar birbirileri ile yarisiyor. Esnaf İçel’den gelen mahsullerin hizla satildigini anlatirken, beslenme uzmanlari bazi hastaliklari bulunan vatandaslarin doktor kontrolünde greyfurt tüketmesi gerektigini, günde yarim greyfurtun tansiyon ve kolesterole iyi gelecegini anlatti.

“Greyfurt süper bir gida”

Greyfurtun kis mevsiminin süper gidasi oldugunu, bazi hastaliklarda insanlarin doktor kontrolü altinda tüketmesi gerektigini belirten Beslenme Uzmani Diyetisyen Ayse Göktas, “Greyfurt kis mevsiminin vazgeçilmez bir meyvesidir. Aslinda süper bir gida olarak isimlendiririz. Çok güzel bir C vitamini kaynagidir bizim için. C vitamini kaynagi olmasindan kaynakli çok güzel bir antioksidan özelligi gösterir. Vücutta biriken radikallerin, serbest radikallerin atilmasina yardimci olur. Ayni zamanda tansiyonu, kolesterolü düsürür. Kanserin önüne geçer. Faydalari vardir ama bazi hastalarda, ilaç kullanan kisilerde greyfurt alinmasina dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle tansiyon hastalari, kolesterol hapi kullanan kisiler ve kanser ilaci kullanan kisiler kesinlikle greyfurt kullanimini doktor kontrolü altinda yapmasi gerekiyor. Her gün yarim greyfurt tüketmesi yeterli olur kisinin” diye konustu.



Kilosu 5 TL’den tezgahlarda

Akdeniz Bölgesinden hafta basinda getirdikleri greyfurtu tezgahta 5 TL’den satisa sunduklarini anlatan pazar esnafi Mustafa Sakar (54), “Greyfurtu İçel’den getiriyoruz. Kanli greyfurt bol sulu, tezgahimizda kilosunu 5 liradan yansitmaya çalisiyoruz. Kis olmasi sebebiyle basta greyfurt, portakal, mandalina hizli bir sekilde müsterilerimiz aliyor. Greyfurt sulu olmasi ve sifa olmasi sebebiyle suan talep fazla. 5 TL’den suan için satiyoruz. Hastaliklara karsi gelen ve portakaldan, mandalinadan daha etkili olan greyfurtumuz fazlasiyla itibar görüyor. Doktorlarimiz da, saglikçilarimiz da greyfurtu öneriyor. Önümüzdeki soguklarin çökmesi sebebiyle, biraz daha artmasiyla greyfurtlarimiz tezgahlarimizda daha fazla yerini alacak. Hizli bir sekilde müsterilerimiz talep gösterecek” dedi.

Doktorlarin tavsiyesini dinleyerek vatandaslara da tavsiyede bulunan Halil Ergün (66), “Kis günleri greyfurt yiyeceksiniz. Bütün vitaminler bundadir. Dinç kalmak için sifadir. Herkese tavsiye ederim" dedi.

Duran Çelen ise “Greyfurt çok faydali bir meyve. Kis aylarinda vazgeçilmeyen bir meyve, doktorlar da çok tavsiye ediyor. C vitaminiyle gribe falan çok iyi gelen bir meyve, tavsiye ediyoruz. Greyfurt disinda mandalina ona benzer elma hurma gibi bütün meyvelerden faydalanmamiz lazim. Çünkü bunlari yersek, meyve yersek ilaca da gerek kalmaz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA