Almanya Ve ABD Ukrayna'ya Zirhli Araç Gönderecek

Beyaz Saray ve Almanya Basbakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamalarda, Almanya ve ABD’nin Ukrayna’ya zirhli araç verecegi aktarilarak, Almanya’nin zirhli araçlara ek olarak Patriot hava savunma sistemi gönderecegi ifade edildi.

Almanya Ve ABD Ukrayna'ya Zirhli Araç Gönderecek


Fransa’nin dün Ukrayna’ya AMX-10 RC tipi hafif tank gönderecegini duyurmasinin ardindan ABD ve Almanya harekete geçti. ABD Baskani Joe Biden ile Almanya Basbakani Olaf Scholz’un arasindaki telefon görüsmesinin ardindan Beyaz Saray ve Almanya Basbakanligi tarafindan yapilan ortak yazili açiklamada, Almanya ve ABD’nin Ukrayna’ya zirhli araç verecegi aktarilarak, Almanya’nin zirhli araçlara ek olarak Patriot hava savunma sistemi gönderecegi ifade edildi.

Ortak açiklamada, Biden ve Scholz’un Rusya’nin Ukrayna’ya karsi yürüttügü savas hakkinda görüs alisverisinde bulunduklari ifade edilerek, liderlerin Ukrayna’nin egemenligine ve bagimsizligina verdikleri destegi yineledikleri vurgulandi. Açiklamada, “Baskan Biden ve Basbakan Scholz, Ukrayna’ya gerekli mali, insani, askeri ve diplomatik destegi ihtiyaç duyuldugu sürece saglamaya devam etme konusundaki ortak kararliliklarini ifade ettiler. Bu amaçla ABD, Ukrayna’ya Bradley tipi zirhli muharebe araçlari, Almanya ise Marder tipi zirhli muharebe araçlari tedarik etmeyi planliyor. Her iki ülke de Ukrayna kuvvetlerini ilgili sistemler için egitmeyi planliyor" ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, ABD ve Almanya’nin Rusya’nin Ukrayna’nin kritik altyapisina yönelik devam eden füze ve insansiz hava araci saldirilarina karsi Ukrayna’nin acil hava savunma yeteneklerini desteklemeye devam edecekleri vurgulandi. ABD’nin geçtigimiz sene aralik ayi sonlarinda Ukrayna’ya bir Patriot hava savunma sistemi bataryasi saglayacagina dair yaptigi duyuru hatirlatilan açiklamada, Almanya’nin da Ukrayna’ya bir Patriot hava savunma sistemi bataryasi saglamak için ABD’ye katildigi belirtildi.

Açiklamada ayrica, Biden ve Scholz’un diger müttefik ve ortaklarin Ukrayna’ya sagladiklari askeri destekten duyduklari memnuniyeti dile getirdikleri bildirildi.

Kaynak: İHA