Geleneksel Sanatlar Sahinbey'de Yasiyor

Sahinbey Belediyesi’ne bagli Binevler Sosyal Tesisinde açilan el isi kurslarina katilan kursiyerler, unutulmaya yüz tutmus geleneksel Türk el sanatlarini ögreniyor.

Geleneksel Sanatlar Sahinbey'de Yasiyor
Binevler Sosyal Tesisi bünyesinde açilan kurslarda suzeni, hesap isi, sim sirma, tel kirma, Türk isi, el sanatlarinin yapimini ögrenen kursiyerler, unutulmaya yüz tutmus bu sanatlari gelecek kusaklara aktaracak. Kadinlara yönelik projeleri ile büyük begeni toplayan Sahinbey Belediyesi; kadinlarin meslek sahibi olabilmesi adina çesitli kurslar açiyor. Belediye Kültür Müdürlügünce görevlendirilen egitmenler tarafindan ücretsiz verilen kurslar arasinda yogunlugu geleneksel el sanatlari olusturuyor.

Binevler Sosyal Tesisinde açilan kurslarda suzeni, hesap isi, sim sirma, tel kirma, Türk isi, gibi geleneksel Türk el sanatlarinin yapimini ögrenen genç kizlar, unutulmaya yüz tutmus bu sanatlarini ögrenerek gelecek kusaklara aktaracak.

"Kurslar mental olarak rahatlatiyor"

El is kursuna gelen Nilgün Karaoglu, kurslarin bos vakitlerin daha verimli degerlendirebilmeleri açisindan büyük bir firsat oldugunu belirterek “Binevler Sosyal Tesisinde geleneksel el nakislari ögreniyoruz. Amacimiz; geçmisi günümüze tasimak. Burada hem ögreniyor hem de ögretiyoruz. Dört kizimin çeyizini burada yaptim. 20 yildan bu yana geliyorum kurslara. Hocalarimizin sayesinde el nakislarinin tamamini ögrendim. Yaptigim isleri satarak para kazaniyorum. Ayrica bu kurslara gelerek sosyallestik. Yeni arkadaslar ve çevre edindik” dedi.

Kurslarin kadinlari psikolojik anlamda da rahatlattigini ifade eden Tugba Onat “Ben ev hanimiyim. Buraya gelmeden önce sürekli kafamda farkli seyler kuruyor ve zamani bosa harciyordum. Binevler Sosyal Tesisine önce kizimi getirmistim. Daha sonra bayanlarin burada el isi yaptigini görünce bende gelmek istedim. Simdi hem is ögreniyorum. Hem de mental olarak rahatliyorum. Yaptigim el islerini satarak aile bütçeme de katkida bulunuyorum. Bu kurslar sayesinde zamanimizi daha verimli geçire biliyoruz” diye konustu.

Unutulmaya yüz tutmus el sanatlarini ögrenmekten mutluluk duydugunu ifade eden Hatice Didem Çirkin, “Iki yildir Binevler Sosyal Tesisi ’ne geliyorum. Ilk geldigimde igne tutmasini dahi bilmiyordum. Hocalarim bana büyük bir sabir ve öz veriyle bu isleri ögretti. Unutulmaya yüz tutmus el sanatlarini yaparak sanki geçmisle günümüz arasinda bir bag kurdugumuzu hissediyorum. Mesela; kanaviçe yapmayi bilmezdim. Simdi; kanaviçe yaparak ve bunlari modern motiflerle günümüze uyarlayarak geçmisle baglantimizi koparmiyoruz ve bu bizim ufkumuzu ve milli duygularimizi artiriyor" dedi.

Kaynak: İHA