Samsun'dan 176 Ülke Ve 6 Serbest Bölgeye Ihracat

Samsun Ticaret ve Sanayi Odasi (TSO) Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, Samsun’un 2022 yilinda 176 ülke ve 6 serbest bölgeye 83 fasilda 1 milyar 317 milyon dolar ihracat yaptigini açikladi.

Samsun'dan 176 Ülke Ve 6 Serbest Bölgeye Ihracat
Samsun TSO Yönetim Kurulu Baskani Salih Zeki Murzioglu, Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) özel ihracat sistemi verilerine göre yayimladigi ihracat rakamlari hakkinda bilgi verdi. Salih Zeki Murzioglu, 2021 yilinda 1 milyar 272 milyon 514 bin dolarlik ihracat gerçeklestiren Samsun’un 2022 yilinda ise, 1 milyar 317 milyon 598 bin dolarlik ihracat yaptigini açikladi.

Samsun’un 2022 yilinda toplam 176 ülke ve 6 serbest bölgeye ihracat gerçeklestirdigini kaydeden Murzioglu, en fazla ihracat yapilan bes ülkenin sirasiyla Rusya Federasyonu, Hollanda, ABD, Fas ve Peru oldugunu bu ülkeleri ise Gürcistan, Yemen ve Birlesik Krallik’in takip ettigini belirtti.

Murzioglu ayrica, Samsun’un, geçen yil yaptigi ihracatla Türkiye siralamasinda 19’uncu basamakta oldugunu da sözlerine ekledi.

En fazla ihracat yapilan ürünler

2022 yili döneminde Samsun ilinden en fazla ihraç edilen ürünler hakkinda da açiklamada bulunan Baskan Murzioglu, “Ilimizden geçen yil en fazla ihracat yapilan bes kalem ürünlerin basinda, ‘degirmencilik ürünleri’, demir ve çelik’, ‘motorlu kara tasitlari’, ‘kazanlar, makinalar ve mekanik cihazlar’ ve ‘baliklar ve kabuklu hayvanlar’ geldi. Bunlari ise, ‘demir veya çelikten esya’, ‘elektrikli makina ve cihazlar’, ‘silahlar ve mühimmat, bunlarin aksam, parça ve aksesuari’, ‘kauçuk ve kauçuktan esya’ ile ‘yenilen meyveler ve sert kabuklu meyveler’ takip etti. Baktigimizda ilimizin 2022 yilinda 86 fasilda ihracat yaptigini görüyoruz. Bir önceki yila göre degerlendirdigimizde ihracatimiz arttigi gibi ürün çesidimiz ve ülke sayisi da artti. Bunlar ilimiz adina sevindirici gelismeler” dedi.



“Basarilari daim olsun”

Açiklamasinda, Samsun’un tarihinde ilk kez 1 milyar dolar ihracat rakamini 2021 yilinda geçtigine dikkati çeken Baskan Murzioglu, “Geçen yilki ihracatimiz, 2021 yili rakamlarini geçti. Her zaman dile getirdigimiz gibi, ülkemizin ve sehrimizin kalkinma için kim bir çivi çakiyorsa sonuna kadar yanindayiz ve destekçisiyiz. Sanayicinin kazanmasi demek; yeni yatirim demek, yeni istihdam kapilari demek. Istihdam saglayarak, üreterek ülkemizin ve sehrimizin büyümesine katki saglayan tüm isletmelerimizi kutluyorum. Basarilari daim olsun. Biz bu sehrin çok yüksek ihracat rakamlarina ulasabilecegini biliyoruz. Buradaki en önemli husus ise sürdürülebilir bir artis saglanmasidir. Türkiye’nin daha çok üretim, yatirim ve istihdama ihtiyaci var. Üretim ve yatirima daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü korumaliyiz. Oda olarak bunun çabasindayiz. Ihracata yönelik islemlerin gerçeklestirilmesine 7/24 destek verdik. 2022 yilinda 48 bin 91 adet Dolasim ve Mense Belgesini elektronik ortamda onayladik. 5 firmamiza profesyonel ihracat danismanligi verdik. 13 firmaya dis ticaret istihbarati sagladik. Ihracatta en önemli eksiklerimizden biri kalifiye dis ticaret elemani idi. Üç farkli projeyle 112 dis ticaret elemani yetistirdik. Kisacasi, ortak akil toplantilarimizla, master planlarimizla, hibe projelerimizle, egitimlerimizle, danismanliklarimizla, 7/24 kesintisiz belge hizmetimizle ve yetistirdigimiz dis ticaret uzmanlarimizla sehrimizin ihracatini gelistirmenin çabasi içindeyiz ve olmaya da devam edecegiz” diye konustu.

Kaynak: İHA