(ÖZEL) Nenelerinden Kalan Tekniklerle Kilim Dokuyorlar

Eskisehir’in Sivrihisar ilçesinde kadinlar, nenelerinden kalan tekniklerle Türkiye’nin ilk uygulamali kilim müzesinde dokuma sanati yasatiliyor. Kadinlar, geçmisi yüzyillara dayanan dokuma gelenegini yasatmak ve evde bos oturmamak için kilim dokuma kurslarinda sosyallesiyor.

(ÖZEL) Nenelerinden Kalan Tekniklerle Kilim Dokuyorlar
Sivrihisar Kilim Müzesi, ayni zamanda dokuma kurslarina da ev sahipligi yapiyor. Eskisehir’in Sivrihisar ilçesinde kadinlar, ögrendikleri tekniklerle eski kilimleri modernize edip dokumaciligi yeniden canlandirmak için çalisiyor. Bununla birlikte kadinlarin sosyallesmesini saglayan kurslara, her yastan ögrenci katilabiliyor. Dokunan kilimlerin daha sonra Sivrihisar Kilim Müzesi’nde sergileniyor.

"Istekliler, hevesliler, çok da güzel çalisiyorlar"

Sanat Atölyelerinde kilim dokuma egitmeni olarak görev yapan Zeynep Durali, unutulmaya yüz tutmus dokuma sanatini, yasatmaya çalistiklarini anlatti. Kursa gelen ögrencilerin çok hevesli oldugunu söyleyen Durali, "Su anda 8 ögrencimiz var, belediyemizin açmis oldugu özel bir müzede dokum kursu veriyoruz. Burasi Türkiye’de tek ve ilk uygulamali kilim müzesi. Burada hem kursumuzu veriyoruz hem sergimizi, hem de satis alanimiz var, satis yapiyoruz. Kadinlar artik disari çikmak istiyorlar, böyle kurslarda kendileri gelistirmek istiyorlar. Çocuklarini da büyüttükten sonra eve kapanmak istemedikleri için kurslara müracaat ediyorlar. Istekliler, hevesliler, çok da güzel çalisiyorlar. Sivrihisar’in en önemli kilimi, bes bacali kilim. Cografi isaretlemesini de aldik, Sivrihisar kilimi olarak. En çok ona yöneliyoruz. Kursiyerlerimiz yeni olduklari için biraz daha gelistikten sonra onu da dokumaya baslayacagiz. Sivrihisar’da her evde mutlaka olan "Boncuklu Palimiz" var, çok meshur. Müzedeki kilimlerin tamami Sivrihisar’in en önemli kilimleridir" dedi.



"Beylerle rolleri degistik"

Kadinlara evde oturmamalari için çagri yapan 64 yasindaki Hamide Karatepe, "Yolluk, seccade, çanta ve hediyelik esyalar dokuyoruz. Artik evde oturmayacagiz, disari çikacagiz. Çok oturduk evde, biraz da buralara gelelim. Baskanimiz açtim burayi bize, sag olsun. Kursa gelenler arasinda en büyük benim. Beylerle rolleri degistik. Onlar ev bekliyor, biz kurslara geliyoruz. Herkes çiksin çiksin gelsin, kapatsinlar evleri" ifadelerini kullandi.

"Burada yaptigimiz ürünler satisa çikiyor"

Eskiden evde oldugunu ama artik kurslar sayesinde bir is yaptigindan bahseden 63 yasindaki Nursel Topçu, "Ben simdi çanta yapacagim, çok zevkli. Çok severek yapiyoruz. Bizler eskiden evdeydik ama simdi evde oturan çok az, hepimiz kurslara gidiyoruz. Burada yaptigimiz ürünler satisa çikiyor. Zevk alarak yaptigimiz isin maddi olarak da katkisi oluyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA