Mercedes-Benz Araç Satis Rakamlarini Açikladi

2022 yilinda 4 yeni EQ modelini satisa sunan ve bin 559 adet elektrikli otomobil satisi gerçeklestiren Mercedes-Benz, 2023’te satislarindaki elektrikli otomobil payini yüzde 10’un üzerine çikarmayi hedefliyor.

Mercedes-Benz Araç Satis Rakamlarini Açikladi


Mercedes-Benz, yil boyunca devam eden yari iletken ve lojistik engellerine ragmen güçlü talep sayesinde toplam satislari bir önceki yila göre yüzde 16 artirarak yaklasik 25 bin araç seviyesine ulastirdi. Yapilan açiklamaya göre, markanin 2022 yilinda binek otomobil satislari, bir önceki yila göre yüzde 21,2 artarak 18 bin 630 adede ulasti ve bu sayede marka, premium segment otomobillerde en yüksek satis adedine ulasarak liderlige yerlesenlerden biri oldu. Sirketin hafif ticari araç satislari, önceki yila göre yüzde 3,7 artti. Marka, 8+1 yolcu tasimaciliginda liderlerden biri oldu.

Elektrikli otomobillerin toplam satislardaki payini artiracak

Elektrikli model atagina devam eden Mercedes-Benz, 2022 yilinda 4 farkli elektrikli modeli pazara sundu. 2025’ten itibaren, tüm yeni araç mimarilerinin yalnizca elektrikli olacagini ve müsterilerin her model için tamamen elektrikli bir alternatif seçebilecegini açiklayan marka, 2022 yilinda Türkiye lansmanini yaptigi ve elektrikli otomobillerde verimlilik, lüks ve konforu yeni bir seviyeye tasiyan modelleri sayesinde bin 559 adet elektrikli araç satis ile 2021 yilina göre yüzde 365 artis gerçeklestirdi. Türkiye’de satilan her bes elektrikli otomobilden biri EQ markali oldu. Mercedes-Benz Otomotiv, 2023 yilinda elektrikli otomobil satislarinin toplam satislari içerisindeki payini yüzde 10’un üzerine çikarmayi hedefliyor.

“Elektrikli araç satislarinda önümüzdeki yillarda asacagimiz rekorlar serisini baslattik”

“2022 yilini çarpici sonuçlarla kapatmaktan memnunuz” diyen Mercedes-Benz Otomotiv Icra Kurulu ve Otomobil Grubu Baskani Sükrü Bekdikhan, “2039 itibariyla karbon nötr olmak gibi hem iddiali hem de önemi giderek artan iklim krizi karsisinda, elektrikli araç satislarinda önümüzdeki yillarda daha da gelistirmeyi planladigimiz rekorlar serisini baslattik. Sene basinda tek sarjla 1.000 kilometre menzile ulasan EQXX ile Mercedes-Benz mühendisliginin elektrikli otomobillere nasil bir gelecek çizdigini hep beraber gördük. Bu yil Türkiye’de lansmanini yaptigimiz, üstün özellikleriyle dikkat çeken EQS’in yani sira, sportif üst sinif sedanimiz EQE, EQA ve EQB modellerimiz, otomotivde elektrikli otomobiller için yeni standartlar belirleyen yaklasimimizin müsterilerimizin beklentilerine cevap vererek genel kabul sagladigini gösterdi” açiklamasinda bulundu.

2023 yili hedeflerini anlatan Bekdikhan, “2023 heyecan dolu bir yil olacak. Olusturacagimiz yeni ekosistemle müsteri odakliligina yeni bir standart ve ölçüt getirmeyi hedefliyoruz. Bu dogrultuda yalnizca en iyi müsteri deneyimi için yeni bir rekabet kültürü dogmasina ve lüks perakende sektöründe köklü bir degisimin baslamasina da öncülük edecegiz. Ülkemizde otomobil sarj altyapisindaki yatirimlarla birlikte, elektrikli otomobil satislarimizin payinin daha da artmasini ve toplam satislar içinde yüzde 10’un üzerine çikacagini öngörmekteyiz. 2023 yilinda, merakla beklenen Yeni E-Serisi ve CLE modellerimizi bu sene içinde müsterilerimizle bulusturmayi ve premium segmentteki liderligimizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Sirketimizin çok net bir hedefi var: En çok arzu edilen otomobilleri yapmak. 2023 yilinda da bu sözümüzü tutmaya devam edecegiz” dedi.



“8+1 yolcu tasimaciligindaki liderligimizi 2022 yilinda da koruduk.”

Mercedes-Benz Otomotiv Hafif Ticari Araçlar Ürün Grubu Icra Kurulu Üyesi Tufan Akdeniz söyle konustu: “Hafif ticari araçlarda 2022, pandemiden bu yana devam eden lojistik sorunlarina bagli olarak son iki aya kadar satislarin görece zayif gerçeklestigi bir yil oldu. Ancak özellikle aralik ayinda bu sorunlari büyük ölçüde çözerek, bekleyen talebi karsilamada önemli yol kat ettik. 8+1 yolcu tasimaciligindaki liderligimizi 2022 yilinda da korumanin mutlulugunu yasiyoruz. Yilin ilk 11 ayinda, ortalama aylik satis sayilarimiz yaklasik 420 araç seviyesinde yer alirken, sadece aralik ayinda bin 650 adedin üstüne çiktik. Böylece, hafif ticari araçlar kategorisindeki 26 yillik tarihimizdeki en yüksek aylik satis adedine ulastik. Yilin son ayinda orta segmentte satilan her üç hafif ticari araçtan biri Mercedes-Benz Vito oldu. Yine ayni ayda, hafif ticari araç kategorisinde simdiye kadarki en yüksek pazar payini yüzde 33,8 ile elde ettik. 2022’de Vito’nun ülkemizdeki yirmi besinci yas gününü, 40 bin adedi asan satis rakamiyla kutladik. Öte yandan, pandemiden bu yana degisen aile aliskanliklari trendlerine paralel olarak karavana dönüstürülebilen Sprinter’le müsterilerimize markamizin lüksünü ve konforunu, ihtiyaçlara göre özellestirilebilen bir altyapi ile sunmus olduk. 2023 yilinda tedarik ve lojistik sorunlarinin 2022’ye göre görece azalacagini öngörüyoruz. Piyasa kosullarina paralel olarak artan pazar içerisinde çevik adimlar atarak, performansimizi sürdürmeyi planliyoruz.”
Kaynak: İHA