Kuraklik Tehlikesiyle Karsi Karsiya Olan Beysehir Gölü'ne Kar Yagisi Umut Oldu

Kuraklik sebebiyle kuruma tehlikesiyle karsi karsiya kalan Türkiye’nin en büyük göllerinden biri olan Beysehir Gölü’nün bulundugu Konya’nin Beysehir ilçesinde kar yagisi sevinçle karsilandi.

Kuraklik Tehlikesiyle Karsi Karsiya Olan Beysehir Gölü'ne Kar Yagisi Umut Oldu
Beysehir ilçesinde gece yarisindan itibaren etkili olan kar yagisi ilçeyi beyaza bürüdü. Kar yagisinin ardindan göl kiyilarina gelen bazi vatandaslar fotograf çektirirken, bazilari da sokak hayvanlarini sevdi. Ilçe merkezinde 3 santim olarak ölçülen kar kalinliginin bazi kirsal mahalleler ile yüksek kesimlerde 15 santimetreyi astigi gözlendi. Beysehir’de kar yagisinin ardindan göl kiyisinda bulunan kameriyelerde soguk hava nedeniyle buz kütleleri olustu. Türkiye’nin önemli tatli su baligi üretim merkezlerinden olan Beysehir Gölü’nde yagan karin ardindan etkisini göstermeye baslayan soguk hava nedeniyle balikçilarin büyük bölümü de avlanma faaliyetlerine ara verdi.

Kar yagisi sonrasi kiyilarda parka çekilen balikçi tekneleri de beyaz örtüyle kaplandi. Soguk havadan göl kiyilarinda gezinen su kuslari da olumsuz etkilendi. Su kuslarinin su yüzeyindeki yiyecek arayisi dikkat çekti. Çok az sayida balikçinin teknesiyle göl sularina açildigi görüldü.

Belediye ekipleri ise karin yogun oldugu kesimlerde yollari kardan ulasima açik tutabilmek için seferber oldu.

Beysehir Gölü kiyisinda yürüyüs yapan ilçe sakinlerinden Mehmet Ziya Arikan, Beysehir’de bir aydir kar yagisi beklediklerini ancak yagisin bir türlü gelmemesinin üzüntüsünü yasadiklarini söyledi.

Son bir aydir ha bu hafta ha bu hafta gelecek diyerek beklemenin problem haline geldigini ifade eden Arikan, "Bu gece yarisi kar yagisi baslayinca haliyle hepimizi heyecanlandirdi, sevindirdi” dedi.

Gece yarisi uyandiginda kar yagisinin oldugunu görünce büyük bir sevinç yasadigini dile getiren Arikan, “Baktim kar atistiriyor. Yaklasik 3-4 saat yagan bu kari görünce o sevinçle, heyecanla uyuyamadim. Kar yagisi her yer için önemli. Tüm dünya, Türkiye için kar yagisi çok kiymetli. Zamaninda alamadigimiz yagislar belki bir ürün verimsizligi olarak yansiyacak bunu biliyoruz. Ama Beysehir’de özellikle, bir de gölümüz kuruyor. Gölümüzün suyu çok azaldigi için burada her yerden daha kiymetle, hasretle bekledigi bir yer haline geldi kar yagisi. O bakimdan böyle bir mutlulugu paylasmak durumundayiz. Kar yaginca balikçilarin büyük bölümü ava ara verdi. Motor sesleri çikmiyor ama bunu da hissetmek, özellikle sogugu da hissetmek çok güzel aslinda. Beysehir merkezde yagan kar miktari belki 5 santimi bile bulmadi ama Samlar yoluna, Yaka Manastir’a çiktigimda yaklasik 20 santim kadar kar var ki, bu çok mutluluk verici” diye konustu.

Kaynak: İHA