Diyabet Hastaliginin Belirtilerine Dikkat

Çagimizin ön siralarinda yer alan diyabet (seker hastaligi), ölümcül birçok hastaligin baslangicina sebebiyet verdigi bilinmektedir. Dicle Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Alpaslan Kemal Tuzcu, diyabet hastaliginin belirtilerine dikkat çekerek, erken teshisin önemine vurgu yapti.

Diyabet Hastaliginin Belirtilerine Dikkat
Vücudun kan sekerini nasil kullandigini etkileyen ve bir grup hastaligi ifade eden diyabet, kronik diyabet sartlariyla birlikte tip 1 diyabet ve tip 2 diyabeti içermektedir. Farkli türevleri bulunan diyabet hastaligi, ülkemizde ve dünyada en sik rastlanan hastaliklar arasinda yer aldigi biliniyor.

Ülkemizde ve dünyada en çok rastlanan hastaliklar arasinda yer alan diyabet, kendini üç temel belirti ile göstermektedir. Dicle Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Bölümünde görev yapan Prof. Dr. Alpaslan Kemal Tuzcu, diyabetin ne oldugunu ve belirtilerin neler oldugunu Ihlas Haber Ajansi muhabirine açikladi.

Diyabet hastaliginin hormon hastaliklardan biri oldugunu ifade eden Tuzcu, “Diger ismiyle seker hastaligidir. Tip-1 Diyabet hastaligi genellikle genç, eriskin ve çocuklarda görülen bir hastaliktir. Tabi bu hastalik ilerleyen yaslarda da görülebilir. Bunlar mutlaka insülin kullanmalidir. Bir de Tip-2 Diyabet dedigimiz toplumumuzu daha çok ilgilendiren diyabet türüdür. Özellikle kilo alimi, hareketsizlik ve asiri gida tüketiminin sebep olabildigi bir hastalik diyebiliriz. Ama genetik meyil olanlarda daha çok görülüyor” dedi.

Diyabet hastaliginin belirtilerinin basit bir sekilde anlasildigini söyleyen Tuzcu, sunlari kaydetti:

“Bunlar çok su içme ile görülmeye baslar. Biri sadece 1 bardak su içerken kisi kendisi 2-3 bardak su içmek isterse, sik idrara çikma, agiz kurulugu, çok yemek yenilmesine ragmen zayiflama, yemekten sonra asiri halsizligin olusmasi ve ayakaltinda yanma gibi sikayetler seker hastaliginin belirtisidir.”
Kaynak: İHA