Çenesinden Tümör Çikan Hastaya Kaval Kemiginden Çene Yaptilar

Zonguldak’ta agzinda geçmeyen yara sikayetiyle doktora basvuran hastanin çenesinde tümör tespit edildi. Ameliyata alinan hastanin tümörlü bölgesi temizlendi. Plastik ve rekonstrüktif cerrahisi ile kaval kemiginden 6 santimetrelik çene kemigi yapilan hasta sagligina kavustu.

Çenesinden Tümör Çikan Hastaya Kaval Kemiginden Çene Yaptilar
Zonguldak’ta yasayan 46 yasindaki Baris Çakmakli, yaklasik bir ay önce agzinda geçmeyen yara sikayetiyle Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Bogaz Bölümü’ne basvurdu. Burada yapilan tetkiklerde yaranin kötü huylu tümör oldugu tespit edildi. Tümörün alinmasiyla olusacak bosluk için plastik ve rekonstrüktif cerrahisi ile birlikte yapilan ameliyatla hastanin kaval kemigi alinarak çenesindeki eksik dokunun yerine konuldu. Ameliyatin ardindan yeniden ayaga kalkabilen, konusabilen hasta iyilesme sürecine girdi.

Hastaligin kemik komsulugu olmasi sebebiyle çikarilacak olan parçanin yerine onarim yapilmasi gerektigini bunun da plastik ve rekonstrüktif bölümüyle birlikte yapildigini anlatan KBB Bölümü Ögretim Üyesi Dr. Deniz Baklaci, "Aslinda bu hasta bize agizda geçmeyen yara sikayetiyle basvurdu. Poliklinik basvuru sonrasi hastanin yara bölgesinden alinan biyopsi sonucu malign karakter gelmesi üzerine hastaya tedavi planlamasi yaptik. Öncelikle bu hastada alinan parçanin biyopsi sonucunun degerlendirilmesini sonucunu görmemiz gerekiyor. Sonucun malign (kötü huylu) gelmesi sonucu hastaya birtakim radyolojik görüntülemeler yapildi. Hastaligin kemik komsulugu olmasi nedeniyle buradan çikarilacak parçanin yerine bir fonksiyonel organ olmasi açisindan rekonstrüksiyon yapilmasi gerekiyordu. Bu da multidisipliner bir yaklasim gerektiriyor. Biz o açidan sansli oldugumuzu düsünüyoruz. Biz bu tarz tümörler için plastik ve rekonstrüksiyon bölümünden bu konuda yardim aliyoruz. Bu tarz cerrahileri beraber planliyoruz. Bizim dahil oldugumuz kisim tümörün çikartilmasi ve boynun temizlenmesi. Ancak geride kalan bosluk ve çenenin yeniden onariminda biz isi plastik ve rekonstrüktif cerrahine birakiyoruz" diye konustu.



"Kaval kemiginin bir kismini çenedeki eksik dokunun yerine koyduk"

ZBEÜ Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Burçin Acuner ise hastanede ilk kez böyle bir ameliyat gerçeklestirdiklerine dikkat çekerek söyle dedi:

"Bu hasta bize KBB’den danisildi. Boyundaki bezelerin temizlenmesi islemini yaptiktan sonra bizde geride kalan kemik boslugunu doldurabilmek için hastanin bacaginda, çok eksikligini hissetmeyecegi fibula dedigimiz kaval kemiginin bir kismini alip çenedeki eksik olan dokusunun yerine koyduk. Ayni zamanda agiz içinde cilt efekti de vardi. Bacagindaki cildi de alip ayni dokuyla beraber eksik dokuyu onarmak için kullandik. Hastanin ameliyattan sonraki dönemde bir sikinti olmadi. Tedavisi devam ediyor. Tabi ki Türkiye’de plastik ve rekonstrüktif estetik cerrahi ileri seviyede. Baska merkezlerde yapiliyordu. Burada yapilmamisti. Biz de daha çok çabalarimiza devam etmek istiyoruz. Yürümesinde ve genel durumunda bir sikintisi yok. Hastamiz harekete geçti. Bir sikinti hissetmiyor. Yavas yavas yemek yemeye de basladi.

Bundan sonra iyilesme sürecine devam edecek."

Ameliyat ve sonraki süreçte zorluk çekmedigini anlatan hasta Baris Çakmakli ise "Hocalarima ve ekiplerine tesekkür ediyorum. Sans mi diyeyim, benim sansima. Allah’in sevgili kuluymusum. Hiçbir seyde zorluk çekmedim. Hiçbir zorlugum yok. Allah’a sükür. Ne ameliyatta, ne makinelerde zorluk çekmedim" diye konustu.

Süreçte hizli bir ilerleme kaydettiklerini anlatan ve esini biran olsun yalniz birakmayan Selma Çakmakli da hastane personeline tesekkür ederek söyle dedi:

"Biz 1 ay öncesinde doktorumuza geldik. Böyle bir rahatsizlik oldugunu ögrendik. Hemen hocamiz sag olsun islemlere basladi.

Daha sonrasinda ameliyatimiz oldu ve çok güzel geçti. Burçin hocamizla beraber yaptilar ameliyati. Ameliyat aninda Deniz ve Burçin hocalarim ile ekipleri, daha sonrasinda bütün hemsirelere ve hastane personeline, bashekime hepsine çok tesekkür ediyoruz. Çok güzel basarili bir ameliyatti. Bundan sonrasinda zaten hiçbir sey kalmadi. Orada olan kitle alindi. Biraz daha bekleyecegiz. Kendisi de gayet iyi. Oldukça da hizli bir süreçte ilerleme kaydettik."
Kaynak: İHA