BARÜ'deki Çalismalarda 'Bor' Kullanilarak Sunta Ürünlerin Yanma Direnci Artirilacak

Bartin Üniversitesinin (BARÜ) TÜBITAK tarafindan desteklenen projesiyle ahsap kompozitlerden yonga levhalarin (sunta) yanmaya karsi dayanikliligini artirmak amaciyla borik asit kullaniminin optimizasyonu arastirilacak.

BARÜ'deki Çalismalarda 'Bor' Kullanilarak Sunta Ürünlerin Yanma Direnci Artirilacak
Bartin Üniversitesi (BARÜ) Bartin Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Istek’in yürütücü oldugu proje TÜBITAK 1002-Hizli Destek Programi dahilinde desteklenmeye deger bulundu. Ayni bölümden Ars. Gör. Dr. Ismail Özlüsoylu’nun arastirmaci olarak yer aldigi “Yonga Levha Üretiminde Ticari Yanma Geciktiricilere Alternatif Olarak Borik Asit Kullaniminin Optimizasyonu” adli proje çerçevesinde borik asit kullanilarak sunta ürünlerin yanma direncinin arttirilmasi, ticarilestirilmesi ve sanayiye kazandirilmasi yönünde çalismalar yapilacak.

Proje hakkinda bilgiler veren Istek, Dünya’da ve ülkemizde en fazla üretilen ahsap kompozitlerden yonga levhalarin (sunta) yanmaya karsi dayanikliliginin artirilmasini hedefledikleri projedeki çalismalarda Dünya rezervinin yaklasik yüzde 65’inin ülkemizde oldugu Bor madeninin kullanilacagini söyledi.



Istek, “Günümüzde yanmaya dayanikli yonga levhalar toplu yasam alanlarinda, özellikle kres, okul, hastane, bakim evleri, otel gibi mekânlarda kullanilacak ahsap esyalar, mobilyalar ve dekorasyon islemlerinde tercih edilmektedir. Ülkemizde üretilen yanmaya dayanikli yonga levhalarda kullanilan yanma geciktirici kimyasallar yurt disindan ithal edilmektedir. Bilindigi gibi ülkemiz dünya bor rezervlerinin yaklasik yüzde 65’ine sahiptir. Bu potansiyelin katma degerli ürünlere dönüstürülmesi konusunda son yillarda önemli çalismalar yapilmaktadir. Bu proje ile borik asidin yonga levha üretiminde endüstriyel olarak kullanilabilme potansiyeli belirlenecek, üretim parametrelerinde optimizasyon yapilacak ve ticari olarak sunta üretiminde kullanimi saglanacaktir” dedi.

“Üreten Üniversite” anlayisiyla gelecege deger katma hedefinde önemli çalismalar yaptiklarinin altini çizen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise bu yöndeki gayretleri dolayisiyla Prof. Dr. Abdullah Istek ile Ars. Gör. Dr. Ismail Özlüsoylu’yu tebrik etti.

Rektör Uzun, bilgiyi aktarmak kadar üretmenin de degerli oldugunu ifade ederek “Bilgiyi aktarmak kadar bilgiyi üretmek ve bilgiyi üretecek insan kaynagini yetistirmek de üniversitelerin en temel görevleri arasinda yer almaktadir. Bu noktada daha etkin, sürdürülebilir ve çikti odakli bilimsel çalismalarimizla bulundugumuz yerden baslayarak ülkemizin gelisimine deger katmaya devam ediyoruz. Bu düsüncelerle yarinlara olan yolculugumuzdaki gayretleri için Bartin Orman Fakültesi Dekanimiz Prof. Dr. Birsen Durkaya’ya tesekkür ediyorum. Daha iyiye ulasma konusunda destekleri için YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve katma degeri yüksek stratejiler dogrultusunda tesvikleri için TÜBITAK Baskanimiz Prof. Dr. Hasan Mandal’a da tesekkürlerimi sunuyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA