AP'deki Yolsuzluk Sorusturmasinda 2 Milletvekilinin Daha Dokunulmazligi Kaldirilabilir

Avrupa Parlamentosu’nda (AP), adlari yolsuzluk ve kara para aklama skandaliyla anilan Belçikali Sosyalist AP üyesi Marc Tarabella ve Italyan Sosyalist AP üyesi Andrea Cozzolino’nun dokunulmazliklarinin kaldirilmasi için yapilan oylamada onay çikti.

AP'deki Yolsuzluk Sorusturmasinda 2 Milletvekilinin Daha Dokunulmazligi Kaldirilabilir
Basin tarafindan Qatargate olarak da adlandirilan Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) yolsuzluk ve kara para aklama skandali ile ilgili sorusturma devam ederken, AP’de yeni bir karar alindi. Adlari yolsuzluk ve kara para aklama skandaliyla anilan Belçikali Sosyalist AP üyesi Marc Tarabella ve Italyan Sosyalist AP üyesi Andrea Cozzolino hakkinda AP Hukuk isleri Komisyonu’nda dokunulmazliklarinin kaldirilmasi için oylama gerçeklestirildi.

Her iki AP üyesinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi teklifinin AP Genel Kurulu’nda oylamaya gönderilip gönderilmemesi hakkinda yapilan gizli statüdeki komisyon oylamasinda tüm AP üyeleri Tarabella ve Cozzolino’nun dokunulmazliklarinin kaldirilmasi talebi yönünde oy kullandi.

Genel Kurul’da oylanacak

Konuya iliskin raporu yazmakla görevlendirilen Fransiz AP üyesi Manon Aubry, "Tereddütsüz bir oylama oldu. Komisyonumuz bugüne kadar hiç bu kadar hizli olmamisti. Adaletin isini yapabilmesi için hizli olmaya çabaladik" dedi.

Komisyonda oy birligi ile sonuçlanan oylama sonrasinda ilgili teklif persembe günü baskent Brüksel’de düzenlenecek AP Genel Kurulu gündemine getirilecek. Genel Kurul oylamasinda her iki AP üyesinin dokunulmazliklarinin kaldirilmasi bekleniyor.

Ne olmustu?

Belçika’da geçtigimiz yil 9 Aralik’ta yolsuzluk ve kara para aklama sorusturmasinda baskent Brüksel’de 16 ayri operasyon gerçeklestirilmis, Katar’in AP’nin kararlarini etkilemek amaciyla stratejik konumdaki kisilere rüsvet verdigi iddia edilmisti. AP’nin 14 baskan yardimcisindan biri olan eski Yunan milletvekili Eva Kaili, Italyan Articolo Uno Partisi üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararasi Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve Sosyalistler ve Demokratlar Grubundan (S&D) asistan Francesco Giorgi yolsuzluk sorusturmasi çerçevesinde gözaltina alinmisti.

Polis tarafindan yapilan baskinlarda 1 buçuk milyon euro ele geçirilmisti. AP’nin 8 yildir üyesi olan Kaili, AP Baskani Metsola tarafindan görevden alinmisti. Kaili ayrica AP’deki Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyeliginden de uzaklastirilirken, Yunanistan’in merkez solundaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) Partisi’nden ihraç edilmisti. Yunan makamlari Kaili’ye, esine ve yakin aile üyelerine ait mal varliklarini dondurmustu.

Öte yandan, geçtigimiz sene aralik ayinda Belçika’nin devlet güvenlik teskilati VSSE’nin diger Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin de yardimiyla bir yili askin süredir yolsuzluk iddialarina yönelik bir sorusturma üzerinde çalistigi ortaya çikmisti.
Kaynak: İHA