Akrep Ve Yelkovan Arasinda Geçen 44 Yil

Çorum’un Sungurlu ilçesinde 44 yillik saat ustasi Seref Sakaoglu, 10 metrekarelik dükkanda saat tamir ederek zanaatini ayakta tutmaya çalisiyor.

Akrep Ve Yelkovan Arasinda Geçen 44 Yil
1979 yilinda ilkokulu bitirdikten sonra 13 yasindayken bir saatçide çirak olarak ise baslayan 57 yasindaki saatçi Seref Sakaoglu, 3 yil sonra kendi dükkanini açti. O günden sonra usta olarak kendi isini kuran Sakaoglu, 1982 yilindan günümüze Sunguroglu Mahallesi Eski Belediye Pasaji’nda meslegini icra ediyor.

Kol ve duvar saatleri 1980’li yillarda mekanik yapidan dijitale geçerken, Sakaoglu da zamana ayak uydurabilmek için pilli saat olarak nitelendirilen dijital saatlerin tamir ve bakimini ögrendi. 44 yildir saat tamir ederek evinin geçimini saglayan Sakaoglu, eski saat tamirciligi ile simdiki saat tamirciligi arasinda büyük fark oldugunu belirtti.

Günümüzdeki teknoloji ile beraber saatlere olan ilginin azaldigini ifade eden Sakaoglu, "Zamanla saatlerin çalisma prensipleri degisti. Saat tamircisi olarak bunlara ayak uydurmakta çok zorlandim. Saatçilik artik ikinci planda kaldi. Günümüz akilli saatlerinde sistem tamamen farkli. Eski saatlerde zemberek, çarklar, balans saftlari vardi. Yeni saatler küçük bir bilgisayar gibi entegreler, sensörler ve beyin. Bozuldugu zaman tümden degisen yapi. Bunlari tamir etmek ayri bir bilgi istiyor" dedi.

Geçmiste saatin ve saatçiligin daha degerli oldugunu ifade eden Sakaoglu, günümüzde saat tamircilerinin islerinin azaldigini söyledi.



"Insanlar saat almaz oldu"

Cep telefonlarinin yayginlasmasiyla birlikte kol ve duvar saati kullaniminin azaldigina dikkat çeken Sakaoglu, "Cep telefonlari çiktiktan sonra insanlar saat kullanmaz oldu. Artik önce telefon sonra saat geliyor. Herkes saate telefonundan bakiyor. Eskiden saat takmak statü meselesiydi. Cep telefonlari öne çiktigi için saat kalmadi, dolaysiyla tamircilikte geri plana itildi" dedi.

Çirak bulamamaktan yakinan Sakaoglu, mesleginin son ustalari oldugun belirterek, "Önceden Sungurlu’da 11-12 tane saatçi vardi. Simdi 3 kisi kaldik. Meslegimizi ögretecek çirak bulamiyoruz" diye konustu.

Sakaoglu, 44 yildir sürdürdügü saat tamiri ve bakim isini sagligi elverdigi sürece sürdürmek istedigini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA