Hamsi Olmadigi Için Sezonu Kapattilar

Zonguldak’in Kozlu ilçesinde hamsiden umudunu kesen gir gir tekneleri, sezonu kapatti.

Hamsi Olmadigi Için Sezonu Kapattilar
Zonguldak’in Kozlu ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Ergün Kayhan, denizde hamsi olmadigi için gir gir teknelerinin sezonu kapattigini açikladi.

Kozlu Su Ürünleri Kooperatif Baskani Ergün Kayhan, "Sezon normalde 15 Nisan’da kapatiliyor ama maalesef burada hamsi olmadigi için gir gir teknelerimiz sezonu kapattilar" dedi.

Kayhan, açiklamasinda su ifadelere yer verdi:

"Bu sezon palamutçuluk açisindan endüstriyel ve kiyi balikçiligi güzel geçti. Palamuttan sonra hamsi olayimiz basladi.

Hamsi baligi biyolojik gelisimini saglayamadigi için maalesef 10-11 santim yakalandi. Her sezon çikan hamsi bu yil Sinop, Dogu Karadeniz ve Igneada taraflarinda çikti. Bu sene hamsi çok ufakti. Halkimiz büyük baliklara alistigi için bu kabul edemedi. Su anda sehrimize balik Marmara’dan gelmektedir. Bunun yaninda halkin tercih ettigi istavrit kiraça olarak var. Kiraça dedigimiz 7 santim boyunda istavrit baligi. Çinekop baligini unuttuk tamamen. Çinekop baligi kasasi ise Istanbul’da 2 bin TL’den gidiyor. Palamutçuluktan kazanilan parayi balikçilarimiz akaryakita ve diger giderlere harcadilar. Palamutçuluk açisindan güzel oldu. Hamsicilik ve istavrit açisindan kötü bir sezon oldu. Ülkemizde 16 bin 500 tane kiyi balikçiligi var. Kiyi balikçiligi açisindan güzel bir sezon geçirdik. Bir de mezgit baligi yok gibi diyebiliriz. Yunus baliginin çok olmasi, hava sartlarinin iyi gitmemesi, baligin olmamasina neden oldu. Biz önümüzdeki sezon hava sartlari iyi giderse, insallah bu palamut ve hamsi baligi çok avlanmazsa sezona daha iyi girecegiz. Sezon normalde 15 Nisan’da kapatiliyor. Maalesef burada endüstriyel balikçilik açisindan balik olmadigi için gir gir teknelerimiz sezonu kapattilar. Ondan sonra dip agciligi basliyor. Dip agciliginin Zonguldak ekonomisine faydasi yok" diye konustu.

Kaynak: İHA