Adalet Bakani Bozdag Açiklamasi 'Altiniz Bir Adam Etmiyorsaniz Ne Ise Yararsiniz'

Adalet Bakani Bekir Bozdag, altili masayi elestirerek, "Altiniz bir araya geldiniz, tekiniz yenemeyeceksiniz. Simdi anladiniz ki altiniz da birlikte yenemeyeceksiniz. O zaman engel olalim. O zaman altiniz bir adam etmiyorsaniz ne ise yararsiniz?" dedi.

Adalet Bakani Bozdag Açiklamasi 'Altiniz Bir Adam Etmiyorsaniz Ne Ise Yararsiniz'
Adalet Bakani Bekir Bozdag, AK Parti Nevsehir Il Baskanliginca düzenlenen Il Danisma Kurulu toplantisina katildi.

Adalet Bakani Bekir Bozdag, burada yaptigi konusmada Cumhurbaskani Recep Tayip Erdogan’in tekrar aday olmasinin önünde yasal ve anayasal bir engel olmadigini söyledi.

Henüz bir aday bile belirleyemeyen altili masayi da elestiren Bozdag, "Simdi de YSK’yi elestirmeye basladilar" ifadesini kullandi.

Bakan Bozdag konusmasinda, "Bakin Anayasa açisindan da birkaç sey söyleyecegim. Anayasa’da bizim 2017’de yaptigimiz degisiklik çok net. Buradan açikça okumak istiyorum. Degisiklik yapilan kanununun yedinci maddesi su sekilde. Okuyorum; madde 7, 2709 sayili Kanun’un 101. maddesi basligiyla birlikte asagidaki sekilde degismistir. Simdi dikkat buyurun. Bunu hukukçu olanlar iyi bilir digerleri de hukukçulardan eminim daha iyi anlayacaktir. Madde diyor ki, basligiyla birlikte bütün maddeleri asagidaki sekilde degismistir. Bu ne demek? 101. madde; noktasi, virgülü, kelimesi, paragrafi, fikrasi her seyiyle, basligiyla beraber tümden degistirildi diyor. Bu yeni bir maddedir, 101. madde. Simdi içindeki bazi ibarelerin daha önceki maddede yer almis olmasi, bu maddeyi yeni bir madde olmaktan çikarmaz. Çünkü her seyi yeniden yazmisiz. Biz simdi her seyi yeniden yazarken önceki ifadelerden bazilarini oraya koydugumuzda o eski ifade yürürlükte oldugu anlamina gelmez. Onu kaldirmisiz. Yeni bir madde koymusuz. Ve bunun yürürlügüyle ilgili de bu kanun 18. maddesi aynen söyle söylüyor. Diyor ki; bu kanun ile Anayasa’nin 75, 77, 101 ve 102. maddelerinde yapilan degisiklikler, birlikte yapilacak ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi ve cumhurbaskanligi seçimlerine iliskin takvimin basladigi tarihte yürürlüge girer. Peki; ilk cumhurbaskani ve meclis seçimi ne zaman birlikte yapildi? 2018’de 30 Nisan’da yürürlüge girdi ve Cumhurbaskanimiz da 101. maddeye göre ilk seçiminde o zaman aday oldu ve 24 Haziran 2018’de Türkiye’nin ilk baskani seçildi. Adi Cumhurbaskani olsa da isin özü baskandir. Ilk baskani seçildi. 14 Mayis 2013’de, yapilacak seçim ise Sayin Cumhurbaskanimizin ikinci seçimdir.

"Su anda Cumhurbaskani yürütme organidir, devletin basidir"

"Ayrica sunu da ifade etmekte fayda var. Önceki cumhurbaskanlari sembolikti, yürütmenin sorumsuz kanadiydi. Su anda Cumhurbaskani yürütme organidir. Devletin basidir. Yürütme yetki ve göreviyle donatilmistir" diyen Bakan Bozdag, "Yaptigi her isten hukuken ve cezaen tam sorumludur. Dolayisiyla eski seçilenle bu da ayni degil. Farz et 101 olmasa dahi 101’i degistirmesek dahi cumhurbaskaninin hukuki statüsü hükümet sisteminin degisikligi nedeniyle de bizim seçtigimizin adi cumhurbaskani olsa dahi önceki cumhurbaskani degil. Biz bugün yürütme organini seçiyoruz. Siz eskiden yürütme organini seçmezdiniz. Meclisi seçerdi. Meclisin içinden yürütme organi çikardi. Siyasiler, devletin anayasasini yazanlar Türk halkina güvenmiyorlardi. Bizim istemedigimiz yürütme organi çikarsa perisan oluruz. Ama oy nasil çikarsa çiksin biz Ankara’da koalisyonla falanla isimizi görürüz diyorlardi. Ama simdi biz 2017’de ne yaptik? Ilk defa bilinen Türk tarihinde yürütme organini dogrudan seçme hak ve yetkisini aziz Türk milletine verdik. O yüzden biz milleti güçlendirdik. Milli iradeyi güçlendirdik. Demokrasiyi güçlendirdik. Ve millete güç aktardik. Simdi bunlar bizim millete aktardigimiz gücü milletten geri almak istiyorlar" seklinde konustu.



"Her seçim döneminde yaptiklarini yapiyorlar"

CHP Lideri Kemal Kiliçdaroglu’nun "YSK’ya güvenmiyoruz" sözlerini de elestiren Bakan Bozdag, "Seçim yaklasirken her sene, her seçim döneminde yaptiklarini yapiyorlar. Simdi diyorlar ki seçim olacak. E ne yapacak? YSK’ya biz güveniyoruz. Niye güvenmiyorsun sen YSK’ya? YSK’nin diyor üyelerini hep Cumhurbaskani atiyor. Ya Allah’tan kork. YSK’ya Cumhurbaskani’nin atadigi tek bir üye dahi yoktur. YSK’nin 11 üyesi var. 6’si Yargitay üyeleri, 5’i de Danistay üyeleri arasindan salt çogunlukla dogrudan seçildi. Ama Sayin Kiliçdaroglu haberdar degil. YSK’yi üyelerini kim atiyor? Ben güvenmiyorum diyor. Sebep? Cumhurbaskani atiyor. Yahu atamiyor. Hem milleti aldatiyorlar, yanlis bilgi veriyorlar hem de orayi karaliyorlar.

Bakin degerli Nevsehirli kardeslerimiz; seçimler, yargi organlarinin yönetim ve gözetimi altinda yapilmaktadir. Seçimlerin basindan bitimine kadar düzgün biçimde yürütülmesi, dürüstlügü ile ilgili bütün islemlerin yapma ve yaptirma seçim süresince yolsuzluklar, ihbar ve sikayetleri kesin olarak karara baglama görevi Yüksek Seçim Kurulu’dur. Ama seçimleri kim yapar? Partiler yapar, anayasa açik, seçim kurullari seçimi yönetir. Organize yapar, seçim sürecini yönetir. Denetler, ihbar ve sikayet olursa bunlara bakar. Eksikleri varsa idari bakimdan onlari tamamlar. Ilçe seçim kurulunda her partinin üyesi var. Il Seçim Kurulu’nda her partinin üyesi var. Yüksek Seçim Kurulu’nda her partinin üyesi var. Sandik kurullarinda her partinin üyesi var. Bütün partiler bir aradalar. Her isler islak imzayla kendileri tarafindan tutanaga aliniyor. Tutanagin birer örnegi de hepsine veriliyor. Peki ben sorarim; nasil hile olacak? Türkiye’de iki yüz bin civarinda sandik olduguna göre, her sandikta da yaklasik yedi kisi bulunduguna göre bunlarin da hepsi ayri ayri partilerden olduguna göre, sandikta AK Parti var, CHP var, HDP var, IYI Parti var. Nasil anlasacak bunlarin hepsi. Bütün Türkiye’de bu kadar birbirine zit olanlar nasil anlasacak. Ben net söylüyorum. Bizim seçim kanunumuza göre seçimde hile yapmak, seçimde hile ile sonuç elde etmek fiilen imkansizdir. Hukuken zaten mümkün degil, fiilen de imkansizdir. Bunun aksini söyleyenler ya seçim kanununu bilmiyorlar ya ömürlerinde seçim nasil olmus görmemisler ya da yalandan dolandan yorum yapanlara, iftira atanlara itibar ediyorlar. Ama en önemlisi de su seçimi kaybedecekleri için simdiden bahane hazirligi yapiyorlar. Her seçim öncesi böyle yapiyorlar. Seçim yaklastikça ’Seçimde gölge olacak, söyle hile olacak, söyle bir sey olacak’. Ya mümkün degil. Biri çiksin anlatsin bana bunun nasil mümkün oldugunu. Seçimi kaybedeceklerini anladiklari için, simdiden Yüksek Seçim Kurulu’nu karalamayi ve onlarin verdikleri kararlari gölge altina almayi, hedefliyorlar" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA