Konya'da Sivlilik Gelenegi Yasatiliyor

Konya’da mübarek üç aylarin baslangicinda kutlanan Sivlilik Gelenegi yasatilmaya devam ediyor. Sokaga çikan çocuklar ellerinde posetlerle, "Sivlilik" diyerek kapi kapi dolasip hediyeleri topladi.

Konya'da Sivlilik Gelenegi Yasatiliyor
Üç aylarin baslangicinda Konya halki tarafindan kutlanan “Sivlilik” geleneginin hazirliklari günler öncesinden baslarken, vatandaslar çocuklar için çesitli atistirmaliklari evlerinde hazir etti. Sabah saatlerinde sokaga çikan çocuklar da kapi kapi dolasarak “Sivlilik” topladi. Bazi anne babalar da çocuklari ile birlikte gelenegi yasatmak için sivlilik topladi.

Çocuklara apartman önünde sivlilik dagitan ve bu gelenekle eski günleri hatirladiklarini dile getiren Halil Gönen, "Gelenegi sürdürmeye çalisiyoruz. 16 yildir apartman görevlisiyim. Binada oturan tüm vatandaslarimiz aliyor ve gelen çocuklara sivlilik hediyesi olarak veriyoruz. Çocuklara bayram havasinda bir gün yasatmaya çalisiyoruz" dedi.



"Bu geleneklerimiz çocuklarimiza örnek olsun"

Bu gelenegi çocuklara ögretmeye çalistigini anlatan Hasan Eken Tok, "Çok mübarek bir gün, Allah’im herkese nasip etsin. Bizim çocukluk dönemlerimizde de vardi ama tabii o günler daha degisik ve güzeldi. O günleri ariyoruz. Çocuklarin simdi bu sekilde geleneksel günleri ögrenmesi de tabii çok güzel" ifadelerini kullandi.

Sivlilik toplayan çocuklar ise erken saatlerde hazirlanarak disariya çiktiklarini, sivlilik topladiklarini ve çok mutlu olduklarini dile getirdi.

Sivlilik’te çocuklar sevindiriliyor

Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan Somut Olmayan Kültürel Miras Alaninda kayit altina alinan Sivlilik Gelenegi hakkinda su bilgiler veriliyor:

"Sivlilik, Konya’da Hicri takvime göre üç aylarin baslangici olan Recep ayinin ilk Persembe’sini Cuma’ya baglayan gecede ve Regaip Kandili sabahi çocuklarca yapilan kandil kutlama gelenegidir. Konya’da bu güne ’ilk namaz’ adi da verilir. Kandilden bir hafta önce çocuklar, gece sokaga çikarak bu günün gelecegini, trampetlerle, kavallarla, fenerlerle mahalle mahalle dolasarak haber verirler. Fenerini alan çocuk sokaga çikar, yol ortasina gerilen ipe fenerini asar, bütün dükkanlar rengarenk, irili ufakli karpuz, davul, sünme, kuyruklu ismi verilen kagit fenerlerle, mumlarla donatilir. Çocuklar yakilan atesin etrafinda halka olur ve fener alayina katilirlar. Regaip Gecesinin sabahi ellerine birer torba alan çocuklar kapilari çalmadan içeriye girer;

Sivli sivli sisirmis,

Erken kalkan pisirmis,

Iki çörek bir börek,

Bize namazlik gerek. Sivliliiiiik... diye bagrisirlar. Ev sahibi önceden hazirlanan kuru üzüm, leblebi, incir, igde gibi çerezlerden ve günümüzde daha çok sekerlemelerden çocuklara dagitir. Ayni gün, hemen her evde, yagda kizartilmis mayali hamurdan ’bisi’ yapilir ve yufkalarin arasina konur. Buna pekmezle yapilmis un helvasi ilave edildigi de olur. Bisiler komsulara dagitilir. Ikindi ile aksam namazi arasinda mezar ziyaretleri yapilir, yatsi namazinda camilerde mevlit okunur. Sivlilik günü aile büyükleri, komsu ve akraba ziyaretleri yapilir, ’namazin mübarek olsun’ temennisinde bulunulur. Bu ziyaretler sirasinda önce yemek, ardindan da çerez ve meyvelerden olusan Sivlilik ikrami yapilir. Çocuklarin hatirlandigi, mutlu edildigi Sivlilik, ayni zamanda birlik ve beraberlik duygularinin pekistirildigi bir gelenek olarak geçmisten günümüze varligini sürdürmektedir."
Kaynak: İHA