Izmir'den Aydin'a 'Tarihi Yasatacak' Adim

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programi ögrencileri, Aydin’in Germencik ilçesinde atil durumda bulunan yaklasik 160 yillik Taxiarchis kilisesini turizmin odak noktasi haline getirmek için harekete geçti. Tarihi kilisenin gastronomi merkezi ya da mübadele müzesi haline getirilebilecegi fikrinden yola çikan gençler, 4 ay süren titiz çalismalar sonunda toplam 24 proje hazirladi. IEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder, “Tarihi yapi, geçtigimiz dönemde maalesef dügün ve sinema salonu olarak bile kullanilmis, ardindan da kaderine terk edilmis. Inaniyorum ki ögrencilerimizin hazirladigi projeler, Germencik’e ve bölgeye yeni cazibe merkezi kazandirilmasina vesile olacak” dedi.

Izmir'den Aydin'a 'Tarihi Yasatacak' Adim
IEÜ Mimari Restorasyon Programi ögrencilerinin; 12’si gastronomi merkezi, 12’si de mübadele müzesi olmak üzere hazirladigi birbirinden özel projeler, Germencik Mursalli köyündeki Taxiarchis kilisesinde düzenlenen etkinlikle tanitildi. Aydinli is insani Tansel Önder’in katkilariyla gerçeklesen programa, Germencik Belediye Baskani Fuat Öndes ve çok sayida vatandas katildi.

Gün boyu devam eden etkinlikte IEÜ’lü gençler, hayata geçirdikleri projeleri 9 kisilik uzman jüriye sundu. Sabriye Kocabalkan, Mahir Kaplan, Mustafa Teksoy, Betül Elif Maras, Duygu Aksoy, Burçin Hanci Geçit, Burcu Kaplan, Elza Gabbai ve Yusuf Çetin Koçkar’dan olusan jüri, projeleri detaylica inceleyerek gençlerle önerilerini paylasti. Tarihi yapinin temel dokusunun bozulmamasina özen göstererek projelerini tamamlayan ögrenciler, hem rölöve çalismalari hem de ortaya koyduklari fikirlerle büyük begeni topladi.

“Elimizden geleni yapacagiz”

Germencik Belediye Baskani Fuat Öndes, tarihi kiliseyi atil durumdan kurtarmak istediklerini ve ögrencilerin yaptigi çalismalarin bu noktada çok degerli oldugunu söyleyerek “Ilçemiz, sadece tarimla degil ayni zamanda tarihsel zenginlikleriyle de ön plana çikiyor. Bu anlamda çok kiymetli bir hazinenin üzerindeyiz. Yaklasik 160 yillik geçmise sahip Taxiarchis kilisesi de bunlardan biri. Belediyecilik, sadece yol ve kaldirim yapmakla olmuyor. Insanlarin yasamini kolaylastiracak adimlar atarken tarihe sahip çikmak, kültürel mirasimizi gelecege aktarmak da çok önemli. Çok degerli mimarlarimiz, akademisyenlerimiz ve ögrencilerimiz, tarihi kiliseyi yeniden günümüze kazandirmak hedefiyle bir araya geldi. Kendilerine çok tesekkür ediyorum. Ögrencilerimizin emekleriyle tarihi kilise, yeniden hak ettigi duruma gelecek. Kendi adima elimden geleni yapacagima söz veriyorum” dedi.



“Tarihi bir gündü”

IEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder ise bölge halki için çok önemli, tarihi bir gün yasadiklarini belirterek “Mursalli köyü, çok sicak ve içten insanlarin yasadigi, özel bir bölge. Taxiarchis kilisesi de köyün en önemli tarihsel zenginligi. Maalesef kilise, son dönemde tamamen atil hale gelmis. Sinema solunu, dügün salonu olarak kullanilmis hatta arabalarin boyandigi mekan haline bile gelmis. Biz de ögrencilerimizle birlikte bu tarihi yapiyi yeniden nasil ayaga kaldirabilecegimiz üzerine yogunlastik. Ögrencilerimiz defalarca buraya geldi, mekani inceledi ve gerçekten en iyisini yapmak için çalisti” diye konustu.



"Bölgeye güç katacak"

Tarihi kilise için hazirlanan projelerin ‘gastronomi merkezi’ ve mübadele müzesi’ olmak üzere iki temel düsünce üzerinde sekillendigini dile getiren Önder, “Aydin; inciri, pamugu ve zeytinyagi ile ünlü bir sehrimiz. Kilisenin gastronomi merkezi haline getirilmesinin, burada tadim etkinliklerinin ve ürün tanitimlarinin yapilmasinin, turistlerin bölgeye getirilmesinin hem Aydin’a hem de Germencik’e güç katacagini düsündük. Ayrica, ‘Türkiye’de 3 mübadele müzesi var, neden dördüncüsü Mursalli’da olmasin?’ fikrinden yola çikarak tarihi kilisenin müze olarak islev kazanmasi için de projeler gerçeklestirdik. Ögrencilerimiz gerçekten harika çalismalara imza atti. Emek verdiler, yoruldular ama tüm bunlara degdi. Her bir ögrencimizi yürekten kutluyorum” sözlerine yer verdi.

Koruma projeleri devam edecek

IEÜ Mimari Restorasyon Programi Ögretim Görevlisi Yarkin Üstünes de önümüzdeki süreçte mimari kimligi ile öne çikan yerlesim yerlerinde koruma projeleri gerçeklestirmeye devam edeceklerini söyledi.

Üstünes, söyle konustu: “Mursalli ve çevresi, Ege Bölgesinin gastronomik zenginligini ve mübadelenin kentsel ölçekte olusturdugu degisimleri es zamanli inceleyebileceginiz ender noktalardan biri. Bölgenin zengin kültürel yapisi sayesinde Türk ve Rum halkinin toplumsal aliskanliklarini ve mimari özelliklerini, yaptiginiz çalismalar ile belgeleyebiliyoruz. Ögrencilerimiz, Mursalli’daki önemli kültür varliklarindan biri olan Taxiarchis kilisesinin yeniden islevlendirilmesi konusunda fikir projeleri gerçeklestirdi. Bu çalisma ile yüzyillardir süregelen bilginin kaybolmamasini ve kültürel zenginligin korunmasini saglayarak toplumda bir farkindalik olusturmayi hedefledik. Gelecek dönemde yapacagimiz çalismalarla Ege havzasinin mimari ve kültürel degerlerinin ortaya çikmasina katki koymaya devam edecegiz."

Geçmisin izlerini tasiyor

Jüri üyelerinden Sabriye Kocabalkan, “Ege, ne ararsaniz onu bulabileceginiz ender bölgelerden birisi. Geçmisi ise tartismasiz. Çok katmanli, çok kültürlü. Çünkü topraklari bereketli. Dogal ortaminda kendiliginden yetisen incirleri, zeytinleri var. Kestaneyi de unutmadan söylemeliyim. Romalilar, Selçuklular, Osmanlilar ve birçok imparatorlugun izlerini tasiyor. Içinde bulundugumuz kilise, Roma döneminden baslayan, cumhuriyetle devam eden ve mübadele sonucu göçle birlikte bizde kalan tarihi yapilardan birisi. Gördügünüz üzere halen yasiyor ve yasamaya devam edecek. Mursalli’daki tarihi kilisenin yeniden günümüze kazandirilmasi için bir ara geldik. Buranin hem geçmisini hem gelecegini konustuk. Bu anlamli programda yer almak beni fazlasiyla mutlu etti” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA