Büyükkiliç Açiklamasi 'Kayseri; Inanç Turizmi Açisindan Çok Önemli Bir Sehir'

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Türkiye Belediyeler Birligi (TBB) tarafindan ‘Inançlar Topragi Kayseri’ isimli proje ile ödüle layik görüldüklerini belirterek, “Kayseri inanç turizmi açisindan hakikaten çok önemli ve anlamli bir sehir” dedi. Türkiye Belediyeler Birligi Baskani Fatma Sahin ise “Memduh Baskanim bizim agabeyimiz, her seyi soruyoruz” diyerek Büyükkiliç’a tesekkür etti.

Büyükkiliç Açiklamasi 'Kayseri; Inanç Turizmi Açisindan Çok Önemli Bir Sehir'
Insanlarin devamli ikamet ettikleri, çalistiklari ve her zamanki olagan ihtiyaçlarini karsiladiklari yerlerin disinda, dini inançlarini gerçeklestirmek, inanç çekim merkezlerini görmek amaciyla yaptiklari turistik amaçli gezilerin turizm olgusu içerisinde degerlendirilmesi inanç turizmi olarak tanimlaniyor. Bu çerçevede, Türkiye Belediyeler Birligi, uluslararasi kuruluslarin ve merkezi yönetimin öne çikardigi konularda belediyeler düzeyinde farkindaligi artirmak amaciyla yarismalar tertip etti. Bu çerçevede, ’Sehirlerde Inanç Turizminin Desteklenmesi Fikir ve Proje Yarismasi’ düzenledi.

Büyüksehir Belediyesi, il belediyesi, büyüksehir ilçe belediyesi, ilçe belediyesi ve belde belediyesi olmak üzere yarismaya 78 belediye, 84 proje sayisi ile basvurdu. Cumhurbaskanligi Yerel Yönetim Politikalari Kurulu Baskan Vekili Prof. Dr. Sükrü Karatepe baskanliginda toplanan jüri heyeti yarismada kazananlari belirledi. Jüri heyeti baskani Cumhurbaskanligi Yerel Yönetim Politikalari Kurulu Baskan vekili Prof. Dr. Sükrü Karatepe olurken, Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Politikalari Kurulu Üyesi Fecir Alptekin, Kültür ve Turizm Bakanligi Tanitma Genel Müdürü Timuçin Güler, Cumhurbaskanligi Diyanet Isleri Baskanligi Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Cumhurbaskanligi Yerel Yönetim Politikalari Kurulu Üyesi Türkiye Belediyeler Birligi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçli, Karabük Üniversitesi Safranbolu Turizm Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Ayaz ve Türkiye Turizm Tanitim ve Gelistirme Ajansi Ürün Pazarlama Direktörü Ceylan Sensoy jüri üyesi olarak yer aldi. Kayseri Büyüksehir Belediyesi, ‘Inançlar Topragi Kayseri’ isimli projesi ile yarismaya katildi.

Proje, birçok medeniyete ev sahipligi yapmis olan kadim sehir Kayseri’nin Yesilhisar ilçesinin Güzelöz köyünde dogan ve Hristiyanlik inancinin çekicilik özelligine sahip bir degeri olan Aziz George’u tanitarak Kayseri’de inanç turizminin canlanmasini saglayacak olan proje olarak ödüle layik görüldü.

Yarismaya katilan 11 büyüksehir belediyesinin 12 projesi arasinda ödüle layik görülen Büyüksehir Belediyesi Inançlar Topragi Kayseri projesi ile Yesilhisar’in Güzelöz köyüne yabanci turistleri çekerek onlara manevi bir iklim yasatmayi, sehirdeki inanç turizmiyle ilgili degerini ve kültürel zenginlikleri tanitmayi, yogun bir kis turizmine sahip olan Kayseri’nin turizm potansiyelini bütün yila yayarak özelde bölge ve genelde ülke ekonomisine katki saglamayi hedefliyor. Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, Türkiye Belediyeler Birligi tarafindan Ankara’da gerçeklesen Sehirlerde Inanç Turizminin Desteklenmesi Fikir ve Proje Yarismasi Ödül Töreni’ne katildi.

Ödülü, jüri üyesi de olan Cumhurbaskanligi Yerel Yönetim Politikalari Kurulu Baskan Vekili Prof. Dr. Sükrü Karatepe’nin elinden alan Baskan Büyükkiliç törende yaptigi konusmada, yarismadan dolayi Türkiye Belediyeler Birligi Baskani Fatma Sahin’i tebrik ederek; “Hepimizin dünyasini ilgilendiren bir alanda yapilan çalismadan dolayi Belediyeler Birligi’mizin degerli baskanini ve ekibini tebrik ediyorum. Yapilacak çalismanin hayirlara vesile olmasini diliyorum” dedi.

Her sehrin kendine göre bir degeri oldugunu belirten Büyükkiliç; “Inancimizin, kültürümüzün geregi, insan dogasinin geregi de inanmak, tutunmak ve ondan bir seyler beklemek mantigi içerisinde çalismalar her yerde yapiliyor. Kayseri de yine inanç turizmi açisindan hakikaten çok önemli ve anlamli bir sehir. Her sehrin degeri var ama bizim de manevi mimarimiz, önderimiz Seyyid Burhanettin Hazretleri olmazsa olmazimiz. Sehrimiz açisindan önem arz eder. Bir Somuncu Baba Aksaray için ne kadar önemliyse, Malatya’miz için ne kadar önemliyse Kayseri’miz için de bir o kadar önemli. Ahi Evran, Kirsehir’imiz için Ankara’miz için ne kadar önemliyse Kayseri’miz için bir o kadar degerli” diye konustu.

Baskan Büyükkiliç, Kayseri’nin degisik medeniyetlere ev sahipligi yapmis bir sehir oldugunun altini çizerek, konusmasini söyle sürdürdü;

“Bu zenginlikleri Anadolu’da yasayan bir sehiriz. Bu zenginliklerin getirdigi elbette ki eserlerin de söz konusu olmasi bizlerin de her inanç alanina saygi duyma mantigi içerisinde bu çalismalari hayata geçirmesi önem arz etmekte. Örnegin, bir Meryem Ana Kilisesi dedigimiz zaman tabi ki bizim için önemli, restorasyonu yapildi, güzel bir fonksiyon kazandirildi. Suanda yavrularimiz içerisinde kitap okuyor, kütüphane olarak hizmet veriliyor. Aziz George diye bilinen bir inanç eri zamaninin, suanda Latin Amerika’dan gelip, Ingiltere’den gelip Yesilhisar’imizin o bölgesindeki kilise, kendilerine göre haci olduklari Kapadokya bölgesinde önem arz ediyor, Kayseri sinirlari içerisinde bulunuyor. Bütün bu zenginlikleri tasiyan sehrimizi elbette ki inanç turizminden ali koymak lüksümüz degil, aksine sahiplenmek gibi bir duygumuz söz konusu. Mimar Sinan’in sehri, Seyyid Burhaneddin Hazretlerinin sehri, Hunat Hatun’un sehri tabi ki Gevher Nesibe Sultan’in sehri, Mehmet Melikgazi Hazretlerinin sehri saymakla bitmez. Ülkemizin tasi topragi manevi yönden zenginlik arz eder. Onlari korumak kollamakta yerel yöneticiler olarak bizlere yakisir diye belirtiyorum. Böyle bir çalismadan dolayi tekrar tebriklerimi, saygilarimi sunuyorum.”

Yesil dostu, genç dostu, hayvan dostu gibi sehirleri ödüllendirdiklerini ve desteklediklerini dile getiren Türkiye Belediyeler Birligi Baskani ve Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ise manevi mirasçilari ile birlikte sehirlerin ruhu oldugunu ve bunlarin daha yasanabilir hale getirilmesi gerektigini vurguladi. Inanç turizmini de canlandirarak sehirlerdeki bu hazineleri tematik bir sekilde gelecege tasimak gayesinde olduklarini, gençlere bu degerleri tanitacaklarini paylasarak inanç turizmindeki altyapiyi güçlendirmeye çalistiklarini kaydeden Sahin, “Bugün her zaman yanimizda olan degerli Kayseri Büyüksehir Belediye Baskanima, Memduh Baskanima çok tesekkür ediyorum. Hakikaten bizim agabeyimiz, her seyi soruyoruz, ne yapacagiz agabey dedigimizde her zaman bir bildigi vardir” diye konustu.

Kaynak: İHA