Antalya'da Oda Baskani, Sayisi Artan Yabanci Emlakçilara Karsi Böyle Sitem Etti Açiklamasi 'Bizi Içlerine Almiyorlar'

Antalya’da artan kayit disi yabanci emlakçilara karsi sitem eden Antalya Emlakçilar, Oto Galericileri ve Is Takipçileri Odasi Baskani Ismail Çaglar, “Antalya’da 15 bine yakin kayit disi emlakçi var. Bunlar emlakçi degil, ayakçi kesimidir. ’Emlakçiyim’ diyerek insanlari kandiriyorlar. Antalya’mizda çok fazla yabanci emlakçi da var. Sosyal medyada grup kurmuslar, bizi içlerine almiyorlar. Kendilerine yakin olan ve kendi dillerinde konusan kisileri gruba aliyorlar. Biz yüzde 2 komisyon alirken, bunlar yüzde 10 komisyon aliyorlar” dedi.

Antalya'da Oda Baskani, Sayisi Artan Yabanci Emlakçilara Karsi Böyle Sitem Etti Açiklamasi 'Bizi Içlerine Almiyorlar'
Rusya ile Ukrayna arasinda baslayan savasta en fazla göç alan illerin basinda Antalya geliyor. En çok tercih ettikleri ilçeler arasinda ise Konyaalti ve Muratpasa ilçeleri yer aliyor. Antalya Emlakçilar, Oto Galericileri ve Is Takipçileri Odasi Baskani Ismail Çaglar, konuta olan talebin artmasi ile kayit disi emlakçilarin da arttigini belirtti.

Çaglar, 6 bin üyesi olmasina karsin 15 bine yakin da kayit disi emlakçinin oldugunu belirtti.

Bunlarin bir kismini ise Rus ve Ukraynali vatandaslarin olusturdugunu sözlerine ekledi.

"Ben uyarmaktan yoruldum"

Kayit disi emlakçilarin artmasi ile dolandiricilik olaylarinin da artisa geçtigini belirten Çaglar, "Ben uyarmaktan yoruldum. Beni gece saatlerinde beni arayip ‘baskanim dolandirildik’ diyorlar. ’Kim dolandirdi’ diyorum? Verdikleri ismi arastiriyorum, böyle bir isim yok. Kaydi yok. Lütfen bu kisilerin maliye ve oda kaydi var mi sorun. Yillarca biriktirdiginiz parayi bir anda çöpe atamazsiniz. Ya da alisveris yapmadan önce odamizi arayarak kayitli durumda mi sorun. Dolandirilmayin. Geçenlerde beni bir kadin aradi, dolandirildigini belirttigi isimde bir emlakçi yok. Kiraladigi eve gidiyor, evde baska bir kiraci var. Bu sekilde dolandiriyorlar. Malum sitelerden fotograflari alip sanki o ev kendilerinin gibi kiraliyorlar. Karsimizdaki vatandas da bunu bilmiyor” ifadelerine verdi.

"Suanda Antalya’da 15 bine yakin kayit disi emlakçi var"

Antalya’da 6 bine yakin üyesi oldugunu belirten Çaglar, “Suanda Antalya’da 15 bine yakin kayit disi emlakçi var. Bunlar emlakçi degil, ayakçi kesimidir. Emlakçiyim diyerek insanlari kandiriyorlar. Mesleki yeterlilik belgesi, tek basina bir ise yaramaz. Antalya’mizda çok fazla yabanci var. Bu yerlesenler de kendi içlerinde emlakçilik ve galericilik yapiyorlar. Bunlar sosyal medyada grup kurmuslar, bizi içlerine almiyorlar. Kendilerine yakin olan ve kendi dillerinde konusan kisileri gruplar aliyorlar. Araç ve ev alip satiyorlar. Kendi aralarinda yapiyorlar. Biz yüzde 2 komisyon alirken, bunlar yüzde 10 komisyon aliyorlar. Kira 10 lira ise 12-13 diyorlar. Bunlara da dikkat edilmesi gerekir. Bu ayakçilarin önüne geçilmesi lazim” ifadelerine yer verdi.

"Mahkemeler 5-6 ay önce dosyalar ile dolmustu"

Çaglar konusmasina söyle devam etti:

“Antalya turizmin baskenti bir sehir. Istanbul’dan Anadolu’ya göçler basladi.

Antalya’ya dünyanin her yerinden göç var. Sahil bandinda insaat yapacak yer kalmadi. Fiyatlar ister istemez artti. Bu zamanlarda sikayetler de artti. Insanlar birazcik olsun dogru olani görmeye basladilar. Mahkemeler 5-6 ay önce dosyalar ile dolmustu ama suan biraz daha bilinçlendiler. En çok sikayet dolandiriciliktan geliyor" dedi.



"Faiz karari öncesi 1 milyon TL olan ev karar açiklaninca 1.5 milyon TL oluyor"

Vatandaslarin ev sahibi olmasi için baslatilan kampanyalar hakkinda da bilgi veren Çaglar, “Devletimizin gece gündüz bununla ilgili çalismasi var. Konut kredilerini düsürmeye çalisiyor. Fakat bizim insanlarimizda gece saat 22.00’de faiz indirimi haberleri yapiliyor, ertesi gün ilan sitelerine bakiyorum bir gün önce 1 milyon TL olan ev 1.5 milyon TL olmus. Ben bunun bir türlü anlamiyorum, anlam veremiyorum" dedi.

Kaynak: İHA