Güzeldere Mendereslerinde Tehlike Çanlari Çaliyor

Bitlis’in Tatvan ile Hizan ilçeleri arasinda bulunan Güzeldere Vadisi’ndeki menderesler, su seviyesinin düsmesi nedeniyle kuruma tehlikesi yasiyor.

Güzeldere Mendereslerinde Tehlike Çanlari Çaliyor
Bitlis ve ilçelerinde yagislarin olmamasi ve artan sicakliklar nedeniyle kuraklik bas gösterirken, bu durumdan doga harikasi manzaralar da olumsuz yönde etkileniyor. Tatvan – Hizan ilçeleri arasinda bulunan Güzeldere Menderesi el degmemis dogasiyla her mevsim ayri bir güzellige bürünüyor. Yazi ayri kisi ayri güzel olan Güzeldere Vadisi, dogal güzellikleriyle de ayrica dikkat çekiyor. Kar ve yagmur sulariyla beslenen dümdüz ovanin içinde kivrak sekilde olusan menderesler, kisin metrelerce kar, ilkbaharda bitki çesitliligi, yaz aylarinda ise serin havasiyla binlerce yerli turistin ugrak yeri olurken yasanan kurakliktan dolayi son dönemde su seviyesinde önemli oranda azalma gözlendi. Daha çok ilkbahar aylarinda rengârenk çiçeklerle kaplanan mendereslerin oldugu alan, kisin da etkili olan kar yagisiyla tamamen beyaz örtüyle kaplaniyordu. Her yil ocak ayinda karla kaplanan Güzeldere Menderesleri yasanan asiri kurakliktan dolayi su seviyesinde düsüs yasanirken kuruma tehlikesi ile de karsi karsiya kaldi.

Mendereslerin kilometrelerce uzanan kivrimli yapisindaki yasanan su çekilmesi drone ile kaydedilerek gözler önüne serildi.

“Küresel iklim degisikliginden Güzeldere Menderesleri de etkilendi”

Yasanan durumun çok üzücü oldugunu belirten Mücahit Tarlan adli vatandas, Hizan’dan Tatvan’a dogru gidiyorduk. Geçen yil bu vakitlerde ayni yoldan geçerken mendereslerin oldugu bölgede yaklasik 1 metre kar vardi. Ama küresel iklim degisikliginden Güzeldere Menderesleri de etkilendi. Kar yok ve maalesef karli menderes görsellerini göremedik. Tabi bizler de bir an önce kar yagmasini istiyoruz. O güzel karli menderes görüntülerini görelim ve çekelim. Su anki durum çok üzücü” diye konustu.



“Geçen yillar bu mevsimde çok daha güzel karli görüntüler olusuyordu”

Geçen yillara göre kar yagisinin olmamasindan dogayi da bölgenin olumsuz yönde etkiledigini dile getiren Gamze Tunç adli vatandas ise “Bu mevsimde kar yagisi olmamasi gerçekten doga harikasi durumlari da etkilemektedir. Geçen yillar bu mevsimde çok daha güzel karli görüntüler olusuyordu. Fakat su an yok. Bakalim ileriki günlerde kar yagisi ile birlikte umarim karli menderes görüntüleri de çekmeye devam edecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA