Havin'in Yasama Sevinci, Hastaliklari Alt Etti

Henüz 2 yasindayken Kent Hastanesinde karaciger nakli olan, 5 yasinda kansere yakalanan Havin Ayata (13), tam bir yasam savasçisi çikti. Havin, ameliyatlari ve kemoterapileri geride birakip yasitlariyla okula gitmenin mutlulugunu yasarken, kizina donör olup ikinci hayatin kapilarini açan anne Medine Ayata (40), “Havin elimizde canli bombaydi. Geçici körlük bile yasadi. Her an yeni bir saglik sorunu yasayacagi korkusu içindeydik. Simdi çok sükür, tüm kötü günleri geride biraktigimiza inaniyorum” dedi.

Havin'in Yasama Sevinci, Hastaliklari Alt Etti
Havin, Izmir’in Torbali ilçesinde çiftçilik yapan Medine-Süleyman Ayata çiftinin 4 çocugunun en küçügü olarak 21 Aralik 2010 tarihinde dünyaya geldi. Ilk üç çocuklarinda saglik sorunu yasamayan Ayata çifti, Havin’in 3 günlükken sararmaya baslamasi üzerine solugu doktorda aldi. Yapilan tetkikler sonucunda Havin’e bilier atrezi (safra kanallari yoklugu) tanisi koyuldu. Henüz 2 aylikken geçici kanal açma (kasai) ameliyati geçiren minik Havin için karaciger nakli karari alindi. Ayata çifti, bir türlü kilo almayan minik bebeklerini nakil karari üzerine Kent Hastanesine getirdi. Havin 2 yasinda 9 kiloyla nakil operasyonuna alindi. Anne Medine Ayata verici oldu ve nakil operasyonu Izmir Kent Hastanesi Karaciger Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü kurucusu Prof. Dr. Murat Kiliç baskanligindaki ekip tarafindan 20 Subat 2013’de basariyla gerçeklestirildi.

Karaciger nakliyle ikinci hayatina baslayan Havin’in hastaliklar pesini birakmadi. Havin 5 yasina geldiginde bu kez ince barsak lenf kanseri tanisi koyuldu. Havin ve annesini sifa ile taburcu ettiklerini, ancak küçük kizin sonrasinda da ciddi saglik sorunlari yasadigini belirten Prof. Dr. Kiliç, “Bu saglik sorunlarindan biri de ince barsak kökenli lenf kanseriydi. Dis merkezlerde bu hastaligiyla ilgili tedavileri sürerken, karaciger nakli açisindan Kent Hastanesinde de kontrolleri sürüyor. Havin 10 yildir takibimizde. Son kontrolünde de çok iyi bulduk. Çok düsük kiloda nakil yaptigimiz hastamiz simdi yasitlarindan farksiz. Saglikla büyüyor ve egitimine devam ediyor. Bu gelismeler de biz doktorlarin en büyük mutluluk kaynagi” diye konustu.



“Kötü günleri geride biraktigimiza inaniyorum”

Havin’in Izmir’deki iki üniversite hastanesinde kanser tedavisi gördügünü belirten anne Ayata, söyle konustu: “Sararmayla baslayip nakille son bulan bir zorlu dönem geçirdik. ’Her sey iyi gidiyor’ derken iki kez diyaframi patladi, bunun için de iki kez ameliyat oldu. Geçici körlük yasadi. ’Kötü günleri geride birakacagiz’ derken ince barsak lenf kanseri tanisi koyuldu, ameliyat masasina yatti ama ameliyat yapilamadi. Ardindan kemoterapi gördü. Doktorlari tümörün 2.5 santimetre çapinda iken durdugunu, küçülmedigi gibi büyümedigini söyledi.

Sonra da tümör tamamen kayboldu. Havin elimizde canli bombaydi. Her an yeni bir sey olacak diye korku içindeydik. Havin de çok mücadele etti. Simdi çok sükür, tüm kötü günleri geride biraktigimiza inaniyorum. Havin simdi Çirpi Mustafa Adanir Ortaokulu ikinci sinif ögrencisi. Okuluna gidiyor, arkadaslariyla birlikte çocuklugunu yasiyor. Kent Hastanesinde nakil sonrasi yillik rutin kontrolü vardi. Doktorlari çok iyi buldu, çok sevinçliyiz.”
Kaynak: İHA