'Saç Dökülmesinden Varis Yaralarina Kadar Pek Çok Sorunun Çözümü Açiklamasi PRP'

Kardiyovasküler Cerrah Dr. Taner Sasirtan, son yillarda adi sikça duyulan PRP tedavi yönteminin saç dökülmesinden cilt gençlestirmeye, diyabetten varise kadar pek çok hastalikta tercih edildigini söyledi. Dr. Sasirtan, bu yöntemin hastanin kendi kaninin plazmasinin geri verilmesiyle uygulandigini belirterek bu islemin yalnizca uzman doktorlar tarafindan yapilmasi gerektigi konusunda uyarida bulundu.

'Saç Dökülmesinden Varis Yaralarina Kadar Pek Çok Sorunun Çözümü Açiklamasi PRP'
Acibadem Eskisehir Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmani Dr. Taner Sasirtan, son zamanlarda yayginlasan PRP yani “Platelet Rich Plasma” tedavisiyle ilgili önemli bilgiler verdi. PRP’nin vücuttan alinan küçük bir miktar kanin özel bir islem ile plazmasinin yani serum kisminin ayristirilarak, vücuda geri verilmesi islemi oldugunu ifade eden Dr. Sasirtan elde edilen plazmanin, “platelet” yani trombosit denilen hücrelerden oldukça zengin oldugunu ve içerdikleri büyüme faktörleri sayesinde yara iyilesmesinde önemli rol oynadiklarini söyledi.

PRP tedavisi ile kisinin kendi kaniyla vücudundaki bazi hastaliklari iyilestirmenin ve cildi gençlestirmenin mümkün oldugunu dile getiren Dr. Sasirtan ilaç yerine kisinin kendi kaninin kullanildigi PRP tedavisinde özellikle çevresel ve genetik faktörlerle birlikte yavaslayan hücre yenilenmesinin tekrar hizlandigini belirtti.

“Damar hastaliklarindan cilt gençlestirmeye pek çok alanda kullaniliyor”

Dr. Sasirtan PRP yönteminin saç dökülmesinden, cilt gençlestirmeye, agri tedavisinden, yara iyilesmesine ve ortopedik pek çok hastaligin tedavisinde tercih edildigine deginerek “Damar hastaliklarina bagli yaralarda, diyabet ve varise bagli iyilesmeyen bacak yaralarinda, tendon yaralanmalari ve tenisçi dirsegi gibi tendinitlerde, dis implantlarindan sonra yara iyilesmesi sürecini hizlandirmak için kullanilir. Özellikle uzun süredir tedaviye ragmen kapanmayan belli büyüklükteki yaralar PRP ile basarili bir sekilde kapaniyor” dedi.

Yas ve çevresel faktörler nedeniyle yaslanan deride, gözle görülebilen birçok degisiklik oldugunu vurgulayan Dr. Sasirtan “Yasla birlikte derinin elastikiyeti azalir, kirisikliklar artar ve deride sarkmalar meydana gelir. Tüm bunlardan; derideki kolajen, elastin liflerdeki azalma ve yapilarindaki bozulma sorumludur” diye konustu.

“2-4 hafta araliklarla uygulanir”

PRP isleminin uzman doktorlar tarafindan uygulanmasi gereken bir tedavi yöntemi oldugunun altini çizen Dr. Sasirtan su detaylari dile getirdi, “Öncelikle hastadan alinan kan steril sartlarda özel bir tüpün içine konulur. Sonra bu kan, içinde jel bulunan tüpe yerlestirilir. Santrifüje konulan tüpteki kanin içindeki maddeler 5-8 dakika içinde ayristirilir. Kanin trombositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kismi ayristirilmis olur. Elde edilen karisim enjeksiyon yöntemi ile ilgili alana uygulanir. PRP 2-4 hafta araliklarla uygulanir. PRP kürü tamamlandiktan sonra yilda 1-2 kez enjeksiyonlarla islemin devami saglanabilir.”

“Diyabete bagli yaralari hizla iyilestirebilir”

Dünya çapinda önemli kismi bacak olmak üzere uzuv kayiplarinin önde gelen nedeninin diyabetik ayak yaralari (ülser) oldugunu belirten Dr. Sasirtan trombositten zengin plazmanin (PRP), yarayi daha erken kapatarak ve uzuv kesilmesi ihtiyacini azaltarak iyilesme sirasinda bu sabit yaralari daha hizli degistirebildigini ifade etti.

Diyabetik ayak ülserinin yüzde 25 oraninda ayak ve bacak kaybi ile sonuçlanan önemli bir saglik sorunu oldugunu söyleyen Dr. Sasirtan “Iyilesme dokusunun olusumunda gecikmeye ve yaranin gerilme mukavemetinde bir azalmaya yol açan uzun süreli bir iltihabi faz vardir. PRP, gerekli büyüme faktörlerini saglayarak ve iltihabi azaltarak yara iyilesmesini saglar. PRP, diyabetik ayak ülserlerini tedavi etmenin güvenli ve ucuz bir yoludur” dedi.

“Varis yaralarinda da etkili oluyor”

Varis yaralarinin da iyilesme süresinin oldukça uzun ve tekrar olusma riskinin yüksek oldugunu söyleyen Dr. Sasirtan, “Varis yaralari genellikle bileklerde, diz alti bölgede olusur. Kahverengi, kirmizi ya da yesil renkte olup genellikle akintilidir. Venöz ülser tedavisinde öncelikle altta yatan toplardamar hastaligi (varis ya da toplardamar pihtisi) düzeltilmelidir. Kapak yetmezligi, darlik, tikaniklik, tedavi edildiginde venöz ülser de tedavi edilebilir. Venöz ülserin tekrar olusmamasi için öncelikle venöz ülserin, altta yatan toplardamar hastaligi tedavi edilmelidir. Yara tedavisinde çok yeni ve etkili olan PRP yöntemiyle kisa sürede çok basarili sonuçlar elde ediliyor” diye konustu.

Kaynak: İHA