Prof. Dr. Faruk Gürbüz; 'Kitaptan Çok Insani Okuyun'

Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesi Kültürevinde konusan Prof. Dr. Faruk Gürbüz, “Insan ve Okuma” üzerine yaptigi seminerde kitap okumanin degil, öncelikle iyi kitap okumanin derdinde olunmasi gerektigini belirterek, “Her çesit kitabin okunmasi zaman kaybi ve israfidir. Zaman kayip ve israfinin önüne geçmek için ‘Iyi kitap’ okunmalidir” dedi.

Prof. Dr. Faruk Gürbüz; 'Kitaptan Çok Insani Okuyun'
Aydinlikevler Camiindeki TYB Kültürevinde konusan Faruk Gürbüz kendisinin yetisme sartlarini anlatirken, “Ögrencilik yillarimda her tür kitabi okudum. Ama zaman içerisinde gördüm ki, kitaplar iyi ve kötü kitaplar olmak üzere ikiye ayrilmaktadir. Her kitabi okumaya çalismak insan ömrünün yetecegi bir sey degildir. Dolayisiyla seçerek iyi kitaplari okumak zorundayiz. Insan nasil ki dostlarini seçiyor ve iyi insanlarla arkadas olmaya özen gösteriyorsa kitaplarda da iyilerini seçmek zorundadir” dedi.

Kitaplar ile ilgili veciz ifadelerden yola çikan Prof. Dr. Faruk Gürbüz, “Allahim bana kitap dolu bir ev ile çiçek dolu bir bahçe ver” demis yazar. Biz kitabin yerine insani koydugumuz zaman kitap asil anlamini kazanacaktir. Insansiz bir evin kitapla dolu olmasi hiçbir anlam ifade etmez. Kitaplar ancak insanla deger kazanir. Insanin olmadigi hiçbir yer insan için anlamli degildir. Bir insani insanlardan ayirin ve tek basina uzaya gönderin. Onun en çok özleyecegi sey kitap degil insanlardir. O halde en degerli olan sey kitap degil insandir. Kitaplar da Allah’in kitabina yakinligi ile anlam kazanir. Bütün kitaplar Allah’in kitabina yakinligi ile anlam kazanir. O halde kitaplari okurken seçecegimiz kitaplar Allah’in kitaplarina en yakin olacak kitaplar olmalidir. Insani anlayan ve insana deger veren kitaplar da bunlardir. Insanlari okuduktan sonra gördügümüz insan maddi bir varliktan öteye geçecek, onun ruh dünyasina girmis olacagiz” seklinde konustu.

Çok sayida yazar, akademisyen ve dinleyicinin katildigi seminerin sonunda Türkiye Yazarlar Birligi Baskani Halil Ibrahim Özdemir ve Prof. Dr. Pasa Yalçin Prof. Dr. Faruk Gürbüz’e bir tesekkür belgesi verdiler.

Prof. Dr. Faruk Gürbüz program sonrasinda da dinleyicilerden gelen çesitli sorulari cevaplandirdi.
Kaynak: İHA