Kis Döneminde Vertigo Sikâyetleri Artti

Afyonkarahisar Sandikli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Fatmanur Altunsoy Yilmaz, mevsimsel olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarinin artmasina bagli olarak bas dönmesi sikâyetlerinde de artis oldugunu kaydederek uyarilarda bulundu.

Kis Döneminde Vertigo Sikâyetleri Artti
Dünya genelinde enfeksiyonlarin artmasiyla beraber, Vertigo’nun da çok sik görülmeye baslandigini belirten Uzman Doktur Fatmanur Altunsoy Yilmaz; “Vertigo aslinda hastalik degil bir semptom adidir. Temelde bas dönmesi demektir. Bunun yani sira beraberinde denge problemleri, sersemlik hissi, mide bulantisi ve kusma, tinnitus dedigimiz kulakta çinlama, yogun bas agrisi, kulakta tikaniklik hissi, hareket ederken zorlanma, yukariya bakamama, göz bebeklerinde konrolsüz hareket artisi (nistagmus) görülebilir. Birçok sebebi olmakla birlikte vertigo hastaliginin temelde meydana gelmesinin iki farkli etken bulunur. Bunlardan biri santral vertigodur. Santral vertigonun ortaya çikmasindaki neden beyin ve beyin sapinda ortaya çikan sorunlardir. Yani sinir sistemi kaynaklidir. Vertigo inmenin habercisi olabilir. Ek olarak demyelinizan hastaliklarda, epilepsinin bazi türlerinde, bas agrilarinin bazi türlerinde vertigo görülebilir” dedi.

Genelde 40 yasindan sonra erkeklerde daha sik görülmekle beraber kadinlarda da görülebildigini ifade eden Yilmaz söyle konustu:

“Bas dönmesi çok fazla, bulanti kusma var ise, enfeksiyonlar ile beraber kulak kristallerine yakin kulak sinirlerinin iltihaplanmasi ile en sik görüyoruz vertigoyu. Inmeyi ayirt edebilmek için ise mutlaka nörolojiye basvurmasi gerekiyor hastalarimizin. Buna ek olarak vitamin eksiklikleri de bas dönmesinin sebepleri olabiliyor. Bunu detayli bir tetkikle belirlememiz gerekiyor. Öncelikle tanisi muayene ile konulduktan sonra vertigo semptomunun sebebini arastiriyoruz. Ilk siddetli oldugu dönemlerde ilaç tedavisi uyguluyoruz. Onun disinda bazi manevralar ile hastanin kulak kristallerini yerine oturma islemini gerçeklestiriyoruz.”

‘Hastaligin tedavisi için erken teshis önemli’

Poliklinige gelen hastalarin yüzde 50’sinin vertigo sikâyetini ifade ettigini anlatan Dr. Fatmanur Altunsoy Yilmaz; “15- 20 güne kadar semptomlar basladigi anda hastalarimizin hizlica acil servise basvurmalari gerekiyor. Tanisini koydugumuz inme ise eger erken dönemde müdahale etmek çok önemli, suan vertigo belirtileri ile poliklinigimize basvuru yüzde 50’lerde buda dedigimiz gibi mevsimsel hastaliklarin ve üst solunum yolu hastaliklarinin artmasi ile vertigo sikâyetleri de artiyor. Hastalarimiz ilaç tedavisine ek olarak beslenmesine de dikkat etmeli, badem, ceviz, findik, balik, kirmizi et, tüketmek ve bol su ile saglikli içecekler tüketmek hem beyin damarlarinin korunmasinda hem de periferik vertigonun tetiklenmesinden korunmada son derece önemlidir” diye konustu.

Kaynak: İHA