Karaciger Nakli Bilim Kurulu Baskani Polat Açiklamasi 'Türkiye'de 6 Bin Civari Organ Nakli Yapiliyor'

Saglik Bakanligi Karaciger Nakli Bilim Kurulu Baskani Prof. Dr. Kamil Yalçin Polat, Türkiye’de 30 yil öncesine göre organ naklinde iyi bir mesafe kat edildigini belirterek, 5-6 bin civarinda organ naklinin yapildigini ifade etti.

Karaciger Nakli Bilim Kurulu Baskani Polat Açiklamasi 'Türkiye'de 6 Bin Civari Organ Nakli Yapiliyor'
Diyarbakir’da Memorial Hastanesi bünyesinde organ nakli için farkindalik olusturma amaciyla bir otelde düzenlenen konferans salonunda doktorlar bilgilendirildi. Ihlas Haber Ajansi muhabirine açiklamalarda bulunan Memorial Bahçelievler Organ Nakli Bölüm Baskani ve Saglik Bakanligi Karaciger Nakli Bilim Kurulu Baskani Prof. Dr. Kamil Yalçin Polat, ülkemizde 5-6 bin civarinda organ naklinin yapildigini belirtti.



"Organ naklinde Türkiye parlayan bir yildiz oldu"

Son dönemlerde organ naklinin popüler olduguna isaret eden Polat, "Türkiye’de dünyadaki konumu bu konuda daha bir saglamlastirdik. Türkiye parlayan bir yildiz oldu. Türkiye’de 5-6 bin civarinda organ nakli yapiliyor. Bu bizim için çok iyi bir rakam. Saglik Bakanligi ve devletimizin sosyal devlet olma anlayisiyla SGK çerçevesinde tüm hastalar özelde ve kamuda ücretsiz bu ameliyatlari ve tedavileri görebiliyor. Bu aslinda çok büyük avantajdir. Son 30 yil öncesine bakilirsa o zamanlar ciddi bir organ nakli yapilamamaktadir. Ama artik Türkiye’de yillik 5-6 binin üzerinde organ nakli yapilmaktadir. Organ naklinin sadece karaciger olarak düsündügümüzde bin 700-800 rakamlarini görmüs durumdayiz. Keske organ bagisi artsa da bizim bu sayilarimizin tedavi sayisi daha çok hastaya ulasmayi amaçliyoruz" dedi.

Türkiye’de sadece kendi vatandasimiza degil, yabanci ülke vatandasina da hizmet saglandigini söyleyen Polat, "Dünyanin birçok ülkesinden organ nakli için ülkemize müracaat eden hastalar var. Bu ülkemiz adina da sevindirici bir olay. Organ naklinin temel felsefesinde aslinda ölen insanlarin organlarinin alinmasi gerekiyor. Ama bu oran Türkiye’de biraz az. Amacimiz bunu artirmak olmalidir. Türkiye tabii daha ileriye gidebilir" diye konustu.



"Siroz hastalari özellikle Güneydogu Bölgesi’nde çok fazla"

Güneydogu Anadolu Bölgesi’nin Hepatit B açisindan endemik bir bölge oldugunu belirten Polat, sunlari kaydetti:

"Türkiye içerisinde en fazla popülasyonun oldugu bölgedir. Ama bu da asilardan kaynakli giderek azalmaktadir. Hepatit B’ye bagli siroz hastalari özellikle Güneydogu Bölgesi’nde çok fazla. Siroz hastaligi tedavi edilebilir bir hastalik oldugu için yeni dogan çocuklara bu asilar yapilmalidir. Eger asilar yapilirsa siroz ve Hepatit B gibi bir problemlerle karsilanmamis olacak. Bir de son dönemlerde özellikle obeziteye bagli karaciger nakillerini görmekteyiz."
Kaynak: İHA