Kadinlarin Kabusu Serviks Kanserinde Asi Kritik Önemde

SAMSUN – Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Opr. Dr. Seher Sari, kadinlarda sikça görülen serviks kanserinde asinin kritik önemde oldugunu söyledi.

Kadinlarin Kabusu Serviks Kanserinde Asi Kritik Önemde
Rahim agzi kanseri ya da tibbi adiyla serviks kanserinin kadinlarin kâbusu olmaya devam ettigini belirten Liv Hospital Samsun Kadin Hastaliklari ve Dogum Klinigi’nden Opr. Dr. Seher Sari, “Rahim agzi kanseri; serviks denilen rahim agzinda gelisen ve human virüs yani HPV olarak adlandirilan virüsün bazi tiplerinin de neden oldugu bilinen bir kanserdir. Kadinlarda görülen kanser tiplerinde ikinci sirada yer alir. Rahim agzi kanserlerinin ilk belirtisi genellikle iliski sirasinda ve sonrasinda görülen vajinal kanamadir. Düzenli smear testi yaptirmak ve asilama yöntemi rahim agzi kanseri olma ihtimalini azaltir” dedi.



“HPV virüsleri neden olabilir”

Rahim agzi kanseri ya da tibbi adiyla serviks kanserinin kadinlarin kâbusu olmaya devam ettigini dile getiren Opr. Dr. Seher Sari, “Rahim agzi kanseri; serviks denilen rahim agzinda gelisen ve human virüs yani HPV olarak adlandirilan virüsün bazi tiplerinin neden oldugu da bilinen bir kanserdir. Kadinlarda görülen kanser tiplerinde ikinci sirada yer alir. Rahim agzi kanserlerinin ilk belirtisi, genellikle iliski sirasinda ve sonrasinda görülen vajinal kanamadir. Düzenli olarak smear testi yaptirmak ve asilama yöntemi rahim agzi kanseri olma ihtimalini azaltir” diye konustu.



“3 yilda bir test yapilmasi gerekiyor”

Bu kanser türünden korunmanin mümkün oldugunun altini çizen Dr. Seher Sari, “Rahim agzi kanserinden korunmanin iki yolu vardir. Bunlardan birisi rahim agzi kanser taramasi olan smear testi, digeri ise asilamadir. Ayrica hijyen de çok önemli bir rol almaktadir. Prezervatif kullanmak HPV bulasma riskini azaltir ama tam bir koruma saglamaz. Çünkü enfeksiyon cilt temasi ile de bulasabilir. Smear testi yaptirdiginiz takdirde kanser öncesi lezyonlari yakalama sansi yüksektir. Bu dönemde hastalari tespit edip kanser olmadan tedavi etme sansina sahip olabiliyoruz. Rahim agzi kanseri taramasina cinsel iliskiye baslama yasina bakilmaksizin 21 yasindan sonra baslanmalidir. Yaslari 21 ile 30 arasinda olan kadinlarda 3 yilda bir smear, 31 ile 65 yas arasi kadinlarda 3 yilda bir smear veya 5 yilda bir ko-test denilen smear testi ile beraber HPV testi yapilmalidir” seklinde konustu.



“Asilama yüzde 85-90 oraninda koruyor”

HPV asisinin 2006 yilindan beri dünyada yaygin olarak kullanildigini dikkat çeken Sari, ayrica sunlari söyledi:

“Rahim agzi kanserlerinin nedeni olan HPV’ye karsi üretilmis bir asidir. Asiyi yaptirdiginiz zaman, asinin içinde bulunan virüs tiplerine karsi koruyuculuk ortaya çikmaktadir. Hatta kansere en sik sebep olan HPV 16 ve 18 tiplerine karsi yüzde 100 korunma saglar. Bu asinin yaptirilmasi halinde rahim agzi kanserinden yüzde 85-90 oraninda korunmak mümkündür. Rahim agzi kanserlerinin nedeni olan HPV’nin belli tiplerine karsi olusturulmus bir asidir. 2’li, 4’lü ve 9’lu asi olmak üzere 3 tane asi üretilmistir. Hepsinde genital sigillere sebep olan HPV tip 6-11 ‘e karsi içerik varken, 4’lü asida buna ek olarak en çok rahim agzi kanserine neden olan HPV tip 16-18‘e karsi da içerik mevcuttur. 9’lu asi (Gardasil 9 ) yeni bir HPV asisi olup FDA Aralik 2014’te kullanimina onay vermistir. 4’lü asiya (Gardasil asisina) ek olarak 5 tane daha virüs tipine kasti koruma saglamaktadir. Gardasil 9 asisi yeni kapsamin altina aldigi HPV tipleri ile serviks kanseri (rahim agzi kanseri), vulva kanseri, anüs kanseri, bogaz kanseri, vajina kanseri ve penis kanserine karsi yüzde 90 koruma saglayacagi iddia edilmektedir. Gardasil 9 asisi hem erkek hem de kadinlara yapilabilen bir asi olup Türkiye’de satisa girmistir. Yeni HPV asisi Gardasil 9; HPV tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ve 58 e karsi koruma saglayacaktir. 15 yasin altindaki kiz ve erkeklere 2 doz halinde, 15 yas üstündekilere ise 3 doz halinde uygulanmaktadir.”
Kaynak: İHA