Bu Projeyle Terör Eylemleri Önceden Tespit Edilebilecek

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde (SCÜ) gelistirilen, ‘Davranissal Otopsi’ projesiyle kameralarda süphelilerin yüzleri görünmese dahi; sergiledikleri anormal davranislar, yürüyüsleri ve beden dili onlari ele verebilecek.

Bu Projeyle Terör Eylemleri Önceden Tespit Edilebilecek
SCÜ Iletisim Fakültesi Yeni Medya ve Iletisim Bölüm Baskani Doç. Dr. Sefer Darici, gelistirdigi ‘Davranissal Otopsi’ projesi ile terör eylemlerinin önüne geçmeyi amaçliyor. Iki asamadan olusan projede ilk asamada, güvenlik güçlerine terör eylemcilerinin; beden dili, yüz ifadeleri, konusmalari ve bulunduklari çevrede yaptiklari hareketleri analiz edebilmeleri için egitim verilecek. Projenin ikinci asamasinda ise kisilerin ve nesnelerin bulunduklari ortamda sergiledikleri anormal davranislari, yürüyüs ve beden dili hareketleri bilgi islemciye kaydedilecek. Islenen veriler sehirlerde bulunan sehir güvenlik kameralarina aktarilacak. Böylelikle herhangi bir terör eylemcisi kalabalik bir ortamda dahi olsa davranis ve beden dili analiz edilerek, terörist faaliyete geçmeden önce tespit erilebilecek.

Teröristler eylemden önce tespit edilecek

Doç. Dr. Darici, çalismayla süphelileri eylemlerinden önce tespit etmeyi amaçladiklarini belirterek, "Davranissal Otopsi suç veya suça iliskin olaylarin önceden tespit edilebilmesine yönelik gelistirmis oldugumuz bir yöntem. Bu anlamda hem hizli hem de kapsamli otopsiyi içeren iki alt basliga ayriliyor. Ilk kisimda özellikle güvenlik kuvvetlerinin terör veya teröre iliskin olaylari önceden tespit edebilmelerini ve bu konuda ki deneyimlerini isin içine katarak önlem almalarina yönelik gelistirilmis bir yöntem. Kisilerin beden dili, yüz ifadeleri, konusmalari ve bulunduklari çevrede yaptiklari hareketlerinin analizlerini bireysel olarak herhangi bir teknik yardim almadan yapabilmelerini saglayan ve hizli karar alma süreçlerinde oldukça etkili bir yöntem. Davranissal Otopsi’nin diger bir ayagi ise kapsamli otopside özellikle makine ve yapay zeka teknolojilerinden yararlanmak. Terör eylemlerine iliskin herhangi bir süpheye dayanan durumu önceden tespit edilmesine yönelik bir proje" dedi.



"Yüzleri kameraya yansimasa bile tespit edilecek"

Doç. Dr. Darici, herhangi bir terör eylemcisinin yüzü güvenlik kameralarina yansimasa dahi tespit edilebilecegini vurgulayarak, "Projenin ilk ayagi tamamlandi. Ikinci ayaginda özellikle suç ve suça iliskin davranislar yapay zeka araciligiyla makineye ögretilecek. Örnegin bir güvenlik kamerasindan herhangi bir anormal davranisin bir parka ya da kalabalik bir caddede birakilan süpheli paketin önceden tanimlanabilmesini saylayacak. Bir baska örnek ise kalabalik caddede bir canli bombanin hareketlerinden, davranislarindan anormal olanlarin ayrilmasi ve böylece ilgili bölgede bulunan güvenlik kuvvetlerinin önceden uyarilmasi ve buna iliskin tedbir alinabilmesini saglayacak. Insanlarin parmak izi gibi yürüyüsleri de essiz ve kendilerine has karakteristik özellikler barindirir. Bir güvenlik kamerasina yansiyan görüntüde yüzün görünmedigi hallerde dahi kisilerin yürüyüslerini makineye tanimlayarak bu kisinin kim olabileceginin tahmin edilmesini saglayacak. Bu kisi aranan bir kisi olabilir, terör eyleminde bulunabilir. Bunun sonucunda ilgili güvenlik kuvvetlerinin uyarilarak önceden tedbir alinmasi saglanacak" ifadelerini kullandi.

"Ilk kisim tamamlandi"

Darici, projenin ilk asamasinin tamamlandigini ikinci asamasinin ise hatasiz olmasi için zaman alacagini söyleyerek, "Ikinci kisim da birçok teknik altyapi, yazilim süreci ve hatalarin ayiklanmasi gereken bir süreç gerektiriyor. Ilk kisminda basarili sonuçlar aldik. Ancak projenin ikinci asamada teknik kismin belirli bir asamaya gelmesi zaman alacak. Fakat tamamlandigi zaman özellikle teröre iliskin olaylarda güvenlik kuvvetlerinin elini oldukça güçlendirecek. Birçok farkli unsuru ve insan davranislarini ve özelliklerini bu projede degerlendiriyoruz. Bunlar içinde bulunan kültürden kültüre, ortamdan çevre kosullarina kadar birçok etken olarak farklilik gösteriyor" diye konustu.

Kaynak: İHA