Bakan Özer Açiklamasi 'Egitim Kurumlarini Güvenli Hale Getirmekle Ilgili En Ufak Bir Tavizimiz Yok'

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, “Çocuklarimiz ve ögretmenlerimiz için egitim kurumlarini güvenli hale getirmekle ilgili en ufak bir tavizimiz yok. Okullarimizda bu kültürü yayginlastirmak üzere çalismalarimizi hizlandiriyoruz” dedi.

Milli Egitim Bakani Özer, güvenli okul kültürünü yayginlastirmak üzere yeni bir çalisma baslatilmasina iliskin yaptigi açiklamada, Özel Egitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlügü bünyesinde, ögrencilere yönelik rehberlik ve psikolojik danisma hizmetlerinde çok yönlü çalismalar yürütüldügünü anlatti. Bu çalismalarda ögrencilerin gelisim dönemlerini dikkate aldiklarini anlatan Özer, yürütülen faaliyetlerin de akademik, sosyal duygusal ve kariyer gelisim alanlari odaginda oldugunu söyledi.



Bu çerçevede, 2022-2023 egitim ögretim yili ile birlikte okullarda tüm kademelerde "akran zorbaligi", "siber zorbalik", "psikolojik saglamlik" gibi konulari içeren yeni farkindalik ve psikoegitim programlarinin hazirlandigini ve uygulamaya konuldugunu bildiren Özer, ayrica pek çok etkinligin yer aldigi sinif rehberlik programlarinin da yürütüldügünü anlatti.

Bunun yaninda ögrencilerin karsilasabilecekleri risk durumlarina yönelik okullarda gelisimsel önleyici psikolojik danisma ve rehberlik hizmetleri verildigine isaret eden Özer, "Sinif rehberlik programlarimizin yani sira çocuklarimizin duygularini saglikli yollarla ifade etmeleri, empati becerilerini gelistirmeleri, farkliliklara saygi duymalari, çatisma çözme, yardimlasma, isbirligi gibi sosyal beceriler kazanmalari amaciyla akran zorbaligi farkindalik programlarini hazirladik. Ögrencilerin arkadaslik iliskilerini gelistirerek okulda güvenli iletisim ortamlari olusturmalarina yardimci olmaya yönelik psikoegitim programlarimizi da uygulamaya aldik" bilgisini paylasti.

Özer, ayrica okul öncesi ve ilkokul ögrencilerinin akran zorbaligi konusunda farkindalik kazanmalari ve bas etme becerileri gelistirmelerine yönelik çesitli programlar hazirlandigini bildirdi.

"Zorbaliga karsi sifir tolerans gösteriyoruz"

Okullarda ailelere, okul yöneticilerine ve ögretmenlere zorbaligin tanimi, türleri, nedenleri, sonuçlari hakkinda farkindalik çalismalari yürütüldügünü bildiren Özer, sunlari kaydetti:

"Okullarimizda, tüm egitim sistemimizde ögretmenin ögrenciye, ögrencinin ögretmene, ögrencinin ögrenciye, ögretmenin ögretmene uyguladigi zorbaliga karsi sifir tolerans gösteriyoruz. Bu konudaki tüm süreçleri takip ediyoruz. Çocuklarimiz ve ögretmenlerimiz için egitim kurumlarini güvenli hale getirmekle ilgili en ufak bir tavizimiz yok. Okullarimizda bu kültürü yayginlastirmak üzere çalismalarimizi hizlandiriyoruz."

Bakan Özer, "Akran Zorbaligini Önlemede Bütüncül Okul Yaklasimi" çalistayi düzenleyeceklerini belirterek, "Akran zorbaliginin anlatilmasi, farkindaligin artirilmasi ve sonrasinda yürütülecek çalismalari desteklemek adina alaninda uzman akademisyenlerin katilimi ile bir çalistay düzenleyecegiz. Bu dogrultuda akademisyenler, farkli illerden farkli tür ve kademelerden okul yöneticileri ile rehber ögretmen ve psikolojik danismanlardan olusan 100 katilimci ile ’Akran Zorbaligini Önlemede Bütüncül Okul Yaklasimi’ konulu çalistayimizda bir araya gelecegiz. Hafta basi yapilacak çalistayda, akran zorbaligini önleme ve bas etme stratejileri, akran zorbaligini önlemede ailelerin ve okulun rolü gibi konulara deginerek akademisyenlerimizle konuyu pek çok yönüyle ele alacagiz. Çalistaydan çikan sonuçlara göre almamiz gereken yeni önlemler, yeni düzenlemeler oldugunda bunlari da hizli sekilde uygulayacagiz."
Kaynak: İHA