Vali Tavli, MSKÜ Ve Denizli PAÜ Rektörleri Stratonikeia'da Incelemelerde Bulundu

Türkiye’nin en önemli antik kazi çalismasinin yürütüldügü Mugla’nin Yatagan ilçesi sinirlarindaki Stratonikeia antik kentine Mugla Valisi Orhan Tavli, Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ve Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ziyaret ederek çalismalar hakkinda kazi Baskani Prof. Dr. Bilal Sögüt’ten bilgi aldi.

Vali Tavli, MSKÜ Ve Denizli PAÜ Rektörleri Stratonikeia'da Incelemelerde Bulundu
Dünyanin en büyük antik mermer kenti olmasinin yaninda Helenistik dönemden günümüz Cumhuriyet dönemine kadar tüm dönemleri içinde barindiran ve hala içinde yasamin sürdügü Stratonikeia antik kentinde yil boyunca kazi, restorasyon ve konservasyon çalismalari devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Mugla Valiligi ve Yatagan Belediyesi tarafindan maddi destek saglanan çalismalarda antik kentin içinde degisik alanlarda çalismalar yürütülüyor. Mugla Valisi Orhan Tavli, sik sik Mugla bölgesinde devam eden kazi arkeolojik kazi, restorasyon ve konservasyon çalismalarini yerinde inceliyor.

Denizli Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Mugla bölgesinde Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Bilal Sögüt ve Ortaca Dalyan Iztuzu sahilinde bulunan DEKAMER Baskani Prof. Dr. Yakup Kaska’nin önemli çalismalar yürüttügünü açikladi.

Rektör Kutluhan, "Pamukkale Üniversitesi’nin Arkeoloji Bölümünden Bilal Sögüt hoca Stratonikeia antik kentinin arkeoloji çalismalarini yapiyor. Yakup Kaska hocamiz ise Iztuzu plajinda Kaplumbagalarin teshis, tani ve tedavisi ve onlarin rehabilitasyonu ile ilgileniyor. Pamukkale Üniversitesi olarak biz her iki hocamizin arkasindayiz ve onlari destekliyoruz. Stratonikeia tarihi bir mekan olup, bu mekanin tekrar canlandirilmasi için Mugla Valisi Orhan Tavli Bey, Yatagan Belediye Baskani ve Kaymakami çok ciddi çalisma ve katki yapiyorlar. Ben onlara tesekkür ediyorum. Yapilan her is ne Üniversite, ne kaymakamlik ne de valilik adina olur. Yapilan is Türkiye adinadir. Ülkemizin taninirligini anlatmak, uluslararasi alanda ön plana çikarmak adinadir. Bu her iki çalisma da bunlarin bir parçasidir. Bizim Mugla Sitki Koçman Üniversitesi ile çok siki iliskilerimiz var. Bu iliskiler dogrultusunda da yakin gelecekte, kongreler, sempozyumlar düzenlemeyi planliyoruz. Geldigimiz noktada bu çalismalara Sayin Cumhurbaskanimizin da desteklemesi bizlere onur vermektedir. Bu ülke isine asik insanlarla yükselecektir. Ki bunlardan birisi Bilal hocamizdir. Diger taraftan Yakup hocamiz da ayni ve onunla birlikte dünyaya açiliyoruz. Kaplumbagalari tedavi ederek onlari tekrar kendi yuvalarina dönmelerini sagliyoruz ki onlar da Okyanuslari denizleri gezerek Türkiye’yi anlatiyorlar. Türkiye’nin ne kadar dogaya ve tarihe sahip çiktigini gösteriyorlar” dedi.

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Stratonikeia antik kentinin Mugla için çok önemli bir kent oldugunu belirterek, “Stratonikeia esasen Helenistik dönemde Seleukos kralindan birisi karisinin ismini vermis buraya. Ama kentteki yerlesim çok daha eski. Kentteki yerlesim buranin kazi Baskani degerli hocamiz Arkeolog Bilal Sögüt’ün anlattiklari ve yazdiklarina göre Tunç çagina kadar geri gidiyor. Gördügünüz gibi, birakin Tunç çagini günümüze kadar sadece Osmanli dönemine kadar degil, modern Cumhuriyet dönemine kadar hayatin devam ettigini görüyoruz. Stratonikeia Mugla bölgesi için çok önemli bir kent. Burasi ayni zamanda Roma Imparatorlugu döneminde hali hazirdaki yapilarin önemli bir kismi 2. 3. Yüzyillara tarihleniyor. Bu 2. ve 3. Yüzyillar Roma tarihinin en klasik ve ne zengin ve müreffeh dönemi. Zaten bu yapilar da bunu yansitiyor” dedi.

Kaynak: İHA