'Yeni Yilda Tapu Masraflari Artti'

Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, "2023 yilinda tapu masraflarinda gerek emlak vergisi degerlerindeki artis gerekse de döner sermaye isletmesi tarifesindeki degisiklikler nedeniyle tapu islem masraflarinda artislar yasaniyor" dedi.

'Yeni Yilda Tapu Masraflari Artti'


ITO Meclis üyesi ve Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, 2023 yilinda tapu masraflarinda gerek emlak vergisi degerlerindeki artis gerekse de döner sermaye isletmesi tarifesindeki degisiklikler nedeniyle tapu islem masraflarinda artislar yasandigini söyledi.

Özelmacikli, “2022 yili için yeniden degerleme orani yüzde 122,93 olarak tespit ve ilan edildi. Döner sermaye ücreti hesabinda esas alinan ve her yil yeniden degerleme oraninda artirilan gösterge yeni yil itibari ile 233 TL’den 519 TL’ye yükseldi. Bu bedel satistan ipotege tüm Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügünce sunulan hizmeti etkiliyor. Ayrica 2023 yilinda emlak vergisi yüzde 61,465 oraninda artirilarak hesaplanacak. Bu iki degisim nedeniyle tapu islemlerinin masraflari artti” dedi.



"Illere göre degisiyor"

Tapu isleminin yapildigi il ve ilçelerin yöresel katsayilarin farkli olduguna ve bu nedenle tapu islemleri sirasinda tahsil edilen döner sermaye bedellerin degistigine dikkat çeken Özelmacikli, “Tarife cetvelindeki yöresel katsayilar; il ve ilçelerin cografi ve ekonomik durumu, nüfusu, gelismislik seviyesi, islem hacmi ve tasinmazlarin degeri dikkate alinmak suretiyle Bakanlikça 0,50-2,50 arasinda degisiklik gösteriyor. Örnegin Istanbul’un tüm ilçelerinde yöresel katsayi 2.5 kat olarak uygulaniyor. Buna göre 2022 yilinda 582,50 TL olan satistaki döner sermaye bedeli 2023 yilinda bin 298,5 TL olarak tahsil edilecek. Burdur Kemer’de ise 259,5 TL olarak uygulanacak” dedi.



"Bazi islemlerde iki, bazi islemlerde dört kat aliniyor"

Döner sermaye bedelinin islem türlerine göre farkli alindigini da ifade eden Özelmacikli, “Örnegin, bir adet tasinmazda satis ve ipotek tesisinin tek bir talepte yapilmasi halinde; iki adet islem ücreti, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor. Yetki alani disi tapu islemlerinde ise; yetki verilen tapu müdürlügünün yöresel katsayisi esas alinarak hesaplanan islem ücretinin iki kati, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor. Yurt disi tapu islemlerinde; yurtdisi yöresel katsayi esas alinarak hesaplanan islem ücretinin dört kati, döner sermaye ücreti olarak tahsil ediliyor” dedi.



"Yeni rekor kirildi

Tüm gayrimenkul türlerinde yeni bir satis rekorunun 2022 yilinda kirildigini ifade eden Özelmacikli, “Konut satislarinda 2022 yilinda azalma yasanirken tüm gayrimenkul satislarinda artis yasadik. Ulasabildigimiz son verilere göre geçen yila göre yüzde 6’lik bir artis ile 3 milyon 203 bin gayrimenkul satisi gerçeklesti. Satislardan elde edilen tapu harci geliri ise 41 milyar lira seviyesine ulasti. 2023 yilinda beklenen toplam harç geliri ise 54 milyar 762 milyon 327 bin lira” dedi.

Kaynak: İHA