Van Gölü'nde Sular Çekildi, Su Alti Peribacalari Ortaya Çikti

BITLIS – Van Gölü’nde son yillarin en fazla su çekilmesinin yasanmasiyla "su alti peribacalari" olarak nitelendirilen mikrobiyalit tarlalari olustu.

Van Gölü'nde Sular Çekildi, Su Alti Peribacalari Ortaya Çikti
Dünyanin en büyük sodali gölü olan Van Gölü’nde, iklim degisikligine bagli yasanan kuraklik nedeniyle su çekilmesi devam ediyor. Özellikle son yillarda dalis tutkunlarinin ilgi göstermeye basladigi Van Gölü, bugünlerde su çekilme orani ile gündemde. Van Gölü’nün Tatvan sahillerinde yasanan su çekilmesi sonucu ortaya çikan mikrobiyalitler de dikkatlerden kaçmiyor. Van Gölü’nde mercan resiflerine benzeyen ve "su alti peribacalari" olarak nitelendirilen mikrobiyalitler, dalis turizmi açisindan da önemli bir yer tutuyor. Her geçen gün farkli bölgelerde görülmeye baslanan mikrobiyalitler, özellikte Tatvan’in Van Gölü kiyisinda yer alan Incekaya köyünde adeta görüntüsüyle mikrobiyalit tarlalarini andiriyor.

Van Gölü sahilinde ortaya çikan farkli boyutlardaki yüzlerce mikrobiyalit havadan da görüntülendi. Olusan görüntüler bir yandan görsel bir güzellik sunarken, diger yandan ise su çekilme seviyesinin boyutunu gözler önüne serdi.

Su çekilmesinden dolayi üzgün olduklarini belirten Gamze Tunç, “Su anda Van Gölü kiyisinda bulunan Incekaya köyündeyiz. Maalesef ki ülkemizde yasanan kurakliktan dolayi Van Gölü de nasibini almis bulunmaktadir. Daha önce suyun dibinde bulunan mikrobiyalitler, ne yazik ki kurakliktan dolayi gün yüzüne çikti. Bundan dolayi çok üzgünüz. Gerçekten Van Gölü bizim için çok degerli bir miras” dedi.

Kaynak: İHA