Üzümde Rakip Ülke Sayisi Artti, Ihracatta Düsüs Yasandi

Manisa’nin dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzüm ihracati, Rusya-Ukrayna savasi, pazara yeni giren ülkelerin artmasi ve yasanan ekonomik krize ragmen yine de sevindirici rakamlara ulasti. Alasehir Gümrügünden 2021 yilinda 230 bin ton olarak gerçeklesen ihracat 2022 yilinda 186 bin ton olarak gerçeklesti.

Üzümde Rakip Ülke Sayisi Artti, Ihracatta Düsüs Yasandi
Çekirdeksiz Sultaniye üzüm ihracati 2021 yilina göre düsüs gösterdi. Geçtigimiz yila göre 44 bin ton daha az ihracat gerçeklesmesinin en önemli sebeplerinden biri en çok ihracat yapilan Rusya’nin Ukrayna ile olan savasi, dünya genelinde yasanan ekonomik kriz ve çekirdeksiz üzüm üreticisi ülke sayisinin 5’ten 15’e yükselmesi olarak gösterildi. Özellikle Azerbaycan ve Özbekistan’in çekirdeksiz üzümlerle Rusya Pazarina girmesi yasanan düsüste en önemli etkenlerden biri olarak belirtildi.

Alasehir Gümrügünden 323 bin ton tarimsal ürün ihracati

Manisa’nin Alasehir ilçesinde 2022 yilinda 186 bin ton yas üzüm, 26 bin ton kiraz, 17 bin ton armut gibi ürünler basta olmak üzere toplamda 76 farkli kalemde 323 bin ton tarimsal ürün ihracati gerçeklesti. Rusya Ukrayna Savasi’na ragmen en çok ihracat yine Rusya’ya yapilirken, denizi ve limani olmayan ilçede bulunan Alasehir Gümrük Müdürlügünden 2022 yilinda 17 bin tir çikis yapti. 79 farkli ülkeye ihracat yapildi.

"Özbek ve Azerbaycan üzümleri önümüzdeki yillarda üzerimize baski yapabilir"

Üzümün baskenti olan Alasehir’den, çekirdeksiz Sultaniye Üzüm ihracatinin en çok Rusya’ya yapildigini belirten Alasehir Ticaret Borsasi Baskani Hüseyin Soygür, "2022 yilinda Alasehir’den yapilan ihracata baktigimizda 186 bin ton yas üzüm ihracati oldu. 26 bin ton kiraz ihracati oldu. 17 bin ton da armut ihracati oldu. Toplamda 323 bin ton tarimsal ürün ihracatimiz var. Bunlari 79-80 farkli ülkeye gönderiyoruz. Alasehir Borsasi, Gümrügü, ihracatçisi, tarim teskilati olarak 17 bin tir çikis yapmisiz. Bu iyi bir rakam. En çok ihracat Rusya Federasyonu, ondan sonra Avrupa Birligi ülkeleri geliyor. Afrika ülkeleri var. Genelde üzüm ihracatinin çogu Rusya Federasyonu. Sonra Avrupa Birligi ülkeleri geliyor. Geçen yila göre Rusya Federasyonuna yapilan ihracatta biraz eksilme var. Bu Ukrayna -Rusya arasinda yasanan savasin etkisinden kaynaklaniyor. Birde Özbekistan ve Azerbaycan’da üretilen üzümler de Rusya pazarinda. Oradan da yaklasik 50 bin ton ihracat azalmasi var. Özbek ve Azerbaycan üzümleri ileriki yillarda bizim üzerimizde bir baski olacakmis gibi görünüyor. Biz üzümümüzü daha iyi daha kaliteli yetistirdigimiz sürece pazarda daha çok söz sahibi olabiliriz. Ama onun yaninda yine de bu Avrupa Birliginden sonra Rusya Federasyonu ve Bagimsiz Devletler Toplulugu kendi arasinda gümrük anlasmasi var Türkiye’ye göre biraz daha fazla imtiyazli olacagini düsünüyorum. En azindan anlasmalar öyle. Burada amaç 2023 yilinda rakamlari daha yukariya çikarmak. Bu sene savas ve dünyada yasanan ekonomik krizden dolayi pazarda daralma var. Insallah 2023 yilinda da çok iyi olacagini ümit edelim, iyi olmasi için dua edelim." dedi.



"Dünyada üzüm üreten ülke sayisi artti"

"Dünyada daha önce sultaniye yas ve kuru üzümde ciddi anlamda üretim yapan 5-6 ülke vardi." diyen Soygür, "Son yillarda kuru ve yas üzüm degerlenince bu ülke sayisi 14-15’e çikti. Bizim Türk çiftçisi olarak daha kaliteli ürün yetistirmemiz gerekiyor. Çünkü üretici ülkelerle rekabet edebilmemiz için daha çok çalismamiz gerekiyor. Iklim sartlari çok el vermiyor ama bizimde bu dünya ülkeleri ile rekabet edebilmemiz için bu enflasyonun yenilmesi gerekiyor, tarim girdilerinin çiftçiye maliyetinin azalmasi gerekiyor. Iran’da elektrik ve mazot çok ucuz, çogu ülkede ayni. Bizim bu ülkelerle rekabet edebilmemiz için daha çok çalismamiz, tarim girdilerinin azalmasi gerekiyor." seklinde konustu.

Kaynak: İHA