Mutlu Ögrenciler Ve Donanimli Mezunlar Için Yeni Sistem Açiklamasi 'Ögrenci Dekanligi'

Özellikle farkli kültürlerdeki ögrencilerin birbirlerine ve ülkeye adapte olmalarini kolaylastirmak için farkli programlar uyguladiklarini söyleyen Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, bu amaçla hayata geçirdikleri “Ögrenci Dekanligi” ile mutlu ögrenciler ve donanimli mezunlar yetistirmeyi hedefledikleri belirtti.

Mutlu Ögrenciler Ve Donanimli Mezunlar Için Yeni Sistem Açiklamasi 'Ögrenci Dekanligi'
Üniversite dönemi, ögrencilerin hayatinda ergenlikten yetiskinlige geçis süresindeki en kritik dönem. Sadece egitim sürecinde yeni bir asamaya geçmek degil sosyal, kültürel ve kisisel zenginlesme sürecine geçisi de ifade ediyor. Altinbas Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, bu dönemin aday tanitim döneminden ögrencinin mezuniyetine kadar uzanan, yol arkadasi olmayi gerektiren bir süreç oldugunu ifade etti.

Ögrenci sayilarinin yarisinin uluslararasi ögrenci olduguna dikkati çeken Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, özellikle farkli kültürlerdeki ögrencilerin birbirlerine ve ülkeye adapte olmalarini kolaylastirmak için farkli programlar uyguladiklarini söyledi.

Bu amaçla, bu akademik yilin basinda Ögrenci Dekanligini hayata geçirdiklerini söyledi.

Bütün ögrencilerin sanattan spora, teknolojiden bilime entelektüel bir bakis açisina sahip olmasini istediklerini anlatti. Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, “Bu amaçla bir kesfetme ve farkindalik dersi olan OpenMind’i, Edpuzzle ve Uzem (Uzaktan Egitim Merkezi) entegresyonuyla ögrencilerimizle bulusturuyoruz. Ana hedefimiz ise yeni çevrelerine kolay alismis, mutlu ögrenciler ve donanimli mezunlar yetistirmek” diye konustu.



Yeni nesil oryantasyon: AU101

Bu yil, üniversite oryantasyonunu akran koçlarinin geri bildirimleri dogrultusunda ögrencileriyle birlikte planladiklarini belirten Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, “Biz biraz kenarda durmayi tercih ettik, ögrencinin merkezde oldugu bir program olsun istedik. Oryantasyon sürecinin alisilagelmis yapisi yerine yeni ögrencilerimiz akran koçlarinin ev sahipliginde yerleskelerimizi, sistemimizi taniyacak, onlarin deneyim aktarimiyla adaptasyonlari kolaylasacak. Oryantasyonun ilk gününde ögrenme ve eglence bir arada, festival tadinda olacak.” diye açikladi.



“Dünya Insani” olmak için 2 saatlik atölyeler

Nihai hedeflerinin, ögrencilerini “dünya insani” olarak mezun etmek oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Argun Karacabey, dünyanin birçok farkli ülkesinden gelen ögrencilerinin farkli kültürlerinden beslendiklerini anlatti. Farkli kültürlerin iç içe geçtigi bir ortamda yasamanin, tüm ögrencilerin hassasiyetlerine deger verildigini hissetmelerinin önemli oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Karacabey, “Her ögrencimizi 2 saatlik atölyeler ile farkliliklardan beslenmeyi kesfe davet ediyoruz. 1. sinif ögrencilerimiz, bu atölye çalismasina katilarak AU101’in sertifikalarini alabilecekler ve mezuniyetin ilk sartini yerine getirecekler.” dedi.



“Üniversite Yasamina Uyum”

Tam anlamiyla uluslararasilasmis ve kültürel zenginliklere sahip bir yapi olduklarindan bahseden Prof. Dr. Karacabey, Uyum Programi AU101’e üniversiteye gelen her yeni ögrencinin katilimini zorunlu tuttuklarini vurguladi. Prof. Dr. Karacabey, “Uyum programinin en önemli parçasini olusturan Farkliliklara Adaptasyon (Adoptation to Differences) atölyesi Uluslararasi ögrencilerin ülkemize adaptasyonunu desteklerken kampüs içinde birbirinin hassasiyetlerini bilen, saygi duyan bir ögrenci kültürü olusmasini da sagliyor. Atölye içinde yer alan farkli kültürel kodlarin tartisildigi, iletisim temelli grup çalismalarinin yer aldigi modüllerle ögrencilerin birbiriyle kaynasmasi destekleniyor. Böylece ögrenciler için farklilari ötekilestirmek yerine bunlardan beslenerek farkli dünyalarla tanisacaklari bir ortam olusturuluyor” dedi.

Karacabey ayrica atölye öncesi birbiriyle konusmaya çekinen ögrencileri atölye sonrasinda kantinde, kulüp etkinliklerinde, sosyal ortamlarda bir arada görmenin atölyenin en büyük katkilarindan biri oldugunu iletti. Üniversitenin bu atölye çalismalarini daha verimli kilabilmek adina Türk Kültür Vakfiyla birlikte çalistigina ekledi.

Adaptation to Differences atölyesi hakkinda

Atölyenin içerigi Türk Kültür Vakfinin psikolog egitmenleri tarafindan Ögrenci Dekanligi koordinasyonunda hazirlandi.

Atölye içerigi hazirlanirken ögrencilerin, akademisyenlerin ve idari birimlerin önceki yillarda Rektörlüge ilettigi ihtiyaç ve geri bildirimler göz önünde bulunduruldu.

Atölye tüm 1. sinif ögrencileri için katilimin zorunlu oldugu 30 farkli oturum olarak planlandi.

Ayni zamanda ögrenciyle iletisimde bulunan tüm idari birimler için de atölye çalismasi hazirlandi.

Atölyenin temel hedefi uluslararasi ögrenciler için farkli bir ülkeye uyum sürecini kolaylastirirken Türk ve Uluslararasi ögrenciyi farkliliklarla zenginlesen ortak bir üniversite kültüründe bulusturmak olarak belirlendi.
Kaynak: İHA