Çöp Toplayicilarinda Artan Cilt Hastaliklari, Bulasici Enfeksiyona Dönüsüyor

Sokaklarda çöp toplayan geri dönüsümcülerde artan cilt hastaligi, bulasici enfeksiyona dönüsüyor. Deri ve Zührevi Hastaliklar Uzmani Dr. Hamza Aktas, durumun cilt kanserine kadar varabilecegini söyledi.

Çöp Toplayicilarinda Artan Cilt Hastaliklari, Bulasici Enfeksiyona Dönüsüyor
Kimisi çocuklariyla kimisi tek olarak sokaklarda basta kagit, plastik olmak üzere attik malzeme toplayan ve atik malzeme dönüsüm yerlerinde çalisan insanlarda cilt hastaliklari, bulasici enfeksiyon olusumu ve cilt kanserine kadar giden tehlike ile karsi karsiya. Diyarbakir Memorial Hastanesinde görevli Deri ve Zührevi Hastaliklar Uzmani Dr. Hamza Aktas, bu alanlarda çalisanlari uyararak, korunma kiyafet ve izole alanlari önerisinde bulundu.

Hem çöp toplayicilarda hem de geri dönüsümde çalisan kisilerde en sik karsilastiklari tablonun genellikle enfeksiyon hastaliklari oldugunu ifade eden Dr. Aktas, "Özellikle eldiven, koruyucu ekipman olmadan korumasi bir sekilde temas varsa enfeksiyonlar ve bulasici hastaliklar olabiliyor. Özelliklede bakteriyel enfeksiyonlarda daha çok karsilasiyoruz. Bu enfeksiyonlar evdeki baska kisilere de bulasabiliyor bu anlamiyla da önemli" dedi.

Dr. Aktas, "Koruyucu ekipmanla çalisilmasi gerekiyor fakat çalisilmadigi taktirde herhangi bir enfeksiyon durumunda hekime basvurarak bulasiciligin önüne geçilmesi için tedaviye alinmasi gerekiyor. Bizim için en önemli karsilastigimiz tablolardan bir tanesi, bunun disinda çöp toplayicilari çöpe atilmis kesici, delici aletlere bagli yaralanmalar, bu yaralanmalar açik hale geldiginde üreyen enfeksiyon tablolari ortaya çikabiliyor. Bilinçsiz bir sekilde çöplere atilmis evsel atiklarin içerisindeki bazi kimyasallara bagli pil veya farkli kimyasal atiga karsi alerjik reaksiyonlar gerçeklesebiliyor. Kimyasal yaniklar gelisebilecegi için bu anlamda da çok dikkat edilmesi gerekiyor" seklinde konustu.



"Günes cilt kanserine neden oluyor"

Çöp toplayicilarinin günün büyük kismini disarida geçirdiklerini belirterek, özellikle açik havada günesli günlerde günese bagli sikintilar olan alerjik lekelerde artis, hassas cildi olanlarda deri kanseri gibi durumlara dikkat edilmesi gerektigini hatirlatan Dr. Aktas, çalisildiktan sonra hijyen çok önemli bir rol oynadigini vurguladi.

Gün boyunca kirli malzemelere temas edildiginde mümkünse çalisma yerinde hijyeni tamamlayarak eve geçilmesi gerektiginin altini çizen Dr. Aktas, "Bu mümkün degilse evde izole bir alanda kiyafetler degistirilip hijyen saglandiktan sonra ev ortamina girmek daha anlamli. Burada amacimiz ev ortamina girildiginde bulasici enfeksiyonlarinin önüne geçmek, yoksa giderek zincirleme yolunda enfeksiyon vakalari artmis olur. Çöp toplayicilarinin yas sinirini göremiyoruz, bazen çocugunu kucagina alip toplayanlar var ya da küçük çocuklarin çöp konteynerine girerek çöp topladigini görüyoruz. Bu anlamda yas siniri ve hastalik siniri yok. Çocuklar daha çok korumasizlar, bulasici hastaliklarda daha çok risk tasiyorlar. Bu anlamda bir denetleme mekanizmasinin olmasi gerekiyor" diye konustu.

Kaynak: İHA