Büyüksehir'in 'Engelsiz Bursa' Mesaisi

Bursa Büyüksehir Belediyesi, geçtigimiz yil hayata geçirdigi projeler ile özel gereksinimli bireylerin sosyal yasamin her alaninda yer alabilmesine büyük katki sagladi. Yil boyunca düzenlenen destek, yol yardim, egitim çalismalari ve sosyal aktivite programlari ile ulasilan özel gereksinimli vatandaslarin sayisi 30 bine yaklasti.

Büyüksehir'in 'Engelsiz Bursa' Mesaisi
Bursa’da engelli vatandaslarin sosyal hayatin her alaninda rahatlikla yer alabilmesi amaciyla birbirinden farkli projeleri devreye alan Büyüksehir Belediyesi, 2022 yilinda da özel gereksinimli bireylere yönelik pozitif ayrimcilik politikasindan taviz vermedi. Özel gereksinimli bireylerin çesitli branslarda mesleki becerilerinin gelismesine yardimci olmak ve engelli ailelerinin gündelik hayatlarini kolaylastirmak amaciyla düzenlenen kurslara, yil boyunca bin 858 ögrenci katildi.

Egitim hizmetleri çerçevesinde bilgisayar, el sanatlari, resim, müzik ve halk oyunlari gibi derslere katilan engelli bireylerden 208’i halen kurslara devam ediyor.

Sosyal destek

Bursa’da ikamet edip ‘sosyoekonomik yetersizlikten dolayi’ korunmaya, bakima ve yardima muhtaç kisi ve gruplara yönelik farkli sosyal destek programlari düzenlendi.

Isitme ve takip cihazlari, protez-ortez, manuel ve akülü tekerlekli sandalye tedariki, hasta yatagi, hasta bezi, solunum aparati, glütensiz gida, Kart16 ve gida ile afet durumlarinda ev esyasi yardimlarini kapsayan destekler çerçevesinde, 6 bin 953 sosyal inceleme yapildi ve muhtaç kisilere bin 742 adet tibbi malzeme destegi saglandi. Yine 17 ilçede 650 adet glütensiz gida paketi, ihtiyaç sahiplerine ulastirildi.

Yol yardim

Engelli bireylerin ulasim özgürlügünün kisitlanmamasi amaciyla tekerlekli sandalyelerin tamir ve bakimi, akü degisimi ve yedek parça ihtiyaçlarini ücretsiz karsilayan Büyüksehir Belediyesi’nin Yol Yardim Hizmeti de (SEYYAH) büyük ilgi gördü. 2 adet hafif ticari araçla mobil olarak saglanan hizmetten, 2022 yilinda bin 199 kisi yararlandi. Bunun yaninda vatandaslarin sorunsuz bir sekilde gezebilmeleri ve akülü araçlarini rahatlikla sarj edebilmeleri amaciyla, sehrin farkli noktalarindaki dolum istasyonu sayisi 20’ye çikarildi. Akülü ve manüel araç kullanan 374 vatandasin kamu kurum ve kuruluslarina ulasimi da özel liftli engelli araçlari ile saglandi.

Turizmden istihdam

Engelli çocuk ve ailelerinin Bursa’nin degerlerini yakindan tanimalarina imkân saglayan ‘Engelsiz Turizm’ projesine katilim giderek artarken, özel gereksinimli bireylerin ‘is firsatlarina ulasarak’ çalisma yasamina dahil edilmesi amaciyla düzenlenen Engelsiz Istihdam Fuari’na da bin 200 engelli vatandas katildi.

Bunun yaninda, ‘sportif etkinlikler yoluyla’ engelli bireyler arasinda isbirligi, paylasim ve kisilerarasi iliskilerin gelismesi amaciyla düzenlenen spor etkinliklerine de yil boyunca 771 kisi katildi.

Büyüksehir Belediyesi, danismanlik hizmetlerinden spor aktivitelerine, egitim çalismalarindan sosyal desteklere kadar birçok farkli etkinlikle 28 bin 794 özel gereksinimli bireye ulasti.

Engelsiz sehir Bursa

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, ‘Engelsiz sehir Bursa’ vizyonu dogrultusunda ‘engelli vatandaslarin hizmete erisimi noktasindaki tüm engellerin kaldirilmasi için’ yogun çaba harcadiklarini söyledi.

Dünya nüfusunun yaklasik yüzde 15’inin farkli engellilik durumlarina sahip oldugunu hatirlatan Baskan Aktas, “Büyüksehir Belediyesi olarak engelli vatandaslarimizin karsilastigi sorunlara dikkat çekmek ve çözüm üretmek için projeler gelistiriyoruz. Engelsiz sehir Bursa vizyonumuz dogrultusunda ‘Bu sehirde engel yok’ diyerek, sorumluluk alanimizdaki kaldirim, yol, üst ve alt geçit, tarihi ve turistik mekanlari engelli bireylerin kimseye ihtiyaç duymadan kullanabilecegi hale getiriyoruz” dedi.

Kaynak: İHA