Bütçesi 9 Bakanliktan Fazla Olan IBB, Sifirdan Metro Projesi Gelistiremedi

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Istanbul’da metro insaatlarini hizlandirarak, iki havalimanini rayli sistemlerle bulusturuyor. Istanbul Havalimani’na 22 Ocak’ta metro baglaniyor. 2023 yili bütçesi 9 bakanliktan fazla olan IBB ise 4 yilda yeni bir metro projesi gelistirip Istanbullularin hizmetine sunamadi.

Bütçesi 9 Bakanliktan Fazla Olan IBB, Sifirdan Metro Projesi Gelistiremedi
Istanbul’da metro sorunlari bakanlik tarafindan çözüme ulasiyor. 2019 yili yerel seçimlerinde Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligi görevine seçilen Ekrem Imamoglu, geride kalan 4 yilda yeni bir metro hatti planlayip hizmete sunamadi. IBB’nin 115 milyar 250 milyon liralik 2023 bütçesi Kasim ayinda oyçokluguyla kabul edildi. Bu rakamin, Strateji ve Bütçe Baskanligi’nin 2023 yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve Bagli Cetveller tablosundan elde edilen bilgilere göre, ayri ayri olarak Adalet Bakanligi, Ticaret Bakanligi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Disisleri Bakanligi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi’nin bütçelerinden fazla oldugu görüldü.

2023 yilinda 181,6 milyar lira bütçe ödenegine sahip olan Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Istanbul’da iki havalimanini metroyla bulusturuyor. Sabiha Gökçen-Tavsantepe hattini Ekim 2022’de hizmete alan bakanlik, Istanbul Havalimani-Kagithane baglantisi için gün sayiyor. Kagithane-Istanbul Havalimani Metro Hatti’nda incelemelerini sonrasinda açiklama yapan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, 22 Ocak tarihinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla hattin açilacagini açikladi.

Istanbul Havalimani’na Kagithane’den 24 dakikada ulasilabilecek

Bakan Karaismailoglu verdigi bilgilere göre, hattin isletmeye açilmasiyla birlikte Istanbul Havalimani’na Kagithane’den 24 dakikada ulasilabilecek. Hattin Gayrettepe-Kagithane bölümünün ise bu yilin Nisan ayinda faaliyete geçmesi planlaniyor.

37,5 kilometrelik güzergahta 4 ilçeyi birbirine baglayan Gayrettepe, Kagithane - Istanbul Havalimani metrosu, su andaki kapasitesiyle 120 milyon yolcuya hizmet verebilecek durumda. Toplam 9 istasyon arasinda günde 600 bin yolcu kapasitesine sahip olan metro, saatte 120 kilometre giderek Türkiye’nin en hizli metrosu olacak.

"6 hatta Istanbul için çalisiyoruz"

Öte yandan Bakan Karaismailoglu, yaklasik 96 km’lik 6 hatta Istanbul için çalistikalrini belirterek, "Bu hatlar; Gayrettepe-Kagithane-Istanbul Havalimani Metro hatti yani sira; Bakirköy (IDO)-Bahçelievler-Güngören- Bagcilar Kirazli Metro hatti, Halkali-Basaksehir-Arnavutköy-Istanbul Havalimani Metro hatti, Basaksehir-Çam ve Sakura Sehir Hastanesi-Kayasehir Metro Hatti, Kazliçesme - Sirkeci Rayli Sistem ve Yaya Odakli Yeni Nesil Ulasim Projesi ve Altunizade - Ferah Mahallesi- Çamlica Camii - Bosna Bulvari Metro Hatti projeleridir. Bu hatlarimizi tamamlayarak, 284,3 kilometre olan Istanbul’un rayli sistem agini 380,2 kilometreye yükseltecegiz" diye konustu.

2023 yilinda 9 bakanliktan fazla bütçesi bulunan IBB, 6 Ocak’ta 2016’da önceki baskanlik döneminde yapimina baslanan Dudullu-Bostanci metro hattini hizmete açti. Bu projelere ek olarak, M7 Kabatas-Esenyurt Hattinin ilk asamasi olarak Mecidiyeköy-Mahmutbey arasi T5 Eminönü-Alibeyköy Cep Otogari Tramvay Hattinin ilk asamasi olarak Cibali-Alibeyköy arasi, M9 Ataköy-Olimpiyat birinci etabindan Bahariye ve Masko istasyonlari Ikitelli Sanayi, Ziya Gökalp Mahallesi ve Olimpiyat Istasyonlari birlestirilerek Bahariye-Olimpiyat Hatti hizmete açildi.
Kaynak: İHA