141 Yillik Tarihi Hasanpasa Hamami Yenilendi

Trabzon’da 1882 yilinda askeri hastane ve kislaya hizmet vermek için yapilan Hasanpasa Hamami, restorasyon çalismalari tamamlandi. II. Abdülhamit döneminde yaptirilan tarihi hamamin askeri müze konseptiyle hizmete girmesi için yapilan çalismalar ise sürüyor.

141 Yillik Tarihi Hasanpasa Hamami Yenilendi
Trabzon’un Ortahisar ilçesine bagli 1 Nolu Erdogdu Mahallesi’ndeki Hasanpasa Hamaminda baslanan restorasyon çalismalari tamamlandi. 1882 yilinda II. Abdülhamit döneminde askeri hastane ve askeri kislaya hizmet vermek için yapilan ve uzun yillardir metruk halde bulunan tarihi hamam aslina uygun sekilde restore edilerek yeniden hayat buldu. Restorasyon çalismalarinin ardindan Askeri Hamam Müzesi konseptine dönük olarak çalismalarin sürdügü tarihi hamamin Nisan ayinda hizmete açilmasi hedefleniyor.

Restorasyon projesi sona eren tarihi Hasanpasa Hamami’nda incelemelerde bulunan Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Metin Genç, yüklenici firma yetkililerinden yapilan çalismalarla ilgili bilgi aldi. Restorasyon çalismalarini çok basarili ve nitelikli buldugunu ifade eden Baskan Genç, “Gerçekten de yüklenici firmamiz çok titiz, ince isçilik isteyen, çok nitelikli bir çalismaya imza atti. Bu nadide tarihi degerimizi güzel bir görünüme, hak ettigi görünüme kavusturdu” dedi.

Hasanpasa Hamami’nin askeri müze konseptiyle Nisan ayinda hizmete açilacagini kaydeden Baskan Genç, “Projemiz ihale sartnamesine uygun olarak tamamlandi. Müze konseptiyle ilgili tasarim ve içerik çalismalarimiz ise titiz bir sekilde devam ediyor. Tarihi hamamin bünyesinde yer alan bütün unsurlar aslina sadik kalinarak, yeniden hayat buldu. Ben bir kez daha bu projede emegi geçen firma yetkililerimize, isçilerimize, Proje Etüd Müdürlügümüze çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.



“Gün yüzüne çikmak isteyen bir eserdi”

Hamamlarin Türk-Islâm medeniyetinin çok önemli bir unsuru olduguna dikkati çeken Baskan Genç, “Tarihin bize biraktigi bir eser burasi. II. Abdülhamit zamaninda Anadolu’da birçok sehirlerde han, hamam, kervansaray, mektep vb. eserler yapildi. Onlarin bir tanesinde bulunuyoruz. Tarihin bize biraktigi, emanet ettigi bir eser. Askeri hamam olarak tesekkül ettirilmis binamiz. Ve hamam olarak da kullanilmis ama zamanla birakilmis, terk edilmis. Biz göreve geldigimizde bu konuyla ilgili Valimizle yaptigimiz istisarede devralmak talebimizi kendilerine ilettik ve burayi devraldik. Su anda Valiligimizin de destegiyle ve kurul onayli projemiz dogrultusunda tamamen orijinaline uygun olarak gün yüzüne çikardik. Valimiz Ismail Ustaoglu’na da tesekkür ederiz. Restorasyon çalismamiz tamamiyla sona erdi. Burada birçok orijinal unsur var. Ve hakikaten de kendini gün yüzüne çikarmak isteyen bir eser halindeydi. Biz de Ortahisar Belediyesi olarak buranin sanina uygun bir sekilde, çok nitelikli bir restorasyon çalismasiyla bu güzide eseri sehrimize kazandirdik. Insallah, projemizi yakin zamanda hemserilerimizin hizmetine sunacagiz. Böylece tarihimize, ceddimize sayginin, hürmetin geregini de bir anlamda ifa etmis olacagiz” diye konustu.



“Önemli bir tarihi degerimizi sehrimize kazandirdik”

Hasanpasa Hamami’nin yeni isleviyle birlikte Trabzon’da sosyal ve kültürel yasamin önemli bir parçasi haline gelecegine vurgu yapan Baskan Genç, “Hasanpasa Hamamini restorasyon uygulamasi sonrasi ivedi olarak onayli projesinde belirtilen islevine bagli kalarak degerlendirmek istiyoruz. Askeri Hamam Müzesi konseptine dönük olarak çalismalarimizi sürdürüyoruz. Projemizin yeni konseptiyle ilgili çok amaçli salon, fuaye ve kafe bölümüyle ilgili tasarim ve içerik çalismalarimiz sürüyor. Trabzon halkiyla bütünlesecek, sosyal ve kültürel yasamin çok önemli bir parçasi olacak bir tarihi mirasi daha hayata kazandirmaktan dolayi büyük bir mutluluk ve onur duyuyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA